Omul este cel mai puternic şi mai ciudat animal al acestei planete. Multe alte animale l-ar putea domina prin mărime, forţă, rezistenţă sau “dotări”, însă mintea umană are capacitatea de a suplini lipsurile fizice şi de a ridica fragilul animal biped pe culmi inaccesibile celorlalte vieţuitoare. La o aruncătură de băţ de mine, într-un sat de lângă oraşul Slănic din judeţul Prahova, trăieşte Ştefania Gabriela Iaciu. Când i-am aflat povestea, mi-am spus că nu poate fi adevărat, deşi ştiam că este. Gabriela este dovada vie că mintea umană poate depăşi orice obstacol, că ambiţia poate urca omul acolo unde nici vulturii se avântă. Din nefericire, în ţara aceasta nimeni nu ştie de existenţa ei.

stefania gabriela iaciu

Gabriela urcă, pas cu pas, din noroi până dincolo de stele. Are 39 de ani şi o poveste de viaţă cutremurătoare. Lipsuri, chinuri, dureri, violenţă şi abuz sexual, pe toate le-a simţit în cei 39 de ani. Din clipa în care l-a cunoscut pe Bogdan Adrian Mihai, fost sportiv de performanţă şi scriitor (unii dintre voi îl ştiu deja sub numele de Ben Ami, autor al romanului Suspendaţi într-o rază de soare), viaţa ei a luat-o pe un alt făgaş. Împreună au descoperit că în trupul fragil al Gabrielei se ascunde puterea fantastică de a-şi depăşi nu doar propriile limite, ci şi recorduri sportive la care alţii nici nu îndrăznesc să viseze.

medalii castigate la nationale

Gabriela a acumulat următoarele titluri: două titluri de campioană balcanică (400m garduri și 2000 obstacole), două de vicecampioană balcanică (înălțime și triplusalt), două titluri de campioană națională outdoor (suliță și disc) și două de vicecampioană (400m și greutate), două titluri de campioană națională indoor (400m și 800m) și cinci de vicecampioană (60m, 60m garduri, lungime, înălțime și pentatlon). Deci 4 medalii balcanice, 11 medalii naționale, un record balcanic (2000m obstacole) și două recorduri naționale (400m garduri și 2000m obstacole).

balc

Datorită acestor rezultate spectaculoase, Gabriela s-a înscris la cel mai greu concurs din lume, Dublu Decathlon, o competiție cu 20 de probe sportive într-o singură zi! Sunt vacante recordurile mondiale de la Dublu Decathlon ONE-DAY, tetradecathlon ONE-DAY, decathlon ONE-DAY si heptathlon ONE-DAY, așa că cine reușește să termine Dublu Decathlonul are acces la toate aceste recorduri. Până acum, la categoria W35, n-a reușit nicio pământeancă, în 34 de ani de când există acest tip de concursuri, să termine măcar un tetradecathlon ONE-DAY (adică doar 14 probe).” (informatii preluate de pe blogul Andreei Vasile)

După ce am aflat că toate aceste rezultate au fost obţinute de o femeie de 39 de ani, care îşi câştigă existenţa săpând grădinile altora, mâncând terci de urzici, pâine şi ouă şi având o singură pereche de adidaşi cumpărată cu greu, mi-am spus că visez, că pare imposibil. Ei bine, este crudul adevăr! Gabriela este omul cu care ţara noastră s-ar putea mândri, dacă am putea aduna măcar bani pentru un echipament serios, pentru mâncare adecvată, pentru biletele de avion care să o ducă pe 27 iunie 2015 în Olanda, la Heillo.

saritura lungime

Deocamdată, Gabriela face eforturi supraomeneşti antrenându-se cu burta goală pe dealuri. Pentru una dintre probe i-a meşterit un vecin 10 garduri de fier, iar pentru proba în înălţime sare … într-o căpiţă cu fân. În ochii mei, Gabriela este un supraom. Mi-e jenă când citesc despre eforturile pe care le face, mi-e jenă când văd cu ce echipament participă la competiţii, mi-e jenă… Tare mi-aş dori ca ţara asta să se mobilizeze odată şi să îi ajute pe cei care merită.

Haideţi să dăm povestea ei mai departe, să o facem cunoscută, să strigăm până când vom fi auziţi de cei care au puterea de a schimba ceva. Chiar şi un singur leu poate face diferenţa, aşa că haideţi să ne mobilizăm, să facem în aşa fel încât Gabriela să se poată antrena în condiţii omeneşti şi să ne poată reprezinta în vară în Olanda.