Stăteam la umbră, sub un foişor simplu, construit din jumătăţi de trunchiuri de copac. Pădurea foşnea sub paşii sutelor de oameni adunaţi acolo, în aşteptarea petrecerii care urma să înceapă. Din toate părţile veneau spre noi în valuri  acorduri de chitară, strigăte vesele, râsete şi pârâituri de motociclete.

Stăteam cu paharul de cafea în mână, cu urechea la ceea ce vorbeau persoanele cu care eram la masă, cu ochii la cei pentru care distracţia era deja în toi. Printre copaci erau plantate zeci de corturi, de diferite culori şi forme, iar printre ele, stinghere, lăzi de bere şi multe sticle de vodcă, unele abia golite de conţinut. Mi-a atras atenţia un grup de băieţi cam “obosiţi”. Încercau să îl menţină în picioare pe unul dintre prietenii lor, dar fără succes. Omul ţipa din toate puterile că vrea să doarmă, că vrea să fie lăsat în iarbă, sa se odihnească. Văzând că nu reuşesc să îl convingă, l-au lăsat uşor pe pământul cald şi au continuat să se distreze, în timp ce prietenul lor sforăia de zor.

Peste puţin timp, observ la picioarele mele un căţelus mic, negru şi atât de slab, că puteam învăţa anatomie uitându-mă la el. Cum abia terminasem de mâncat, i-am aruncat un oscior, să simtă şi el că este sărbătoare. L-a înghiţit aproape nemestecat, ceea ce i-a distrat pe mulţi din cei care erau în jurul meu. Cu o dărnicie exagerată, au început să cadă lângă puiul de câine cartofi prăjiţi, oase de pui, hamsii, bucătele de pâine, ba chiar şi feliuţe de roşii. Nu era chip să îi opresc pe băieţi. Toţi ar fi vrut să îşi aducă contribuţia la hrănirea căţeluşului.

Probabil nemâncat de multe zile, mititelul înfuleca grăbit tot ce cădea la picioarele lui. Burtica i se umfla văzând cu ochii, în râsul prostesc al băieţilor. Deodată, l-am văzut lungindu-se în iarbă. A început să scheaune. Scotea sunete ciudate şi ne privea cu ochi mari, rugători, parcă cerându-ne să îl scăpăm de durerea de burtă pe care i-am provocat-o. Cineva a venit cu ideea de a-i da puţină vodcă, să îl anesteziem. Aproape că m-am văzut nevoită să lupt cu ei pentru a salva căţelul din mâinile anesteziştilor. Până târziu în noapte a răsunat pădurea de plânsul chinuit al mititelului.