A venit Ora pământului, apoi a trecut Ora pământului. Nu ştiu dacă şi-a bătut cineva capul cu contabilizarea pământenilor care şi-au stins lumina în acea oră (inclusiv laptop, calculator, telefon…, după cum bine spune Florin Ruşanu). Nici nu cred că o astfel de acţiune are vreo importanţă, atâta timp cât ceea ce poluează cu adevărat planeta îşi continuă activităţile fără stres. Îi spuneam lui Pishky aici: “Păcat că se întâmplă doar o dată pe an, păcat că nu există şi o oră în care maşinile să nu mai circule, armatele să nu mai facă experimente, uzinele să se oprească…”
Consider că de undeva trebuie început totuşi, dacă vrem ca şi copiii noştri să mai găsească un strop de aer curat, un petic de natură nepoluată. De ce să nu începem din propria casă, de la propriile noastre obiceiuri? Dacă nu aveţi în casă o etajeră pe care să stocaţi selectiv hârtia, plasticul, tabla, e musai să vă cumpăraţi.
Capacele de bere şi de suc se adună în casa voastră în cantităti mari? Hai să vă arăt ce chestie drăguţă puteţi face cu ele:
Din bidoanele de suc puteţi face bărcuţe cu care să se plimbe păpuşile fetiţelor. Le decupaţi, le prindeţi între ele şi le lansaţi în cadă, atunci când mititica face baie. Sunt sigură că va fi mai mult decât încântată să se joace cu ele, mai ales dacă aveţi răbdare să le transformaţi în gondole. Se aude şi la tine, Kemell?
O sită veche de plastic poate aduce un strop de culoare şi de veselie în cămară, dacă vă pricepeţi să mânuiţi acul şi aţa, să faceţi “musculiţe”.
Pe parcursul timpului v-am mai arătat câte lucruri drăguţe se pot face din nasturi. Ce spuneţi de noua modă, cea a curelelor făcute din bumbi colorati?
Făcea Ionuţ practică într-un laborator de prăjituri. Ar fi avut nevoie de mai multe forme pentru tăiat aluatul de covrigei, dar patronii nu găseau nicăieri. Ştiu, într-un laborator nu s-ar permite, dar acasă putem încerca să dăm forme interesante covrigeilor şi biscuiţilor, folosind o cutie de bere tăiată.
Vi se pare că jocul de scrabble este prea scump în magazine? Vă doriţi să îi învăţaţi pe copii acest joc încântător? Puteţi utiliza capacele sticlelor de bere. Modelul tablei de scrabble îl găsiţi uşor, la o simplă căutare pe google.
Vă bate gândul să cumpăraţi zdrăngănitori chinezeşti care să vă cânte şi să vă încânte atunci când bate vântul? Nu v-ar plăcea să vopsiţi câteva obiecte vechi din bucătărie şi să le agăţaţi la geam? Ce poate fi mai plăcut decât lucrul pe care îl faci cu mâna ta?
Dacă după toate aceste încercări vă mai rămân mărgeluţe şi alte bazaconii prin sertare, i le puteţi trimite domnului de mai jos. Vă va rămâne veşnic îndatorat, sunt convinsă.
Pentru păduricea bloggerilor am reuşit să strâng 14 copăcei, cu ajutorul vostru, al celor care aţi lăsat comentarii la recenziile pe care le-am făcut. Vă mulţumesc mult! Planeta vă mulţumeşte şi ea! Îmi doresc din toată inima ca imaginea de mai jos să rămână o simplă glumă, să nu ajungem în situaţia de a vedea copaci doar în fotografii vechi.
foarte faine ideile. ai dreptate…o ora de stins lumina nu ajuta cu nimic daca in rest nu ne schimbam stilul de viata..si daca minunatele corporatii nu se implica in schimbarile ecologice
Socrul meu si-a acoperit foisorul cu doburile metalice de la sticlele de bere, pe care le-a intins in parte si le-a asezat precum tiglele. Zau asa, un foisor original si un mare bautor de bere inventiv… :p
deci eu chiar am respectat ora asta – nimic aprins la mine in casa. no, acuma sa stii ca eram intr-un bar si beam. :)
Asta cu ora Pamantului e o ipocrizie tipica, pentru ca oamenii astia ce au stins lumina merg apoi acasa si rup telecomanda de la tv pana la 4 dimineata, consumand un bax de bere si aruncand dozele nesortate, apoi merg la gratar si lasa acolo peturi goale si pungi, eventual coji de seminte, de acolo in club si tot asa.
Cureaua de nasturi mi-a placut maxim. :D Am retinut ideea.
Imi plac la nebunie ideile astea simple si dragute, dar in acelasi timp foarte utile. Formele, sita si cureaua s-au adaugat si pe lista mea. :D
Felicitări pentru copăcei.
Eu nu am răbdare şi nici timp pentru “lucru manul”. Îi admir însă pe cei care fac asemenea minunăţii, iar eu mă mulţumesc cu containerele de colectare selectivă de lângă blocul meu.
Traznet ideile. Nu cred ca le-as pune pe toate in aplicare, dar sunt niste exemple clare ca nu tot ce credem ca se poate arunca este chiar atat de inutil.
