Discutam zilele trecute, intr-un grup de prieteni, despre rapiditatea cu care se schimba tot ceea ce am cunoscut candva, despre felul in care stiinta a evoluat in ultimii ani si fiecare dintre noi a facut diverse presupuneri legate de ceea ce va veni, de felul in se vor aseza (sau nu) lucrurile in continuare, de pericolul nevazut pe care noutatile il aduc, de beneficiile pe care omenirea le are si le va avea. Le-am spus ca este absolut necesar sa fim la curent cu tot ceea ce apare nou in lume, mai ales in materie de tehnologie, daca vrem ca nu cumva sa ajungem, in doar cativa ani, precum batranele ce pot fi vazute pe la metrou, pierdute, ratacite din cauza ca au stat prea mult incuiate in satul lor si nu inteleg nimic din ceea ce se intampla in lumea moderna.

Bine-nteles ca mi-au dat dreptate, insa… Este atat de greu sa urmaresti, sa intelegi si sa te familiarizezi cu descoperirile stiintifice, cu noutatile ce apar precum ciupercile dupa ploaie, mai ales daca ai trecut de o anumita varsta si ai fost absent pana acum, daca ai trecut prin viata precum rata prin apa, daca nu ai mintea setata sa priceapa unele lucruri. Discutam cu prietenii mei, si in sinea mea ma gandeam la zilele in care nu puteam intelege nici macar ce este un link, caci nimeni nu avea rabdare sa isi piarda vremea explicandu-mi pe inteles. Am vrut totusi sa invat, sa evoluez si am reusit, desi nu m-as putea lauda ca am ajuns foarte departe, ca inteleg exact, de exemplu, ce este un project management soft, despre care vorbea unul dintre prietenii mei in acea seara.

A incercat sa imi explice pe intelesul meu, mi-a vorbit despre faptul ca exista niste softuri pentru eficientizarea muncii, monitorizarea cheltuielilor, urmarirea productivitatii angajatilor, foarte utile in cele mai multe cazuri. L-am ascultat doar cu o ureche, caci aveam convingerea ca nu imi va fi vreodata de folos un astfel de soft. Gandul meu fugise departe, la povestea despre teleportarea cuantica, la o alta poveste, despre panze solare ce ar putea capta forta soarelui pentru a propulsa nave spatiale, la cum va arata omenirea peste o suta de ani, daca stiinta si tehnologia vor continua sa se dezvolte in acelasi ritm. Inca nu imi vine sa cred ca in urma cu doar cativa ani, comunicarea intre oameni aflati la mii de kilometri era un vis, aparent irealizabil. Oare ce va urma?