“Cum ar suna un cod al bunelor maniere pe bicicletă?”

1. Nu gândi/vorbi urât despre şoferi, chiar dacă ţi se pare că nu circulă regulamentar. Îşi vor da seama după grimasă şi vor tulbura liniştea publică înjurând şi claxonând.

2. Nu te uita insistent după fustiţe scurte/bărbaţi bronzaţi. Rişti să distrugi roţile bicicletei în vreun crater din asfaltul românesc.

3. Foloseşte benzile special create pentru biciclişti, chiar dacă sunt întrerupte de chioşcuri de ziare sau maşini parcate. Te dai jos de pe bicicletă şi ocoleşti maşina, eventual cerându-ţi scuze pietonilor care se văd nevoiţi să îţi facă loc.

4. Dacă un pieton îţi taie pe neaşteptate calea, nu spune nimic şi nu îi păstra resentimente, chiar dacă te-ai dezechilibrat încercând să îl fereşti. Aminteşte-ţi că şi tu ai mai avut bicicleta stricată şi erai invidios pe alţii.

5. Păstrează bicicleta curată, ea este oglinda ta.

6. Încearcă să îţi asortezi pantofii sport la vesta reflectorizantă şi pantalonii la luminile de semnalizare ale bicicletei.

7. Dacă eşti bărbat, intră primul în intersecţie, să atragi privirile şi eventualele înjurături asupra ta.

8. Dacă eşti femeie, rămâi la semafor până când apare un bărbat care să intre primul în intersecţie.

9. Dacă eşti copil… mama ta ştie pe unde umbli?

10.  Nu uita că mersul pe bicicletă este un joc colectiv, la care participă pietoni, şoferi, dar şi alţi biciclişti. Respectă regulile jocului.

Şi regula de AUR: Nu sorbi zgomotos din bidonul de Coca-Cola în timp ce eşti pe bicicletă, făcând poftă trecătorilor ameţiţi de căldură, decât dacă vrei să crească vânzările firmei, iar anul viitor să ofere mai multe biciclete roşii la concursul pentru bloggeri.