Skip to main content

S-au învineţit de supărare

Multă lume susţine că plantele simt anumite vibraţii şi reacţionează în funcţie de energia pe care o primesc. Circulă zvonuri despre modul armonios în care  se dezvoltă o plantă care, pe lângă îngrijirea absolut necesară(apă la temperatura camerei, lumină, de preferat solară etc), primeşte muzică liniştitoare şi gânduri pline de bunătate, încărcate de energie pozitivă.

Nu am avut nici timp, nici chef să testez aceste descoperiri, iar acum este cam târziu pentru unele dintre plantele mele de apartament, pe care totuşi eu le-am îngrijit mereu cu drag. Le fac duş săptămânal, sub un jet uşor, le curăţ de frunzele uscate, apă primesc în permanenţă doar cât au nevoie, încerc să le ţin cât mai aproape de ferestre, să le salute soarele, să stea cu ele la taifas, le protejez de insecte şi de curent, le schimb pământul şi ghiveciul primăvara.

Nici una dintre plantele mele nu este pretenţioasă, din câte ştiu eu, mai ales că le cunosc şi întreţin de mulţi ani. Dar astăzi, în prima zi de toamnă, am observat o schimbare la câteva dintre ele. Nu le mai merge bine, nu le mai mulţumesc condiţiile oferite de mine sau poate doar au simţit venirea toamnei. În casă avem o temperatură constantă, cu care ele sunt obişnuite de mult timp, aşa că nu văd nici o explicaţie.

Trandafirul japonez are frunzele puţin îndoite, planta înaltă şi plină de frunze imense până mai ieri a rămas aproape cheală(puteţi vedea la Raluxa o soră de-a ei- că nu ştiu cum se numeşte), o frunză de săbiuţă s-a îndoit de la jumătate, iar cea mai puţin pretenţioasă, un soi de agavă, este complet uscată.

Nu ştiu ce să le fac, nu ştiu cum să le readuc la normal, nu înţeleg ce au păţit. Dacă aş crede în braşoavele despre care vă spuneam la început, aş fi tentată să spun că au simţit lipsa mea de interes din ultimul timp faţă de ele. Nu am mai stat să le admir, nu le-am mai acordat nici un minut în plus faţă de strictul necesar. Dar nu cred şi nici nu îmi pot explica ce li se întâmplă.

Mă mai necăjeşte şi Ionuţ, făcând glume pe seama lor, după cum puteţi vedea în pozele  astea(ştiţi deja că data este falsă). Spune că sunt vinete de supărare, din cauză că mă ocup de blog mai mult decât de ele. :))

 

 

 

Sfaturi?

Comments
 • Szasz Sebes Paul September 1, 2012 at 3:36 pm

  E frumos sa iubesti plantele

  • Vienela September 1, 2012 at 8:22 pm

   Plantele chiar merita sa fie iubite, din multe motive…

 • Roxanne September 1, 2012 at 3:40 pm

  uaaaaaaaau ce frumoase s-au facut.

  • Vienela September 1, 2012 at 8:24 pm

   Bine ai venit! Nu s-au facut singure asa, ci cu ajutorul baiatului meu, Ionut. 😉

 • Alex September 1, 2012 at 3:55 pm

  Tu trebuie neaparat sa scrii o carte !

  • Vienela September 1, 2012 at 8:25 pm

   Una de bucate, nu? :))
   Uneori ma intreb daca tu citesti ceva din ceea ce scriu. 😉

 • Vladen September 1, 2012 at 6:06 pm

  Eu as folosi un sistem gen batul si morcovul. Pe de-o parte le-as explica repetat ca daca nu arata ca-n reviste le dau… Si pe de alta parte as fi asa de mieros de dulce cand vin cu ingrasamantul de ar face diabet daca ar putea. Eu zic ca respectiva combinatie e fatala si fie se sinucid, fie te alegi cu o jungla luxurianta. 😀

  • Vienela September 1, 2012 at 8:28 pm

   Parca nici nu as vrea sa se transforme in jungla luxurianta, pentru ca ar avea nevoie mare de umiditate si apometrele se invart pe banii mei. :))
   Voi incerca sa le vrajesc putin, sa vedem ce iese. 😉

 • Nice September 1, 2012 at 6:57 pm

  Nu am niciun sfat pentru ca, din pacate, sunt intr-o situatie asemanatoare, ceva mai grava insa, deoarece florile mele dragi au murit deja. La tine, vinetiul ala poate fi doar o setare din aparatul foto digital… 😛
  Chiar nu stiu ce nu le-a convenit, ca eu le-am dat toata dragostea si atentia mea. 😀

  • Vienela September 1, 2012 at 8:30 pm

   Din aparat este facuta culoarea, dar Ionut ma supara, spunand ca asa vor ajunge sa arate in scurt timp. :))
   Pe toate le-ai pierdut? Imi pare rau.

   • Nice September 2, 2012 at 9:05 am

    Nu chiar pe toate, pe cele mai frumoase…

 • loopoo September 2, 2012 at 5:38 am

  s-or fi învineţit de ciudă că s-a întors Băsescu 🙂

  • Radu September 2, 2012 at 6:31 am

   In mod sigur nu se faceau violet in acest caz 😀

   • Vienela September 3, 2012 at 4:15 am

    Corect… Se faceau portocalii. :))

 • Radu September 2, 2012 at 6:06 am

  Schimbarile bruste de temperatura dau de furca si oamenilor despre care se spune ca sunt fiinte extrem de adaptabile!

  • Vienela September 3, 2012 at 4:16 am

   S-ar putea sa fie din caua ca vremea s-a schimbat destul de brusc.

 • Bucur September 2, 2012 at 12:52 pm

  treaba cu plantele este simpla le transmiti dragoste raspund pozitiv,le transmiti ura la fel.Asa ca ai grija vb serios…

  • Vienela September 3, 2012 at 4:17 am

   Dar eu nu le-as putea transmite altceva decat dragoste, pentru ca le iubesc si nici in jurul meu nu am pe nimeni care sa imi aduca altceva decat bucurii.

 • rozi September 2, 2012 at 4:12 pm

  Nu ma pricep la flori. Am si eu trei floricele in apartament, acasa aveam o gramada, pe care le ingrijea mica. Poate putin ingrasamant le-ar ajuta, nu stiu.

  • Vienela September 3, 2012 at 4:18 am

   Le-am oferit si ingrasamant. Nu in cantitati mari, dar am incercat si asta. Inclin sa cred ca li se trage de la schimbarea vremii.

 • elly weiss September 3, 2012 at 9:56 am

  Poate e si schimbarea vremii…dar si faptul ca esti mai pasionata de blog decat de ele. Crezi ca ele nu simt, mititelele? 😉
  Acum, serios, nu stiu. Noi nu le punem nici ingrasaminte, nici nu le facem dusuri, nici nu le cantam si ai vazut ca sunt foarte frumoase. Doar primavara le schimbam pamantul, le mai rarim, si le dam apa. Si ziua le ferim de soarele puternic. Poate gasesti niste idei aici… 🙂

 • Fotoliul de piatră | Iubesc Viaţa October 7, 2012 at 3:31 pm

  […] ci de faptul că stând la bloc, am rar ocazia să văd spaţii întinse, pline de iarbă, de flori, de copaci şi imi lipsesc al naibii de tare. Am mereu tendinţa de a vorbi despre grădini, despre […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.