Eu mereu le duc la un centru de reciclare, sa isi faca ei :))
De când ”a recicla” înseamnă transformarea unor obiecte devenite inutile în altele, la fel de inutile? Parcă a recicla înseamnă a refolosi, ca materie primă. În locul chestiilor atât de drăguțe postate de tine (n-am fost prea subtil, nu?):
– am putea arunca capacele de bere. Vor ajunge la un centru de reciclare și vor renaște în capace noi. Adică reciclăm.
– am putea arunca PET-urile din motivul de mai sus. Da, știu, păpușile vor fi supărate, dar le trece.
– am putea face ceva util în locul musculițelor.
– am putea coase nasturii înapoi și am putea dona hainele.
– am putea arunca aluminiul pentru a renaște în alte doze. A, și am putea să nu folosim la prăjituri, pentru că sunt acolo substanțe toxice.
– am putea să ne facem screbăl și din altceva.
– am putea să reciclăm metalul din chestiile alea.
– am putea să-l scoatem pe nenea ăla dintr-o discuție penibilă care n-are legătură cu el.
În concluzie, am putea arunca ce nu ne trebuie. Nu de alta, dar în cazul de față, e cel mai ecologic gest.
In general economisesc, reciclez, as putea si mai mult insa necesita timp si perseverenta, uneori iti da batai de cap, dar merita. Asa cum m-am straduit sa comentez la cei care au facut recenzii chiar daca muream de somn. La sfarsit mi-am dat seama ca daca intram pe pagina cu regulamentul, dadeam peste mai multe recenzii. Bravo pentru padurice, eu am strans abia 3..
Ora Pamantului e o chestie simbolica. Mi se pare o fitza pentru romanii saraci, care oricum isi chivernisesc apa, curentul, mancarea, etc, (invatati de pe vremea lui Ceasca cu economiile) ca sa le ajunga firfiricile din buzunar…
Barcutele sunt asa de frumoase incat e musai sa le fac :D
Te felicit pentru ideile ingenioase!
Victoria, ideile nu sunt ale mele. Eu doar le-am gasit pe net si vi le-am aratat.
Vi…eu vin cu o propunere…hai sa incepem cu noi insine; hai sa reciclam parti din personalitatea noastra devenind poate ceva mai umani. Sau, hai ca, pt. o ora, sa incercam sa fim mai buni. Nu mai stiu cine zicea ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi insine…mea culpa..
Felicitari pentru ca ai contribuit la plantarea atator copacei! Cred ca e cel mai important.
Eu n-am mai facut calcul cate comentarii s-au adunat, n-am avut timp. Dar am fost (relativ) multumita :)
Cat despre ora aia fara curent…e ceva ca si ora aia chinuita de vara… Nu cred in cauze de genul acesta. Din pacate. Am vazut ca a devenit motiv de a tine spectacole si alte minuni. Pai energia consumata pentru sonorizarea si iluminarea de la un spectacol e infinit mai mare decat daca cei 1000 de oameni, sa zicem, stateau acasa cele doua ore… Treaba o fi asta?!?
Frumoase ideile prezentate de tine!
Prima şi ultima poză sunt grozave.
Mie treburile gen “ora pamantului” mi se par hiperdemonstrativism inutil. Gen agatatul cu lanturi de vapoare al alora de la Greenpeace. Si daca e inutil nici nu-mi starneste respectul si nici nu tin absolut de loc sa ader. Nu ma incalzeste cu nimic ca cine site ce fletz a scos din priza nshpe aparate o ora daca apoi se duce scuipa pe trotuar, arunca ambalajul pe carosabil si apoi isi conduce troaca de masina care polueaza cat toata industria Elvetiei la un loc. Si nici nu mor de respect. Asa ca eu prefer sa reciclez ce pun la gunoi, dar nu inchid lumina nici mort. Astea-s, cu tot respectul, doar prostiute demonstrative si eu nu marsez la rahaturi :).
Altfel, ce propui tu in majoritatea exemplelor, e cam refolosire/reutilizare, nu reciclare. Reciclarea e un proces mult mai complex si care de altfel costa (in bani) mai mult decat produce. De asta in general si-l permit doar tarile dezvoltate (ma rog trebuie corelat si cu faptul ca tot tarile astea au bani si drept care si posibilitati sa-si educe cetatenii in spirit ecologic). Trebuie sa fii bogat sa iti permiti sa reciclezi. Dar e o investitie buna pentru generatia viitoare. De fapt nu e doar buna, e deja necesara.
O astfel de initiativa cu ora pamantului ar face cu adevarat un bine daca ar fi in fiecare zi, dar nu asa cum este in momentul de fata, ci cum ai spus mai sus, ca totul sa se opreasca, nu numai becurile si gata…tinem ora pamantului, nu e asa.
Poza cu copacul ne-a atins tare la… radacina!
Creaua din bumbi coloraţi o am şi eu salvată în calculator, poate mă pun o dată să o meşteresc.
Mă bucur că s-au strâns 14 copăcei, să crească mari şi voinici!