Desi la inceput au fost simple jucarii pentru copii, in timp rolul trotinetelor electrice a capatat o importanta mult mai mare, dand adutilor o alternativa ecologica si economica pentru a circula catre job, magazin sau pentru a face plimbari recreative.

Trebuie sa tinem cont ca exista mai multe tipuri de trotinete:

Trotineta mecanica (cunoscuta si ca trotineta prin impingere cu piciorul) este trotineta traditionala, unde utilizatorul isi foloseste piciorul pentru a propulsa trotineta. Sunt concepute pentru a face cascadorii, trucuri, pentru sarituri.

Trotineta electrica este un vehicul cu doua sau trei roti, alimentat cu electricitate. Aceasta putere este stocata intr-o baterie reincarcabila, care conduce la functionarea motorului electric. Acest tip de trotineta necesita un timp indelungat de incarcare, fapt care ii ingrijoreaza pe multi dintre utilizatori. Insa producatorii investesc in cercetare si dezvoltare pentru a imbunatati timpul de incarcare din gama acestor vehicule. Trotineta electrica este definita ca o bicicleta motorizata propulsata de forta umana in combinatie cu un motor electric. Sunt usor de condus, permit chiar si urcarea dealurilor fara efort. Unele trotinete pot atinge viteza de 30 km/h si pot fi conduse legal la maximum 20 km/h pe drumurile publice.

Trotineta pe benzina este o modalitate accesibila si distractiva de a te deplasa. Oamenii au motive diferite pentru care cumpara un asemenea vehicul: poate fi folosit pentru a merge la cumparaturi, pentru deplasarea intr-o zona invecinata, ofera posibilitatea de a calatori in aer liber fara a fi nevoie sa calatoresti cu masina. Aceste trotinete pe benzina pot fi utilizate si pentru a parcurge distante mai mari, dar numai pentru un singur utilizator.

Utilizarea trotinetei de catre doua persoane este periculoasa si trebuie evitata. Un dezavantaj al acestei trotinete este spatiul limitat pentru depozitarea produselor alimentare sau a altor produse. Unul dintre avantaje este consumul redus de combustil (in comparatie cu o masina), reducerea cheltuielilor pentru combustibil si intretinerea aparatului.

Trotineta cu trei roti este exact ceea ce o spune si denumirea. De obicei, sunt trotinetele folosite de copii pentru a se plimba pe trotuare sau in parcuri. Sunt concepute adeseori pentru copii mici, deoarece le ofera mai multa stabilitate si sunt mai sigure. Insa, exista trotinete cu 3 roti si pentru copii mai mari.

Trotinetele pentru cascadorii sunt proiectate pentru a fi rezistente la forta excesiva impusa de aterizarile de la un parc de skate si de pe rampe, atunci cand se fac trucuri si sarituri. Cu toate acestea sunt concepute sa fie usoare , deoarece o trotineta mai usoara ofera mai mult control si mai multa flexibilitate pentru a intoarce trotineta dupa cum este necesar trucului.

O trotineta pentru cascadorii va avea intotdeauna un ghidon si o punte (nu va fi niciodata pliabila sau reglabila pe inaltime). Totusi, trebuie mentionat faptul ca un ghidon pliabil sau ajustabil pe inaltime va avea  puncte slabe la trotineta care ar putea ceda sub presiunea trucurilor.

Trotineta pliabila este excelenta cand vine vorba de transport si depozitare, deoarece ai nevoie de mai putin spatiu pentru a o depozita si ar trebui sa incapa cu usurinta in majoritatea masinilor. Cu toate acestea, daca vrei sa faci trucuri si cascadorii, ar trebui sa eviti trotineta pliabila.