Detalii despre cartea Secretele succesului. Cum să devii influent si cateva citate motivaționale despre succes – Dale Carnegie, gasiti aici (clic pe link).

Mai am câteva pagini şi termin de citit cartea Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influenţi, de Dale Carnegie. Dar am extras deja esenţialul din ea şi mă pot pronunţa în legătură cu ceea ce ascunde între coperți.

De fapt, nu spune nimic nou. Vorbeste despre ceea ce sesizăm şi noi trăindu-ne viaţa. Ne aminteşte reguli simple, pe care suntem tentaţi să nu le aplicăm, reguli pe care le ignorăm în viaţa de zi cu zi. Pe alocuri, am avut impresia că ne îndeamnă subtil să ne purtăm fals, să fim prefăcuţi în relaţiile cu ceilalţi, pentru a dobândi succesul la care visează mulţi, deşi el subliniază mereu cuvintele sincer şi sinceritate.

elefant.ro

Autorul pleacă de la premisa că orice om îşi doreşte câteva lucruri în viaţă: sănătate şi conservarea vieţii, hrană, somn, bani şi lucruri care pot fi cumpărate cu bani, viaţă dupa moarte, satisfacţie sexuală, bunăstarea copiilor şi sentimentul inportanţei (aprecierea celorlalţi).

Începe prin a da câteva sfaturi care ne pot conduce pe drumul spre succes:

1. “Dacă vrei să culegi miere, nu răsturna stupul”. Cu alte cuvinte, nu critica, nu condamna, nu te plânge, ci încearcă să te gândeşti cum ai fi procedat în locul celuilalt, dacă ai fi putut face ceea ce te aşteptai să facă cel pe care vrei să îl critici.

2. “Marele secret al relaţiilor interumane”. Apreciază şi încurajează-ţi semenii. Nimic nu ucide în mai mare măsură ambiţia unei persoane decât criticile venite din partea superiorilor ei.

3. “Cel care poate să facă asta are toată lumea la picioare. Cel care nu poate, merge singur pe drum”.

Sfatul lui este să trezim în cealaltă persoană o dorinţă intensă, să o motivăm să facă un anumit lucru. Consideră că singura modalitate de a influenţa alte persoane este să le vorbim despre ceea ce doresc ele şi să le arătăm cum pot obţine acel lucru.

Ne aminteşte că omul este o fiinţă egoistă, interesată doar de propria persoană şi că singurul mod în care poţi face pe cineva să te asculte cu adevărat este să îi vorbeşti despre ceea ce îl atrage. Mie personal acest sfat nu mi-a făcut o impresie prea bună, deşi recunosc că poate fi o metodă excelentă de a deveni popular.

Cartea este plină de exemplificări prin diverse poveşti de viaţă, prin descrierea unor situaţii rezolvate cu ajutorul toleranţei, aprecierii oneste şi a motivării celorlalţi. Pentru cei care vor să devină populari, să aibă lumea la picioare, este un manual excelent. Pentru ceilalţi, este o carte şi atât.

Voi reveni cu amănunte în zilele următoare.