În prima parte a copilăriei preferam să renunţ la poveştile despre Albă ca Zăpada sau Cenuşăreasa, în favoarea celor în care era vorba chiar de mine. Nu adormeam până când tata sau mama nu îmi povesteau despre primele mele zile de viaţă, deşi nu mai era nici un secret faptul că le pusesem nervii la grele încercări. Când m-a văzut tata prima dată, s-a îngrozit. I se părea că sunt urâtă, plângăcioasă şi cu pielea roşie. M-au adus acasă. Locuiau atunci într-un sat de lângă Urziceni, unde lucra tatăl meu.

Neavând pătuţ pentru mine (probabil tot teama superstiţioasă de a nu cumpăra nimic înainte de naştere) , în prima perioadă mi-au făcut “culcuş” într-o valiză de piele. O aranjase mama frumos, cu plăpumioară groasă pe post de saltea, danteluţe, fundiţe roşii şi jucărioare care zdrăngăneau. Îmi spuneau că eram cât o lingură, dar atât de rea, că nu îi lăsam să doarmă nici zi, nici noapte. Ascultam încântată această poveste, vedeam în închipuire un bebeluş dormind în pătuţul improvizat, iar dimineaţa mă trezeam şi luam păpuşica din valiza pe care ai mei o păstraseră, încercând să îi potolesc plânsul. Era jocul meu preferat.

După ce am născut băiatul, fosta mea soacră îmi povestea că şi-a crescut copiii într-o albie de lemn acoperită cu un macat, pe care o legăna din când în când cu piciorul, pentru că mâinile îi erau ocupate. Frământa pâine, torcea lână, broda feţe de pernă, ţesea preşuri, în timp ce bebeluşul dormea ca un îngeraş în covată. Când se trezea, fraţii lui mai mari aveau datoria de a-l feri de tot ce i-ar fi putut face rău.

Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel. Părinţii au posibilitatea de a cumpăra pentru cei mici patuturi si tarcuri pe nichiduta.ro,  de diferite modele şi culori, pe care le pot lua cu ei chiar şi în călătorii. Nu mai sunt nevoiţi să se folosească nici de macaturi, nici de plăpumioare, pentru că pătuţurile sunt multifuncţionale, au în dotare saltele de burete, multiple buzunare, ba chiar şi roţi. Fraţii mai mari îşi pot vedea liniştiţi de joacă sau de lecţii, pentru că ţarcurile sunt gândite să protejeze bebeluşul.

Să tot faci copii!