Skip to main content

Scoarţă de copac

Păstram de câţiva ani în casă două damigene foarte mici, pe care plănuiam să le învelesc în hârtie igienică şi aracet, după ce aş fi aflat cum se procedează.  Tatăl meu învelea diverse obiecte cu această pastă în timpul liber, mai ales seturile complete de pahare, sticlele cu forme deosebite, dar şi pahare rămase singure, pe care noi le făceam cadou prietenilor.

Singura problemă era că nu mai ţineam minte cum proceda pentru a imita scoarţa de copac. Sâmbătă a venit un prieten al lui Ionuţ la noi şi, din vorbă în vorbă, am aflat că ştie multe despre tehnica îmbrăcării sticlei în hârtie igienică.

 

Se mărunţeşte hârtia igienică, se pune la înmuiat în apă, apoi se amestecă cu aracet până când se obţine o cremă de consistenţa pastei de dinţi sau chiar puţin mai moale, cu care se învelesc obiectele alese. Unii pun şi puţină făină. Pasta poate fi netezită cu mâna, cu o paletă sau ciupită cu vârful degetelor. Pentru a forma striaţiile scoarţei de copac se foloseşte o furculiţă. Pe umărul sticlei poate fi pus puţin mai mult material, care va fi bine nivelat pentru a imita ciotul rămas după tăierea unei crengi. După ce pasta aceasta se usucă bine, poate fi vopsită cu baiţ pentru lemn, apoi lăcuită, pentru un aspect plăcut.

Abia aştept să încerc şi eu, că tot mă chinuie talentul şi fac doar chestii inutile, după spusele baiatului meu. Mă gândesc chiar să fac şi alte obiecte, dacă va fi posibil. Prietenul lui Ionuţ spune că el şi bunicul său fac diverse animăluţe din sârme şi sfori, pe care le învelesc în acest amestec, apoi le vopsesc în culorile potrivite. Deci, planul meu este să învelesc cele două damigene (cu ocazia asta poate fac şi vreo doi litri de vişinată în primăvară), apoi să fac ceva simplu, poate un porcuşor sau o pisicuţă. Dacă ies bine, vă ţin la curent şi vi le arăt. Dacă nu, le arunc în tomberon, aşa cum a procedat Vladen cu tortuleţul lego (dar intraţi neapărat, să vedeţi ce simpatice i-au ieşit vienelismele, buburuze si felii de lămâie colorate). :))

Am găsit acum o poză pe Pinterest şi imaginaţia deja se joacă voioasă. Aş putea face orice, chiar şi suporturi pentru lumânărele, că tot se apropie Valentine’s Day, iar lumea spune că nu merge sărbătorit fără lumânări şi inimioare. :))

 

 

PS: Este o seară minunată!!! Tocmai am primit un Vladimir de 5 luni, deparazitat, vaccinat, educat, foarte drăgăstos şi torcăcios. Mulţumesc mult Kadiei, care a dat share pe facebook anunţului postat de Nicolle. Chiuie băieţii mei de parcă ar fi la nuntă, iar eu râd ca prostănaca uitându-mă la poză. Abia aştept să îl văd în casă, să îl drăgălesc!

Nu! Încă nu ştim sigur dacă va fi al nostru! Simt că leşin! Îmi simt inima ca o scoarţă aspră de copac!

 

23 thoughts to “Scoarţă de copac”

 1. Important sa-ti diversifici timpul liber,indiferent ce faci.Sa-ti placa rezultatul muncii tale.Cam in toate casele sunt manete de frana.Le ocolim si ne vedem de treaba.Cu bine!

 2. Da’ hârtia aia ingienică trebuie să fie nou-nouţă sau folosită? :))
  Abia aştept să văd cum vor arăta damingenele decorate de tine. Iar când vine Vladimir la voi în casă, pregătiţi-vă să fiţi la dispoziţia lui şi să-i cedaţi cele mai bune locuri de dormit. :)

 3. Educat, foarte drăgăstos şi torcăcios? Cate calitati are micutul, inteleg de ce toata familia e entuziasmata de noul membru. :D
  Sa fie sanatos si sa va bucurati de el! :)

 4. Ia pisoiul, daca ti se ofera! E superb! Si pisoii sunt foarte curati – de regula! :) Ce vietate dragalasa!!! Superb!

  :) Si pe mine m-a invatat tata sa imbrac diverse obiecte in “scoarta de copac” Ce-mi mai placea sa-mi tin mainile in pasta din hartie cu aracet (cu manusi chirurgicale) :))
  Important este ca paharele – ca exemplu – sa nu fie lasate in apa, pentru ca se cam curata “scoarta”. O multime de pahare neinteresante si cateva sticle am imbracat de-a lungul timpului! Si te poti juca si cu baitul, sa apara in nuante diferite “imbracamintea” si poti taia oblic o crenduta si sa o lipesti pe sticla, ca si cum ar fi ciotul unei crengi abia retezata!
  Faina postare!
  Zi frumoasa sa ai!

 5. Eu foloseam carton nu hartie inginerica :) pentru imbracat sticle pentru ca avea o structura mai aspra si nu se facea pasta chiar prea fina si reuseam mai usor sa-i dau textura de scoarta … si lipeam si cioturi de crengute.

 6. Acum 40 de ani lucram intr-o fabrica de celuloza si hirtie si aveam de unde alege textura materiei prime de textura fina a mesteacanului pina la cea a stejarului iar pentru cioturi lemnul de trandafir iar ca colorant baitul.

  1. Ne puteti da mai multe detalii despre procesul tehnologic? Eu am incercat acum cateva luni sa pregatesc material pentru a inveli in “scoarta de copac” un pahar si nu mi-a iesit deloc bine.

Leave a Reply