Skip to main content

România, țara contrastelor, a contrazicerilor, a intoleranței

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Îți doresc să crești mare, să evoluezi, să te ridici din locul în care ai îngenunchiat, să te vezi așa cum ești și să te păstrezi așa cum te-am simțit uneori, când am întâlnit oameni modești, oameni toleranți, oameni capabili să facă lucruri bune, să se bucure de ceea ce au și să nu se uite peste gard, în curtea vecinului, decât pentru a se inspira din ideile bune observate!

Situată într-o zonă a Europei aparent defavorizată, România îmi apare tot mai mult ca fiind o țară de ev mediu, o țară a contrastelor, o țară a contrazicerilor, o țară ce nu vrea să evolueze. Mă uimește nevoia românilor de a diseca orice nou eveniment, fie că se pricep, fie că nu. Românul le știe pe toate, despre toate are o părere și sigur părerea lui este cea corectă. Nu vi se pare uneori că românul seamănă cu un adolescent furios, ghidat în viață de hormonii rebeli?

România vrea să fie primită în Europa, să fie respectată și eventual chiar iubită, însă uită că primul pas care trebuie făcut pentru a ajunge acolo este să respecte și să iubească. Nu ne place să fim discriminați în străinătate, ne revoltăm și ne strigăm amarul peste tot, dar acasă avem grijă să îi judecăm pe toți, să aruncăm cu ouă stricate în țigani, ruși, unguri, evrei, homosexuali, maneliști, vânzătoare, țărani, pensionari.

Țipăm că nu ne place mizeria, dar avem grijă să ne descotorosim de gunoaie pe unde ne vine chef. Susținem că suntem toleranți, dar scuipăm insulte la adresa oricui nu este ca noi. Sperăm ca statul să ne ajute când avem nevoie, dar încercăm în permanență să îl păcălim. Blamăm țara în care ne-am născut, uitând că țara suntem chiar noi, copiii noștri, casa noastră, speranțele noastre.

România se divide în fiecare zi, la fiecare nou eveniment ce poate fi (sau nu) comentat. Spune vecinul că apa este udă? Vin imediat cu argumente și îl contrazic, dovedindu-i că apa este un lichid incolor. 😀 Spune colegul că scriu prea multe advertoriale? Eu știu sigur că i se par strugurii prea acri. Spune Ponta ”fă” sau ”mă”? Îmi este clar că toți susținătorii lui sunt niște mârlani.

Românului îi place să mintă. Mă minte pe mine, te minte pe tine, se minte pe sine. Am văzut adevărata față a românului atunci când femeia/bărbat Conchita Wurst a venit cu fața acoperită de barbă la Eurovision 2014, ba chiar a avut și îndrăzneala de a câștiga. Au fost atât de puțini cei cu adevărat toleranți, cei care au înțeles că omenirea evoluează, că ceea ce bunicii i se părea scandalos, astăzi nouă ni se pare firesc, iar ceea ce astăzi ne scandalizează, nepoților noștri li se va părea normal.

Conchita Wurst - femeia cu barba

Să nu uităm că doar cu o generație în urmă, românii au fost încuiați în propria țară, fără acces la informații externe. Nu au văzut până la revoluție poze cu bărbați îmbrăcați în rochii, nu au auzit vorbindu-se prea mult de homosexuali, deși ei existau și pe atunci, au existat dintotdeauna. Apoi au întâlnit această lume, au avut ocazia de a afla detalii despre felul în care simte un bărbat ce se iubește cu bărbați. Vi se pare că ne-am apucat să ne-o tragem pe din dos, doar pentru că am aflat că alții o fac? De ce credeți că expunem copiii unui pericol imens, dacă văd o femeie cu barbă? Oare chiar nu știm să le explicăm că e vorba despre un spectacol sau despre o minoritate?

