Revin cu informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

Întotdeauna mi-a plăcut macul, floarea care dă viaţă şi culoare lanurilor de grâu, dar nu aş fi crezut că pământul poate da şi flori de mac albastre, ce pot fi admirate in statul asiatic Bhutan. Privindu-l, am senzaţia că este chiar mai frumos decât macul roşu, aşa că nu m-am mirat aflând că este floarea naţională a Bhutanului, ţara de la poalele Himalayei. Credeti ca exista pe pamant flori mai frumoase decat acesti maci albastri, mandria statul asiatic Bhutan?

elefant.ro
Revin cu informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

 

informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

 

Mai multe informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

Puţini sunt cei care pleacă din această ţară, deşi li se permite. Adoră pădurile bătrâne, îşi respectă şi îşi iubesc tânărul rege şi uneori regretă că se pierd vechile obiceiuri în favoarea civilizaţiei. Deşi limba vorbită în Bhutan, dzongkha, pare imposibilă pentru noi, veţi fi surprinşi să aflaţi că răspund la telefon cu acelaşi “alo” ca şi noi. M-am înşelat puţin şi în privinţa costumelor populare, pe care le poartă la şcoală, la serviciu şi la festivaluri.

Nu sunt kimonouri, ci nişte rochii până la glezne, fixate pe umeri cu broşe. Ale fetelor se numesc kira, iar ţinuta le este completată de wonju- bluză cu mânecă lungă şi de tego- jachetă. Ţinuta tradiţională a băieţilor se numeşte gho. Peste aceste costume se poartă eşarfe, care de obicei sunt albe pentru băieţi, roşii pentru fete şi galbene pentru rege.

Copiii statului Bhutan merg la şcoală timp de zece ani şi doar cei ce vor să se specializeze mai fac încă doi ani, alegând artele, comerţul sau ştiinţa. Prin satele izolate, tinerii încă se mai căsătoresc de la vârste foarte fragede, începând cam de la 12 ani. Trasul cu arcul este considerat sport tradiţional în Bhutan. Au şcoli de artă tradiţională, unde tinerii pot învăţa sculptura în lemn. Cănile, farfuriile, dar şi faţadele caselor sunt uimitor de plăcute ochiului, mai ales dacă ne gândim că totul este făcut manual.

 

informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

 

informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

 

Cultura – informaţii despre statul Bhutan si locuitorii sai

Dacă noi avem Săptămâna altfel în şcoli, cei din Bhutan au an de an Săptămâna cititului în ţară. Mi-au fost recomandate cărţile lui Nicolas Sparks, dar şi Shakespeare, deci voi avea ocupaţie în perioada următoare. Primăvara şi toamna au loc festivaluri care atrag turişti din toată lumea. Ele au rolul de a alunga răul prin muzică, dans şi ritualuri lamaiste. Terenul unde se ţine festivalul este întâi purificat. Monah sau laic, în timpul dansului omul intră în meditaţie, generând puteri spirituale care purifică şi sfinţesc privitorii.

 

bhutan dans

 

Rugămintea locuitorilor din Bhutan este ca turiştii să nu intre în spaţiul de dans, să nu fotografieze cu bliţ, să nu bea, să nu mănânce, să nu râdă şi să nu fumeze în timpul dansurilor. Se cere un minim de sensibilitate şi de respect faţă de popor şi de tradiţiile sacre ale acestuia. An de an, locuitorii din Bhutan se străduiesc să atragă tot mai mulţi turişti, deşi au mai avut loc şi incidente din cauza nepotrivirilor sau a neînţelegerii obiceiurilor străvechi ale bhutanezilor. Muzica lor liniştitoare seamănă cu cea a chinezilor (în urechile mele de afon). Robele călugărilor din Bhutan sunt roşii, contrastand parca cu florile lor preferate, macii albastri.

 

bhutan calugari in dzongs

 

Mâncarea tradiţională a celor din Bhutan, ema datshi, cred că este destul de “iute” pentru un român, dar consider că este o experienţă ce trebuie încercată. Ema datshi se prepară uşor. Este nevoie de ardei iute verde sau roşu, brânză de vacă sau de iac din care s-a eliminat grăsimea, roşii, ceapă, usturoi, ulei şi sare. Se taie ardeiul iute şi se amestecă cu toate ingredientele, în afară de brânză.

Se toarnă apă cât să le acopere şi se fierb timp de 10-15 minute. Dacă ardeiul a fiert suficient, se adaugă brânza deasupra (cu cât mai multă, cu atât mai bine). Nu se amestecă în cratiţă, ci doar se acoperă cu un capac. După câteva minute de stat pe foc, când brânza s-a topit, vasul se dă la o parte şi atunci se amestecă bine mâncarea. Bhutanezii combină de multe ori aceste ingrediente cu ciuperci, orez sau carne de vită uscată.

 

ema datshi- mancare traditionala din Bhutan

 

Cei mai mulţi bhutanezi merg zilnic la templu să se roage şi sunt vegetarieni (dar niciunul nu mananca maci albastri, dupa cum am glumit noi in casa). Consideră că este păcat să mănânce carnea altei fiinţe, aşa că takinul poate zburda liniştit pe pajiştile înverzite ale Bhutanului. Trebuie să ştiţi că în anumite zone fotografiatul este interzis.

 

bhutan takin cu pui

 

Îi mulţumesc din suflet frumoasei şi răbdătoarei bhutaneze care mi-a oferit aceste informaţii despre ţara ei! Vouă vă doresc să aveţi suficienţi bani pentru bilete de avion si sedere in tara fericiri. Va doresc sa puteti ajunge să vizitaţi Bhutanul!