Din când în când, la intervale neregulate de altfel, apare pe câte un blog întrebarea “Ce obiecte (de obicei sunt permise trei obiecte) ai lua cu tine  într-un loc pustiu (de obicei este vorba despre o insulă)?”. De câte ori întâlnesc această întrebare, gândul îmi zboară la copilărie, la întrebările pe care ni le puneam între noi în zilele ploioase şi plictisitoare, când stăteam ascunşi în scara blocului, prea înfriguraţi pentru a face ceva, prea energici pentru a dormi.

Normal, erau întrebări de toate felurile. Unele simple, altele ciudate, dar toate ne stârneau imaginaţia şi fiecare idee nouă aducea alte şi alte idei. Scara blocului răsuna de râsetele noastre şi de discuţiile în contradictoriu, spre exasperarea vecinilor fără copii, care aveau grijă ca în fiecare seară să ne reclame părinţilor. Îmi amintesc de momentul greu, când cineva a întrebat: “Dacă soţul/soţia ar suferi un accident şi ar rămâne fără un picior, i-ai sta alături sau ţi-ai reface viaţa lângă o altă persoană?”. Multe discuţii a generat această întrebare… Şi mult mai râdeam de răspunsurile copiilor, când cineva întreba ce am face dacă am fi invizibili.

Dar, inevitabil, întotdeauna unul dintre copii întreba care ar fi cele trei obiecte pe care le-am lua cu noi pe o insulă pustie. Şi tot inevitabil, mintea noastră de copii nu vedea mai departe de cărţi, cuţite, casetofon (busolă sau chibrituri). Văzând că apar zilnic alte minuni tehnologice, că viaţa ne este uşurată, dar şi tot mai aglomerată, ştiind că cei trecuţi de o anumită vârstă fac faţă cu greu epocii moderne, mi-a venit o idee.

Să ne imaginăm o altă civilizaţie, mult mai avansată decât a noastră, pe care trebuie să o întâlnim. Să ne imaginăm că trebuie să ajungem într-un loc în care tehnologia este atât de complicată, încât nu reuşim să înţelegem nimic. Să presupunem că nu ştim ce fel de fiinţe ne vor aştepta acolo, dacă vor fi violente sau nu. Să ne imaginăm că pentru această întâlnire putem lua cu noi trei obiecte, la alegere. Care ar fi cele trei obiecte (nu fiinţe) pe care le-aţi lua cu voi?