Cei mai mulți dintre români și-au început textele argumentative cu refrenul ”eu sunt un om tolerant, dar…”. Nu, române, tu nu ești tolerant! Tu, române, nu cunoști această noțiune, nu știi cum să te porți cu cei care sunt diferiți de tine, nu vrei să tolerezi pe nimeni! Tu consideri că cel negru trebuie să moară, cel ce poartă barbă și rochie trebuie castrat, iar o trupă ca Arkona, doar pentru că vine din Rusia, trebuie oprită la graniță. Române, nu te mai arăta oripilat de nimicuri, când în România copiii mor de foame, nu au cărți, case sau părinți, iar părinții sunt abandonați, căci tineri muncesc prin străinătate, când în această țară nimic nu este așa cum ar trebui să fie, iar anormalitatea devine normalitate! Române, deschide-ți ochii, mintea și sufletul, permite și celor diferiți de tine să trăiască și să se bucure de viață, că doar nu ți-ai cumpărat planetă!

Comments
 • Vladimir May 14, 2014 at 9:15 pm

  Cauti sa comiti sinucidere sociala? 😀 Ca daca da, te invat eu metode rapide!

  • Vienela May 14, 2014 at 9:20 pm

   Recitind acum articolul, da, am senzatia ca incerc sa ma sinucid… 😀

 • Vladimir May 14, 2014 at 9:17 pm

  P.S: gasesti arkona la mine pe fb si cateva pe blog daca esti curioasa.

  • Vienela May 14, 2014 at 9:22 pm

   Ii stiam, fara sa stiu ca ii stiu. Ii ascultam la Ionut, fara sa le cunosc numele… Imi plac mult. Astazi am aflat ca ar fi vorba sa vina intr-un concert in Romania si m-au scos din minti niste romani care cred ca ar face bine Arkona sa stea la ei acasa, ca trebuie sa le inchidem granitele.

   • Vladimir May 14, 2014 at 9:33 pm

    Mno si de ce-i bagi in seama? De cand conteaza parerea lor? Si chiar daca conteaza si ii opresc, tu crezi ca alora de la Arkona le pasa de un concert in Romania cat macar sa se necajeasca?

    • Vienela May 14, 2014 at 9:35 pm

     Ma deranjeaza rautatea asta gratuita, gandirea de ev mediu…

 • Silavaracald May 15, 2014 at 6:07 am

  Dacă România ar fi la vârsta adolescenței, încă ar fi bine. Ar fi loc de creștere, de evoluție. Mie, dimpotrivă, mi se pare că e o babă neglijentă și cârcotașă, făcându-și veacul pe marginea șanțului și criticând tot ce nu înțelege. 🙁

 • OchiiVerzi May 15, 2014 at 6:08 am

  “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie …” = sa nu se mai vanda bucata cu bucata! Mi-as dori ca undeva in viitor copii nostri, cu putina indrazneala si nepotii lor, sa mai vada pe ici, pe colo si ceva traditional si nu doar firme straine si produse chinezesti!
  Cat despre Conchita … eu raman la ideea mea, acum pun pariu pe ce vreti voi ca membrii juriului Eurovision din Romania isi baga ghearele in gat ca nu l-au trimis pe Naomi! Tadam! 😀

 • Adriana May 15, 2014 at 8:40 am

  …prefer să fiu intolerantă uneori, n-am să ascund ceea cu nu îmi place doar de dragul modei şi asa zisei evoluţii, dar cum suntem diferiţi ar fi culmea să gândim toţi la fel. Ar fi plictiseală mare. Ce noroc că România mea mi se desfăşoară în faţa ochilor ….altfel decât în rândurile tale, deşi, teoretic, …astea pot fi…nuanţe.

 • petre popescu May 17, 2014 at 9:47 pm

  Am lecturat cu cea mai mare atentie acest articol .In mare parte sunt adevaruri pe care le-am cunoscut si le voi cunoaste in continuare . M-am intrebat si eu si ma intreb de fiecare data, mai poate fi salvat acest popor din care fac si eu parte. Mai poate cineva sa-l civilizeze de buna voie si nesilit de nimeni. Eu cred ca nu . Ne ducem cu totii la fund . Nu ne mai poate opri nimeni . Intotdeauna m-am gandit ca ar mai exista o solutie si aceasta ar fi bataia cu nuiaua la fund pentru a ne veni mintea la cap. Macar mintea cea de pe urma a romanului. Poate asa putem sa eradicam ura, invidia , hotia, aroganta,ignoranta , mizeria ,si tot raul de care am fost cuprinsi. Ce e mai rau este faptul ca si Dumnezeu si-a intors fata de la noi. Ne-a parasit si El ! Si atunci ce e de facut ? Intreb si eu si ma intreb si pe mine!

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.