A fost o vreme când toţi bloggerii căutau (mai mult sau mai puţin voalat) să facă schimb de linkuri pentru a-şi ridica valoarea blogurilor, pentru a se face cunoscuţi, pentru cine mai ştie ce alte motive. Apoi s-a răspândit vestea că schimbul de linkuri poate aduce penalizări site-urilor şi mulţi au renunţat la această practică.

Cei curajoşi o duc şi astăzi bine merci, nederanjaţi de penalizări google. Pentru a păcăli sistemul, unii au ales să facă schimbul în trei, după modelul: x pune link către y, y pune link către z, iar z pune link către x. O altă parte a bloggerilor a optat pentru guest posturi, considerând că este cel mai sigur mod de a primi/oferi linkuri. La fel de bune au fost/sunt şi lepşele pentru cei care doresc să îşi ridice autoritatea blogului.

Toate aceste practici încă se poartă, mai pe faţă sau mai pe furiş. Nu voi înşira aici motivele pentru care mulţi se ascund când vor să facă schimb de linkuri. E destul de clar pentru cei care sunt mai vechi prin blogosferă. Ceilalţi vor descoperi singuri la un moment dat.

Eu am câteva bloguri pe care îmi doresc să le ridic puţin şi cea mai lejeră metodă mi se pare schimbul de linkuri. Dacă printre cei care mă citesc sunt persoane cu acelaşi interes, aştept mesaje pe adresa de mail (sas.vienela at yahoo.com) cu nume, prenume, linkul blogului/blogurilor.