Să ne cântărim vorbele și faptele când educăm copiii
Să ne cântărim vorbele și faptele când educăm copiii. O poveste scurtă, educativă și amuzantă deopotrivă, din care toți adulții ar putea învăța.
Am avut într-o perioadă un şef nu prea dus la biserică. Obişnuia să vină la noi în pauza de masă, să ne povestească despre cei trei copii ai lui şi despre năzbâtiile pe care le făceau. Avea talent de povestitor, ne făcea să vedem cu ochii minţii aventurile prin care trecuseră băiatul şi cele două fetiţe, dar si cum isi educa el copiii.
Când a venit pe lume cea mică ei deja erau patroni şi nu puteau lipsi prea mult de la firmă, aşa că au decis să aducă o bătrânică în casă, pentru supravegherea copiilor. De cei mari scăpa repede, căci o parte a zilei o petreceau la şcoală, în cealaltă parte făceau lecţii sau dormeau. Dar zvârluga cea micuţă îi cam dădea bătăi de cap femeii, care nu prea mai avea răbdare cu bebeluşii.
Ai grijă la vorbele și faptele celui care are grijă de educația copilului tău
Bieţii oameni nu știau nimic şi erau încântaţi de felul în care era îngrijită micuţa, de cât de cuminte dormea. Până în ziua când s-au întors acasă la timp, să vadă copilul vomând. Şi s-a răspândit în casă un miros insuportabil, de parcă tocmai se răsturnase cazanul cu ţuică… Luată la întrebări, bătrâna a recunoscut senină că îi punea câte puţină ţuică în biberonul cu lapte, “să doarmă copilul liniştit”.
Au renunţat imediat la serviciile bătrânei şi au decis să stea cu rândul acasă. Omul, iute din fire, îşi găsea mereu de lucru la firmă, ca să evite statul cu bebeluşa, dar uneori chiar nu avea scăpare.
Ai grijă ce vorbești în fața copiilor, căci asta face parte din educație
Aşa se face că într-o zi, rămas acasă pe post de baby-sitter, s-a văzut aglomerat până peste cap cu bebeluşul care trebuia spălat, schimbat de scutece, hrănit cu biberonul (fără ţuică), făcut ordine prin casă, băgat rufe la spălat şi pregătit mâncare.
A decis să gătescă limbă de vită cu măsline. Cei doi copii mai mari ai familiei i se tot învârteau printre picioare, întrebându-l câte în lună şi în stele. Nervos şi obosit, când l-au întrebat ce găteşte, ce este carnea aia, a răbufnit spunând: este o pwlă.
Când s-a întors soţia de la firmă, copii, sătui şi încântaţi, au început să ţipe:
-Mami, mami, astăzi tati ne-a dat să mâncăm pwla!
Vă las pe voi să vă imaginaţi mutra bietei femei. :D
Banuiesc ca munca mai grea a venit dupa, cu definirea termenului si justificarea folosirii lui… :D
:)) Eu nu am prins momentul, dar din cate povesteau ei, viata buna nu a avut cateva zile, pana s-au mai linistit apele. :))
Bietii copii, unul e indopat cu tuica altii mananca pwla :))
Interesanta familie, nu te-ai plictisit cu asa sefi :P
Dar nici alaturi de tine nu ma pot plictisi. :)) Scoti niste concluzii care produc instantaneu rasul.
Grozava povestea… Parca îl vad pe sotul meu cand veneam de la servici si el era acasa cu copii…… Daca si el le-a dat sa manance aceeasi mancare ma îndoiesc, dar vacarmul si dezordine si mormanul de vase din bucatarie……… sunt poate la fel!!
O duminica frumoasa.
Li se mai intampla si femeilor cu copii mici sa aiba casa rasturnata cu fundul in sus… E greu sa pastrezi curatenie intr-o casa cu trei copii.
O zi buna sa ai si tu!
:)))))))) :)))) … ai, ai, ai :)))) saraca familie. Adevarul e ca un copil de asta mic si presiunea din jur te pot aduce si la actiuni necugetate :D … oricum batranica nu era normala la cap, cum sa pui la copil in biberon tuica? Doamne fereste!
