Rețete pentru un mic dejun sănătos
Vrei să duci o viață sănătoasă? Micul dejun este masa cea mai importantă a zilei. Hrana pe care o consumăm dimineața ne ajutăm să ne menținem sănătoși și cu poftă de viață. Dar mai mult, ne ajută să avem suficientă energie pentru întreaga zi. Alte beneficii: evităm problemele de digestie și scăpăm de nevoia de a mânca prea mult între mese și mai ales seara. rețete mic dejun sănătos
Știați că oamenii care sar peste micul dejun sunt mai predispuși la obezitate? De asemenea sunt mai sensibili la apariția bolilor cardio-vasculare. O viață sănătoasă începe cu un mic dejun sănătos. Organismul uman consumă resurse chiar și pe timpul nopții, deci când dormim. De aceea este important să ne hrănim în cantități suficiente dimineața și de preferat înainte de a bea cafeaua.
Mic dejun sănătos și hrănitor
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Trebuie să ne asigurăm că micul dejun conține toate alimentele necesare. Din ele organismul își poate extrage nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa perfect. Din acest motiv prima masă a zilei trebuie să fie deopotrivă sănătoasă, gustoasă și hrănitoare.
Așadar, trebuie să conțină carbohidrați, lipide și proteine. Atunci când alegem produsele pe care să le mâncăm dimineața, trebuie să ținem cont de câțiva factori:
-vârstă
-sex
-activitățile de pe parcursul zilei
-dar mai ales de starea de sănătate
Recomandări
-Copiii vor mânca întotdeauna mai puțin decât adulții
-Se vor evita prăjelile, mezelurile și pâinea albă
-Clătitele, gogoșile, pateurile și toate celelalte produse de acest fel sunt dăunătoare organismului. Dacă sunt mâncate la prima oră a dimineții sau seara, înainte de culcare, sunt chiar mai dăunătoare.
-Mâncarea de tip fast food și maioneza trebuie evitate
-Carbohidrații se găsesc în legume și în cerealele integrale
-Organismul își poate extrage necesarul de lipide din uleiul de măsline și din fructe precum migdalele, nucile și caju-ul
-Cele mai potrivite proteine pentru micul dejun le găsim în lactatele degresate și în ouă.
Rețete pentru un mic dejun sănătos
Am făcut o mică selecție cu rețete pentru un mic dejun din care să ne luăm necesarul de nutrienți. Nu am foarte multe poze deocamdată, deoarece nu am vrut să irosesc alimente doar pentru a exemplifica articolul. Însă voi face actualizări pe măsură ce voi pregăti alte rețete pentru la micul dejun. Ceea ce veți găsi în lista de mai jos se potrivește atât pentru masa adultului, cât și a copilului. Țineți cont de cantități, desigur.
Am pregătit o lista cu ingrediente din care puteți prepara un mic dejun rapid, bogat, sănătos și aspectuos. Să nu lipsească pâine friptă, ou fiert moale, roșii, castraveți și fructe uscate. De asemenea, nu uitați de unt, miere, lapte, ceai, fructe proaspete, castraveți, ardei gras, pătrunjel și mărar. Și câteva rețete pentru un mic dejun sănătos, deoarece ziua trebuie să înceapă în fortă.
1.Rețetă de mic dejun cu brânză și ardei gras
Brânză telemea ușor desărată se amestecă bine cu mărar, un strop de ulei de măsline și semințe de susan și/sau de floarea soarelui. Merge foarte bine și brânza feta. Așadar, cu acest amestec se umple un ardei gras verde. Se taie pe orizontală, în așa fel încât să rezulte felii rotunde. Un ou fiert tăiat în două jumătăți și pâinea intermediară completează această rețetă. Este simplă, gustoasă, aspectuoasă și sănătoasă și ușor de preparat.
2. Rețetă de mic dejun cu ou, unt și marmeladă
Este probabil cea mai simplă și mai potrivită rețetă pentru masa de dimineață. Fierbeți un ou moale, ungeți pâinea integrală cu puțin unt și cu marmeladă. Se potrivește de minune cu un ceai ușor îndulcit cu miere și aromat cu o felie de lămâie. Deci, iată așadar cum prepar eu oul fiert.
