Aţi observat ce se întâmplă cu majoritatea bărbaţilor ajunşi la pensie (sau aproape de pensionare), dacă rămân singuri, fără partenera de viaţă? Mulţi dintre ei simt că nu mai au nici un rost pe lume, îşi pierd speranţele şi devin nepăsători faţă de tot ce îi înconjoară. Sunt delăsători, nu le mai pasă de ei, de casa lor, de nimic. Mulţi se apucă de băutura, umblă murdari, casele lor se transformă într-un soi de grajduri, în care cu greu se poate intra.

 

Dacă au ghinionul să nu aibă copii, problema este mai gravă, pentru că nu este nimeni interesat să le retrezească pofta de viaţă.

Am cunoscut un astfel de om când lucram în Italia. Pentru că aveam destul timp liber şi vroiam un ban cinstit în plus, prietena mea l-a convins pe G. , un prieten de familie, să îşi pună la punct birourile de la firmă. M-a recomandat şi am plecat la treabă.

Credeţi-mă că nu am văzut în viaţa mea ce am văzut acolo. Italianul, în vârstă de  vreo 60 de ani, patron la o firmă care vinde şi depanează calculatoare, nu făcuse curăţenie pe acolo de la deschiderea firmei.

Mi-a plătit câte 10 euro pentru fiecare oră de muncă iar la sfârşit mi-a făcut cadouri de peste 100 de euro. Eram mai mult decât încântată, deşi doar ficatul meu ştie prin câte a trecut. Dacă aş fi ştiut de la început în ce mă bag, sigur nu ajungeam pe acolo.

Hainele cu care era îmbrăcat italianul erau pline de pete de grăsime, maşina cu care m-a dus la firmă era de sus până jos plină de acte, cumpărături şi gunoaie, birourile erau lipicioase, cu tot felul de urme şi resturi de mâncare pe ele, în toate vasele (scrumiere, pahare, ceşti, farfurioare, ghivece) erau munţi de chiştoace, iar mirosul era insuportabil.

Avea în schimb o faianţă frumoasă pe pereţi, un maro spre cacao cu lapte. Jur că aşa mi s-a părut până în clipa în care am dat cu cârpa pe acolo. Sub acel strat gros de fum de ţigare, faianţa era ALBĂ. La fel şi geamurile, care la început păreau fumurii. M-am îngrozit. Am muncit două zile, câte 8 ore.

G. mi-a povestit despre el, despre necazurile care i-au măcinat viaţa, despre lipsa de motivaţie, despre cercul închis din care nu găsea ieşirea. Nu mai avea pe nimeni, nu avea de ce să se mai îngrijească sau să îşi cureţe casa (locuia în aceeaşi clădire în care avea birourile). Nimănui nu îi mai păsa de el, nimeni nu îi mai ciocănea la uşă. Din glasul lui răzbătea o tristeţe de moarte.

L-am înţeles. Mi-am dat seama că tuturor ne poate veni rândul să devenim ai nimănui, să ne pierdem speranţele şi încrederea. Am simţit o milă imensă pentru acel italian, care era de o bunătate rar întâlnită.