Trebuie sa va povestesc ce fericire dadu peste noi. Aveam nevoie de o revizie la centrala termica, in primul rand pentru siguranta noastra, apoi pentru certificatul ISCIR. Ne-am decis sa apelam la GDF SUEZ, din cauza ca suntem satui de pseudospecialistii cu care am lucrat pana acum. Am chemat un inginer de la distrigaz confort, firma partenera sau apartinatoare gdf suef (nu stiu sigur care ii este statutul).

De cum a pornit centrala, mi-a spus ca pompa are probleme, lucru pe care il stiam si noi de la un prieten inginer, care ne-a dat consultatii pe skype. :) Domnul de la distrigaz confort a lasat centrala sa functioneze un minut, a mai gadilat-o putin, apoi a decis ca are probleme si placa electronica (oare asa se numeste chestia aia plina de bobite de cositor? :) ). Manopera specialistului, deplasarea, pompa plus placa ar costa in jur de 1200-1400 lei, in cel mai fericit caz. Enorm, as spune eu.

Sa reparam placa ar costa cam 250 lei. In acest caz am avea o centrala veche si carpita, careia i s-ar putea defecta orice alta piesachiar a doua zi, din cauza ca e batrana si obosita. Firma distrigaz confort ne ofera posibilitatea de a cumpara o centrala noua (lucru care si mie mi-ar conveni de minune, daca as putea face abstractie de bani), platibila in 3 rate, 40 %, 30 %, 30 % din valoarea ei.

Valoarea unei centrale de la distrigaz confort este de la 3400 lei in sus (acelasi tip de centrala exista prin magazinele online la jumatate de pret). Sa luam in calcul 300-400 lei pentru deplasare si montare, ca doar nimeni nu face asta pe ochi frumosi. Domnul de la distrigaz confort a gadilat-o putin pe la placa si prin locul pe unde intra gazul, a clatinat din cap si mi-a spus ca centrala si-a cam facut treaba, ca durata de viata cam asta este, de vreo 10 ani.

Concluzie 1: Cand ai in casa pisica tanara, ofera-i un Motan pe masura. Dupa ce a plecat nenea specialistul, am dezbracat si eu motanul, m-am uitat pe gaura cheii la numarul lui, pentru a afla exact ce masuri ascunde si am cautat pe net o alta felina. O centrala Motan ca a noastra (ca sa nu fim nevoiti sa schimbam tevile prin casa) costa cu 3-400 lei mai mult decat vindecarea batranului Motan si pe jumatate fata de cat ar costa una de la distrigaz confort.

Concluzie 2: decat sa lucram cu distrigaz confort, mai bine strangem cureaua si cumparam din primul magazin care ne iese in cale. In cine dracu sa mai ai incredere, daca nici macar astia nu pot fi corecti?