Printre multele stiri din economie din ultima perioadă s-a strecurat și una referitoare la încrederea românilor în instituțiile bancare. Spre deosebire de cei din alte țări din Uniunea Europeană, o bună parte dintre români preferă să păstreze banii ”la ciorap” decât să îi țină la bancă.

Departe de Wall Street

Reveal Marketing Research a realizat un studiu în urma căruia a vrut să vadă care este atitudinea românilor dacă ar avea posibilitatea să economisească trimestrial câte 350 de lei. Jumătate dintre ei au afirmat că i-ar depune într-un cont bancar, în timp ce mai bine de 30% preferă să îi țină ”la ciorap”, pentru că li se pare mai sigur așa. Nici măcar 10% dintre respondenți nu ar investi într-o asigurare de viață, în timp ce doar 4% și-ar încerca norocul prin niște investiții la bursă

Banca, preferată de pensionari și tinerii profesioniști

Referitor la categoriile de persoane care au încredere să-și păstreze banii în bănci, tinerii profesioniști au fost cei care s-au arătat dispuși să apeleze la serviciile instituții bancare. Surpriza însă abia acum vine: peste 70% dintre pensionari au afirmat că preferă să-și păstreze economiile la bănci.

Românii încă nu au încredere în bănci

Diferența dintre oraș și sat

Cu toate acestea, surprizele nu au întârziat să mai apară. Dintotdeauna a existat o diferență între sat și oraș, cu multe plusuri de partea celor care locuiesc în mediul urban. De data aceasta locuitorii din mediul rural au fost cei mai încrezători în serviciile oferite de instituțiile bancare și au afirmat că și-ar depune economiile într-un cont. La diferență mică s-au aflat cei de la orașe, care au părut ceva mai precauți în această privință.

Familiștii preferă banii ”în șifonier”

Dacă ar putea economisi trimestrial câte 350 de lei, 40% dintre familiile tradiționale au afirmat că preferă să îi păstreze în casă, la fel și o treime dintre persoanele adulte, fără partener. Se pare că faptul că pot avea oricând acces rapid la banii economiți este foarte important pentru aceștia.

Românii nu agrează asigurările de viață

Cu toate că în ceea ce privește asigurările de viață interesul românilor este în creștere, nu același lucru se poate spune și în cazul asigurărilor de viață. Acestea nu prezintă prea mult interes pentru cei mai mulți dintre români. Doar cei care alcătuiesc așa numitele familii moderne sunt ceva mai deschiși referitor la acest subiect, și o mică parte dintre mileniali.

Bursa! Ce e aia?

Deși cu toții am auzit de Wall Street și de faptul că poți să te îmbogățești rapid dacă știi să speculezi investițiile la bursă, românii sunt mult mai temperați decât ceilalți europeni sau de către cei care locuiesc peste Ocean. Nici măcar 5% nu ar alege această modalitate de gestionare a economiilor proprii, pentru că li se pare prea riscant. De asemenea, cam același procent dintre respondenții care au participat la studiul realizat de Reveal Marketing Research au afirmat că preferă alte metode de gestionare a economiilor, și care nu au fost listate printre opțiunile din sondaj, fără a precizat însă care sunt acestea.