Din casa mea cred ca iesea batuta, daca ii dadea lui Ionut sa bea tuica. Nu as mai fi gandit. :))
Da, explicaţiile de după ieşirea din şoc a femeii trebuiau notate :))
Trebuia pozata mutra, cand si-a auzit copiii spunand bazaconia aia. :))
aia e ca bancul ala cu bula.
la scoala profa ii intreba pe copii ce mamanca fiecare acasa.
ionescu manca numai gordon bleu, file de salau etc.
popescu manca numa pizza, shaorma, paste carbonara
bula raspundea sec: varza!
azi asa, maine asa, ionescu si popescu se intreceau in fel de fel de bunataturi, carnai plescoi, limba de veveita in aspic, numa bula ziea varza, varza.
intr-o zi bula a zis varza cu carne.
profa foarte mirata a intrebat cum de s-a intamplat.
si bula a zis:
a venit tata aseara obosit de la munca a vazut ca tot varza e de mancare si-a zis “iar varza? imi bag pewla in ea!”
Asta vream sa-l spun eu :(
Asta imi aduce aminte de ziua in care am inghitit o musca, in timp ce goneam cu bicicleta. Toti copiii de la bloc ma felicitau ca am mancat carne, cand in magazine nu se gasea. :))
Ba eu zic ca n-ar clipi si ar stii exact de unde li se trage :)). Eu zic ca probabil mi-as lua-o un pic delicat, ceve de genul ca totusi nu-i cazul sa folosesc titulatura de fatza cu monstrulachii ca uite ce iese, dar cred ca ar rade. Si-ar povesti :D. Asta ar fi de fapt razbunarea finala :D.
Limba cu masline suna extrem de complicat! Oare de ce nu le-a facut oua? Sau de ce nu i-a scos sa le dea mancare la o terasa? Eu asa as fi facut. Fie le faceam oua cu cartofi prajiti ca tuturor le plac, fie ii scoateam la terasa si gaseam eu o mancare compatbilia cu bebelusa.
La ei a fost invers. El era primul care povestea intamplarea… :))
Era destul de greu sa ii scoata in oras, ca erau micuti si nu prea cuminti. Cu unul este mai usor, dar trei odata… :))
Si-s si eu curios, de ce au facut a treia daca n-aveau timp de ea? Ca doar copiii ii faci de placere nu din obligatie si chiar n-aveau nevoide de 3.
Si apoi ce se asteptau de la o femeie batrana de la tara? Ar fi trebuit sa angajeze o bona competenta, de specialitate si cu scoala. In primul rand o babuta e batrana, poate muri de fata cu copiii, apoi ma indoiesc ca stie vreo urma de nutritie, in al treilea rand ma indoiesc ca stie sa le faca chestii de genul manevra Heimlich daca se ineaca si tot asa. Ca sa nu mai vorbim ca-s total de acord cu parerea: daca-ti cresc servitorii copiii, servitori ies, nu lorzi. De aia bona era pe vremuri scolita, uneori mai scolita decat parintii, iar tutorele si mai si. Ii dai pe mana babei sau fetei mai slabute la cap din familie…ce te astepti? Educatul copiiilor e ceva extrem de important. Nu-l lasi pe mana oricui.
Draga Vladimir, costa mult mai putin o femeie simpla si in varsta :)
Poate o bona adevarata nu-si puteau permite totusi. Aceea ar fi avut pretentii mult mai mari.
Crezi ca i-am intrebat de ce au facut trei copii?
Elly are dreptate. O femeie simpla costa mai putin. Dar si ofera mult mai putin.
Eu nu am avut cu cine sa il las pe Ionut cand era mic si l-am luat in fiecare zi cu mine la servici. In orice moment liber il mai invatam cate ceva. La 5 ani stia sa scrie, isi citea povesti singur, desena foarte frumos si putea sa socoteasca, dar nu cu numere prea mari. Nu imi permiteam o doamna prea scolita, iar cu batranele nu l-as fi lasat nici moarta.
