Când am aflat de apariția lor, mi-am spus întâi în gând, apoi cu glas tare, că este un nou moft pentru cei care nu au ce face cu banii și sunt plini de fițe. Nu le vedeam utilitatea, nu înțelegeam de ce unii
considerau că sunt importante, ba în anumite situații chiar vitale. Apoi am văzut diverse știri sau filmulețe pe net, filme de groază aș putea spune, fără să exagerez, și am înțeles că un scaun auto copii poate face diferența dintre viața și moarte pentru orice pui de om aflat într-un vehicul.

Probabil știți și voi, mai ales cei care sunteți părinți, cât de agitați pot fi unii copii în fiecare moment al zilei, cât de greu sunt de stăpânit în timp ce mașina rulează pe șosea și părintele este la volan. Până când nu am văzut câte pericole se ascund și cât de ușor se poate produce necazul, nu mi s-au deschis ochii. După ce am urmărit filmele de pe youtube și am înțeles că scaunele auto pentru copii nu sunt numai un moft, am trecut în cealaltă extremă și am început să recomand tuturor să nu se uite la bani, pentru că nici un ban din lume nu poate aduce copilul înapoi dacă se întâmplă ceva.

Am fost uneori de-a dreptul nesimțită și am întrebat răspicat cât valorează viața unui copil, atunci când părinții motivau că scaunele auto pentru copii sunt scumpe sau că se pierde mult timp montându-le și demontându-le. Ce fel de părinți sunt cei care consideră că pierd timp atunci când ar putea face ceva care să le garanteze integritatea copiilor? Eu nu îi pot înțelege. Probabil sunt prea insistentă uneori și am convingerea că, în sinea lor, unii m-au judecat când m-au auzit vorbind, așa cum îi judecam și eu.

Nu am autoturism personal, nu am avut niciodată și probabil nici nu îmi voi cumpăra vreodată, dar asta nu mă împiedică să văd cum o centură de siguranță sau un scaun montat la timpul potrivit salvează vieți. Te mai poți gândi la bani sau la timp în asemenea cazuri? Sau pur și simplu te asiguri că pleci la drum în cele mai bune condiții?

Nu știu cum era la început, când au apărut, dar acum scaunele pentru copii sunt proiectate în funcție de greutatea copilului, au înălțătoare și vin la pachet cu tot felul de accesorii. Am remarcat că sunt construite în diverse modele și culori, ca până și cei mai pretențioși să își găsească un model potrivit gusturilor. Mă gândesc că vine o clipă în care, pe lângă siguranța copilului, te gândești și la aspect. Atunci probabil mămicile vor căuta scaune auto pentru copii care să se asorteze cu interiorul mașinii sau care să aibă exact culoarea preferată de copil.

Cele mai multe dintre ele arată ca niște fotolii comode, în care eu, subțirică și nepretențioasă, aproape că m-aș cuibări pentru a citi. :) Pe site puteți vedea de la scaune proiectate pentru copii abia născuți și până la scaune pentru cei ajunși la 36 kg. Trebuie numai să vă decideți, să înțelegeți că sunt necesare și să alegeți din modelele existente pe cel potrivit.