Şcoala influenţează limbajul tinerilor – text argumentativ

Şcoala influenţează limbajul tinerilor – text argumentativ. În opinia mea, modul în care şcoala influenţează limbajul tinerilor este benefic atât tânărului, cât şi familiei sale şi societăţii. Desigur, cu condiţia ca elevul să fi primit cei şapte ani de acasă şi să acorde importanţă atât materiilor şcolare, cât şi felului în care profesorii se exprimă.

Limbajul folosit de adolescent poate avea efecte pozitive, dar şi negative asupra viitorului său. În funcţie de alegerile pe care le va face își va decide viitorul. Şcoala este menită să ofere copiilor nu doar  noţiuni de bază legate de anumite ştiinţe, ci şi un limbaj adecvat, corect gramatical şi desigur respectuos.

Exemplul dat de limbajul profesorilor ar trebui să se vadă şi în limbajul elevilor, cel puțin la școală – text argumentativ

Limba maternă, care se predă în toţi anii de şcoală, ajută la dezvoltarea limbajului tinerilor. Îi face să se exprime corect şi coerent. Să poată comunica uşor şi eficient cu cei din jur, să îşi poată exprima convingerile. Faptul că în şcoli nu este permis un limbaj vulgar, că profesorii pun accent pe utilizarea a cât mai multe cuvinte şi expresii plăcute, elevate, nu poate decât să influenţeze în bine limbajul şi caracterul tinerilor.

Exemplul dat de limbajul profesorilor ar trebui să se vadă şi în limbajul elevilor. Lecturile, obligatorii sau nu, pot avea o înrâurire covârşitoare în formarea limbajului. Orele de dirigenţie, pe care mulţi dintre elevi le-au luat în râs uneori, au un rol important în dezvoltarea adolescenţilor. În formarea lor ca oameni cu caracter integru, pe care cei din jur şi societatea să se poată baza.

 

Nici un părinte nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ceea ce copilul învaţă la şcoală. Limbajul tinerilor se construiește și acasă, prin discuții și lecturi

text argumentativ limbajul tinerilor

Tot în şcoală au posibilitatea de a învăţa cum să folosească un limbaj formal, respectuos sau lejer, dar mereu corect şi coerent. Nu trebuie uitat nici rolul familiei, care ar trebui să păstreze în permanenţă legătura cu şcoala, cu profesorii şi diriginţii. Nici un părinte nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ceea ce copilul învaţă la şcoală.

Dacă în sânul familiei se vorbeşte vulgar sau în fraze scurte, legate strict de necesităţi, şcoala nu va putea schimba prea multe. O relaţie sinceră, deschisă, între părinţi şi copii, între copii şi profesori, între profesori şi părinţi, va ajuta tânărul om să evite folosirea unui limbaj neadecvat. Să îşi însuşească limbajul elegant şi elevat care îl va propulsa.

În concluzie, şcoala are puterea de a influenţa pozitiv limbajul tinerilor

Din nefericire, în al doilea rând, se întâmplă uneori ca elevul să nimerească într-un colectiv nepotrivit. Uneori limbajul “de cartier” este folosit permanent, ca pe o armă sau un scut împotriva părinţilor, a celor din jur, a societăţii. Ca pe o refulare a furiei adolescentine. Dorind să îşi dovedească maturitatea prin limbajul vulgar, tinerii nu vor face altceva decât să pară imaturi şi lipsiţi de respect.

Cu timpul, această influenţă a găştii sau a colegilor ar putea transforma bunele obiceiuri cu care elevul a venit de acasă în ceva urât, de nedorit. Tinerii vor ajunge să decadă în ochii celor educaţi cu adevărat. Limbajul vulgar le va intra în reflex, devenind o obişnuinţă greu de înlăturat mai târziu.

În concluzie, şcoala are puterea de a influenţa pozitiv limbajul tinerilor, cu condiţia ca elevii să vină de acasă cu bagajul primilor şapte ani de viaţă. Anii în care li s-a inoculat noţiunea de respect faţă de propria persoană şi faţa de cei din jur.

*

Cum credeţi că poate şcoala influenţa limbajul tinerilor?

Acest text argumentativ pentru liceu, cu titlul Şcoala influenţează limbajul tinerilor, a fost scris de băiatul meu acum câteva săptămâni, iar eu m-am gândit să îl pun pe blog, pentru că este mai actual ca oricând. Cum credeţi că poate şcoala influenţa limbajul tinerilor?

Mulți se întreabă “cum adică să ai un limbaj elevat”, așa că astăzi vreau să spun câteva cuvinte despre acest subiect. În primul rând, ce înseamnă cuvântul elevat? Explicatia din DEX:

elevat – (Despre stil, limbaj etc.; p. ext. despre oameni și manifestările lor) Nobil, superior, rafinat

Şcoala influenţează limbajul tinerilor - text argumentativ

Cum poți ajunge să ai un limbaj elevat? Citind mult, citind tot ceea ce îți pică în mână. Căutând înțelesul cuvintelor pe care nu le cunoști. Educându-te să elimini din vocabular cuvintele nepotrivite, vulgare, ce nu fac cinste nimănui. Doar citind mult, citind cărți din toate domeniile, vei ajunge să ai un vocabular elevat. Vei ajunge să cunoști multe cuvinte și să le folosești în mod natural.

Atentie! Copilul nu devine mai deştept dacă îi spui că e prost. Copilul trebuie educat în așa fel încât să aibă încredere în el.