Din când în când, la intervale neregulate de altfel, apare pe câte un blog întrebarea “Ce obiecte (de obicei sunt permise trei obiecte) ai lua cu tine  într-un loc pustiu (de obicei este vorba despre o insulă)?”. De câte ori întâlnesc această întrebare, gândul îmi zboară la copilărie, la întrebările pe care ni le puneam între noi în zilele ploioase şi plictisitoare, când stăteam ascunşi în scara blocului, prea înfriguraţi pentru a face ceva, prea energici pentru a dormi.

Normal, erau întrebări de toate felurile. Unele simple, altele ciudate, dar toate ne stârneau imaginaţia şi fiecare idee nouă aducea alte şi alte idei. Scara blocului răsuna de râsetele noastre şi de discuţiile în contradictoriu, spre exasperarea vecinilor fără copii, care aveau grijă ca în fiecare seară să ne reclame părinţilor. Îmi amintesc de momentul greu, când cineva a întrebat: “Dacă soţul/soţia ar suferi un accident şi ar rămâne fără un picior, i-ai sta alături sau ţi-ai reface viaţa lângă o altă persoană?”. Multe discuţii a generat această întrebare… Şi mult mai râdeam de răspunsurile copiilor, când cineva întreba ce am face dacă am fi invizibili.

Dar, inevitabil, întotdeauna unul dintre copii întreba care ar fi cele trei obiecte pe care le-am lua cu noi pe o insulă pustie. Şi tot inevitabil, mintea noastră de copii nu vedea mai departe de cărţi, cuţite, casetofon (busolă sau chibrituri). Văzând că apar zilnic alte minuni tehnologice, că viaţa ne este uşurată, dar şi tot mai aglomerată, ştiind că cei trecuţi de o anumită vârstă fac faţă cu greu epocii moderne, mi-a venit o idee.

Să ne imaginăm o altă civilizaţie, mult mai avansată decât a noastră, pe care trebuie să o întâlnim. Să ne imaginăm că trebuie să ajungem într-un loc în care tehnologia este atât de complicată, încât nu reuşim să înţelegem nimic. Să presupunem că nu ştim ce fel de fiinţe ne vor aştepta acolo, dacă vor fi violente sau nu. Să ne imaginăm că pentru această întâlnire putem lua cu noi trei obiecte, la alegere. Care ar fi cele trei obiecte (nu fiinţe) pe care le-aţi lua cu voi?

By Vienela

27 thoughts on “Să presupunem…”
 1. Un aparat foto ca sa-mi imortalizeze toate acele minunatii tehnologice, o agenda in care sa-mi notez ganduri, impresiile si notitele si un creion pana ma lamuresc ce instrumente de scris exista in viitor :D

 2. Grea intrebarea:-? Grea pentru ca imi este greu sa’mi imaginez, daca o sa ajung la Poli vreau sa cred ca o sa ies un Inginer IT’ist priceput care o sa faca fata tehnologiei :)) Dar imi imaginez cum spui tu si :-? cred ca as lua cu mine o tableta…asa pot sa fac si poze, sa si scriu ceva pe ea, mi’as lua si un caiet + un pix pentru ca nu stiu daca in acea tehnologie avansata o sa se mai gaseasca prize sa’mi incarc tableta si as spune telefon, dar nu stiu daca ar fi semnal deci mai bine nu…dar defapt am zis deja 3 obiecte…tableta, pix, caiet :d

 3. Ai spus ca nu avem voie sa luam fiinte. Bun. Atunci iau o poza cu parintii (e obiect, m-am scos), un teanc de foi (ca sa trimit scrisori acasa) si o geanta goala ca sa o incarc cu amintiri.

 4. Familia (deci două persoane), mi-ar fi mai ușor să fac față provocărilor alături de ei. Și o enciclopedie ilustrată de istorie universală, ca să ne prezentăm. :)

 5. O sfoara/cablu
  Un cutit
  Aur (o bucata, un lingou, ceva , orice as putea eventual schimba in bani ca sa supravietuiesc pana ma obisnuiesc )

 6. 1. Atlasele Anatomice ale lui Sinelnikov + carti de biologia dezvoltarii
  2. Un tratat cat de cat comprehensiv de matematica
  3. Un numar relativ recent din Nature sau Science.
  Daca aia sunt mult mai dezvoltati nu se pune problema sa le rezist, se pune problema sa le arat ce nive de dezvoltare am. Probabil ma vor diseca cum ar face si umanii daca ar gasi vreo specie extraterestra. Dar sunt fericit sa mor imbogatindu-le stiinta lor. Oricum nu ma pot apara de ei, nu?

 7. […] arcadia, g1b2i3, tu1074, fewstuff, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, ines, mateescu, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, corina, danap, anastasia, coltmuzica, nimicuri, diana, dragosteoarba, […]

 8. Nu pot sa ma limitez la trei. E singurul articol de acest gen la care o sa raspund, pentru ca de obicei nu-mi place sa-mi imaginez lucruri care stiu ca nu se vor intampla in veci. De cate ori plec pe undeva imi iau tot dulapul cu haine cu mine, toate cosmeticele, toate bijuteriile, pantofii, truse, aparatura electronica, deci cam toata casa. Nu pot sa renunt la nimic. Asa sunt eu. :P :D

 9. Pai daca e o intalnire trebuie sa facem impresie buna.Ce rost ar avea sa iau niste obiecte care probabil mi-ar fi inutile acolo? deci as lua parfum, margele si ciocolata! Daca ziceai patru lucruri luam si niste tuica sa-i servesc pe extraterestrii dar daca ai zis numai trei…nu pot sa renunt la ciocolata!:)

 10. Eu mi-al lua haina de om invizibil cu mine. Aia din discutiile copilariei noastre.
  Apoi, mi-as lua mancare, ca nu se stie ce tabletute ne-ar da aia in loc de, pentru ca s-ar putea ca in civilizatia aia sa nu se mai simta nevoia de asa ceva…
  Si apa mi-as lua, tot din aceleasi considerente.
  :D

 11. Imi place blog-ul tau, subiectele tale chiar daca nu sunt femeie, cu toate astea sunt de parere ca ar merge bine daca ai pune o melodie pentru fiecare post al tau.

  De Mihaela Tatu ce mai sti, nu este ea cea care lucreaza astazi pentru Avon?

 12. E greu spre imposibil sa faci excercitii de imaginatie despre lucruri la fel de imposibile.
  Habar n-am ce. Eu sunt omul care stie perfect ce sa faca in momentul acela. Sunt balanta si cei care sunt balante stiu ce spun. ;)

 13. Pai voi n-ati vazut filmul ala cu Tom Hanks, Castaway ? Pe o insula pustie iti trebuie lucruri practice, nu o tableta sau un caietel !! De ex un cutit sa mai tai niste chestii, o oglinda pt a aprinde un foc, si poate niste antibiotic in caz ca ti se infecteaza vreo plaga sau un dinte !

Părerea ta e importantă pentru mine

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.