=)))))) Ne’a dat sa mancam o p**a =)) cred ca a ramas tablou biata femeie:)) Hmm si trebuie sa recunosc…era inventiva babuta:))
Iti dai seama ce mutra o fi facut… :))
Cred ca era nebuna babuta, mai degraba. :))
hahaha…cand isi vor aminti patania peste ani si ani, vor rade in hohote!…
Ce sa zica bietul om! :)
Cand ne-a povestit noua, copiii erau deja mari, baiatul terminase liceul. Era povestea lor favorita. :))
:))))))))) Nici eu nu prea am rabdare cu fi-mea :))))
Asa sunt barbatii. :-P Cati ani are fetita ta?
:) Nu vreau sa ma gandesc ce a fost la gura ei! :D :D
.. cat despre “tratamentul” cu tuica… am auzit ca se practica destul de des in vechime…
Candva tuica era panaceu universal. Se folosea la orice boala, la orice problema. :))
De-aia e bine sa le dai copiilor mancare gatita in casa, cum sa ceri la Mac o Mcp*** cu surprize? Poate la shaorma cu de toate s-o pune si asa ceva:))
:)) Nici la Mac nu m-ar surprinde sa aiba. Prin locurile astea au de toate. :))
La shaorma au cu jeg de sub unghii, am vazut eu, cu astia doi ochisori ai mei. :))
=)) Of, cum ies porumbeii din gură la nervi ! puşcă, nu alta !
Mie imi spui? :)) Incepusem sa mai scot cate o prostie din gura, pe la vreo 24 de ani si mama mereu ma certa: nu mai vorbi asa, fetito, ca te vei trezi si in societate vorbind asa, fara sa iti dai seama. Si nu a trecut prea mult pana m-am trezit spunandu-i sefului meu: Eh, pwla!
daca cei mici mananca limba cu masline,e bine.noi nu mancam nici bors cu urzici facut de tata :)
dupa o conversatie de cateva minute cu un copil iti dai seama cine il creste:bona tanara sau batrana,bunica sau parintii…
Eu si sora mea mancam si pietre, mai ales daca erau gatite de tata.
Asa este, imediat iti dai seama cum si de catre cine a fost crescut un copil.
lol :)) pana la urma te aduc in stare copiii! nu zic ca e ok cum a procedat ca intotdeauna se gasesc vorbe mai “dragute’ care sa exemplifice mania si iritarea, dar nah, daca nu face din asta un obicei, e imposibil, om fiind, sa nu-ti mai scape printre dinti cate-o perla din asta :D
Adultii mai folosesc si vorbe urate, iar la nervi este greu sa iti controlezi vorbele. Cred ca dupa experienta asta a fost mult mai grijuliu. :))
Surprinzator, copiii lor chiar nu vorbeau urat.
Am mai avut eu o vecină care punea ţuică în biberon la nepoţi, pentru “un somn adânc” :))
Oameni inconstienti, care mai tarziu se vor mira de ce au copiii probleme.
:)))))
Copiii erau sanatosi, voiosi, hraniti, ce mai conta :))))
Normal. Si daca nu aflau cuvantul de la tatal lor, l-ar fi aflat de afara mai tarziu. Doar mie mi-au trebuit 15 ani ca sa il aud. :))
Copii au darul de a retine, dintr-o intreaga zi, doar expresia cea mai nepotrivita si de a ti-o servi inapoi in cel mai nepotrivit moment :)
Mama ii cumpara surorii mele pastile, ca nu tinea minte poezile la scoala, dar de afara venea in fiecare zi cu noutati. Tot felul de poezii deochiate, pe care nici nu stiu daca le intelegea. :))
Avea grija sa le spuna cand veneau prietenele bunicii mele in vizita. :))
Si cine v-a povestit,
Seful sau sefa ? :D
Seful ne-a povestit, dar a chemat-o si pe ea, sa ne confirme. :))
Poate ca batrana citise romanul Ion.
Glanetasu’ al batran tot asa adormea copilul ;)
M-a amuzat mult si faza cu mancarea, dar latura grava din articol mi se pare mai de luat in seama.
Sunt multi barbati carora le poate scapa cate-o vorba din asta, in orice clipa. :))
Le mai scapa si femeilor, mai ales daca obisnuiesc sa scape si vorbe urate, din cand in cand. :))
Aha, de la Glanetas s-au inspirat batranele astea?