Daca faceti parte din categoria persoanelor pasionate de agricultura, atunci cu siguranta ati remarcat pana acum ca exista numeroase moduri de a va informa cat mai bine, mai ales daca nu aveti o oarecare experienta in acest domeniu. Daca ne referim la culturile de porumb, intrucat la momentul actual porumbul se afla in topul celor mai semnificative culturi din agricultura Romaniei, trebuie sa stim cateva informatii de baza.

Cel mai raspandit daunator al culturii de porumb poarta denumirea de costrei. Majoritatea fermierilor din Romania se confrunta des cu aceasta problema. Prin dimensiunile destul de mari, acest daunator are o influenta majora in reducerea cantitatii de apa si a substantelor nutritive disponibile porumbului. Totodata, acesta poate inhiba rasarirea plantelor cultivate. Specialistii recomanda ca intregul proces al cultivarii de porumb sa se realizeze cu atentie maxima, insa sensibilitatea la imburuienare este mai mare in cadrul primelor faze de vegetatie.

Cum luptam impotriva costreiului?

Cea mai intalnita metoda de combatere a costreiului este utilizarea unui erbicid pentru porumb. Daca vom consulta orice site specializat in agricultura, vom remarca ca preturile categoriilor de erbicide pentru porumb nu sunt ridicate, fiind suficient de accesibile achizitionarii lor de catre orice fermier care isi doreste combaterea daunatorilor. Personal, pentru propria cultura de porumb am apelat la solutiile oferite de cei de la www.erbicid.ro, care m-au ajutat sa impiedic nu doar costreiul in a-mi influenta cultura, ci si a altor specii de plante daunatoare (precum: iarba barboasa, pir, mohor).

Propria experienta m-a ajutat sa realizez ca, atunci cand utilizam erbicide in dorinta de a impiedica aparitia daunatorilor, este extrem de important sa tinem cont si de specificatiile si recomandarile de utilizare, tocmai pentru a evita riscul de a afecta planta de cultura.

Inainte de a alege un erbicid pentru porumb, trebuie sa verificam daca acesta va actiona intr-o maniera suficient de agresiva asupra costreiului. Cel mai sigur este sa intrebam furnizorul de erbicid ce anume ne recomanda in combaterea daunatorilor.

Un bun exemplu de erbicid, des utilizat, este erbicidul pe baza de nicosulfuron. Acesta este folosit de numerosi fermieri datorita eficientei sale si a rapiditatii de actiune. Aceasta substanta actioneaza asupra buruienilor
nedorite printr-o actiune foliara si nici nu presupune acumularea unor reziduuri de dimensiuni mari (se poate observa mai ales in cazul solurilor ce se bucura de conditii maxime de umiditate, a celor care au un continut relativ scazut de materie organica, sau in cazul solurilor nisipoase).

Marele avantaj al utilizarii acestui erbicid este dat de actiunea sa intr-un timp scurt de la aplicare, aproximativ sase ore pentru oprirea cresterii buruienilor. Moartea buruienilor are loc intr-un termen de doua, trei saptamani de la aplicare, depinzand de specia si conditiile impuse de mediu. Solutia nu prezinta riscuri la nivelul culturii de porumb, planta cultivata fiind toleranta la acest erbicid.

Pentru a evita efectul de fitotoxicitate, se recomanda initirea tratamentului atunci cand porumbul este in stadiul de 2-6 frunze, iar costreiul de aproximativ 15-20 cm. Daca doriti sa obtineti cele mai favorabile rezultate in combaterea costreiului, este indicat sa aplicati erbicidul pe baza de nicosulfuron asupra buruienilor care au o crestere activa.

Daca este cazul unei infestari cu mai multe tipuri de buruieni, atunci este recomandat sa utilizati un amestec de erbicid pe baza de nicosulfuron cum ar fi Bandera, Radial, Astral, Nico, Crew Ace, Sajon cu alte erbicide pe baza de :  Sdma sau Dicamba.

Metoda cea mai indicata de erbicidare in cazul costreiului este cea in doze mai mari: 1-1,5 L/Ha. Agricultorul poate decide daca aplica substanta in cadrul unui singur tratament sau in 2 tratamente secventiale (in faza de infratire a buruienilor- doza de 0,75-1 L/Ha si in cazul reinfestarii, dupa 2-3 saptamani – doza de 0,5-0,75 L/Ha).

Daca v-ati hotarat recent sa va puneti la curent privind modalitatile de cultivare a porumbului, exista diverse surse online care va pot ajuta, dar cea mai buna alegere este mereu sa discutati cu specialist in agricultura.