3. Rețeta de mic dejun cu pâine friptă, ou fiert și fresh de portocale
Aceasta este rețeta mea preferată. După cum probabil ați observat deja, am ales să recomand mesele matinale care au inclus oul fiert. De ce ou fiert? Deoarece este un aliment sănătos, ușor de preparat, gustos și plin de nutrienți. Ou fiert moale și pâine friptă pe plită peste care se pune o feliuță de unt. Completați cu un pahar de fresh de portocale. Acestea pot fi suficiente până la următoarea masă.
4. Rețeta de mic dejun cu iaurt grecesc, miere și cereale integrale
Am ales să vă ofer astăzi rețete cât mai simple și cât mai sănătoase, pe care oricine le poate prepara. Amestecați iaurtul grecesc cu puțină miere și cu cereale integrale. Ca “desert” mâncați o banană. Dar nu uitați că organismul are nevoie de mișcare, pe lângă hrană.
5. Rețeta de mic dejun cu lapte, cașcaval și ardei gras
Lapte cald, neîndulcit, felii de cașcaval și de ardei gras roșu. Adăugați o chiflă din faină integrală și o nectarină/caisă/piersică. Ele vă pot oferi aportul de nutrienți necesari. În plus, acest mic dejun nu trebuie gătit și este foarte gustos și rapid de preparat.
6. Rețeta de mic dejun cu pate de ficat făcut în casă
Această rețetă este foarte sățioasă și ingredientele pot fi aranjate la masă în diverse modele. De ce? Pentru că un aspect cât mai apetisant înseamnă un mic dejun mâncat cu plăcere. Pâine neagră și/sau intermediară unsă cu pate de ficat făcut în casă. Se poate pune o felie de roșie deasupra. Puteți termina masa cu un măr și un zâmbet.
7. Rețeta de mic dejun cu ou fiert și brânză dulce
Tăiați oul fiert moale în bucățele cât mai mici. Amestecați cu brânza dulce și puțin ulei de măsline. Presărați pe deasupra parmezan. Se mănâncă alături de felii de pâine cu semințe și castravete proaspăt. Un fresh de portocale sau chiar niște fructe uscate la final vor transforma aceasta masă într-o delicatesă. Dar nu uitați să pregătiți porții potrivite.
8. Rețeta de mic dejun cu brânză, măsline, chifteluță și roșie
Uneori îmi pregătesc pentru micul dejun această rețetă simplă și hrănitoare. O chifteluță, o jumătate de roșie și câteva felii de brânză. Pun alături măsline, ridiche și ceapă verde. Completez cu un baton cu semințe de floarea soarelui. La final mănânc câteva boabe de strugure.
Deci, după cum ați remarcat, am selectat numai rețete pentru un mic dejun sănătos. Așadar, avem rețete rapide, ușor de preparat și gustoase, care pot fi mâncate de întreaga familie. Vă las și rețeta de vară. Este mâncarea ieftină, sățioasă, gustoasă și ușor de preparat pe care eu o gătesc uneori pentru micul dejun.
Dar să nu uitați că o viață sănătoasă înseamnă mișcare, hrană și o stare de bine. Vă doresc gustări sănătoase și poftă bună!
Incerc sa imi fac un program strict si pregatesc mese cat mai sanatoase si mai aspectuoase. La micul dejun chiar aveam nevoie sa adaug cateva retete noi, sa diversific cat mai mult pe parcursul unei saptamani. Foarte bun articol!
Multumesc mult! Sper sa iti fie de folos retetele mele de mic dejun.
De obicei consum legume, putina branza si patrunjel cand prind la supermarket o legatura verde. Mararul nu ma prinde deloc. Sugestiile tale sunt bune, uneori ramanem in pana de idei si trebuie sa diversificam.
Cum adica “cand prinzi”? In Anglia nu se gaseste mereu patrunjel la tesco? Mie imi place mai mult mararul, dar sunt constienta ca patrunjelul contine mai multe… chestii d-alea sanatoase. :)
Nu mananci nimic dulce la micul dejun?
Ooo…. Îți mulțumesc frumos pentru aceste idei. Cu siguranță că voi încerca câteva dintre ele.