Am dat intamplator, colindand pe internet, peste Butterfly Vector Pack si gandul mi-a zburat (cum altfel?) la emisiunea pe care am vazut-o cu cateva zile in urma. Nici nu va puteti imagina cat de tare ma enerveaza genul acesta de “documentare” care nu spun nimic timp de o ora, lasandu-te sa astepti in fata televizorului pana in ultima clipa, daca iti doresti sa vezi ceea ce te intereseaza cu adevarat.

In emisiunea despre care va vorbesc, tipul ce plecase in cautarea fluturelui Regina Alexandra vorbeste, se filmeaza cu indigeni, alearga dupa cate un fluturas, mai arata cate o insecta, amagindu-te clipa de clipa. E drept, privirea mi-a fost incantata de peisaje deosebite, gandul mi s-a abatut de la problemele zilnice, insa pretentioasa regina fluturasa a refuzat sa mi se arate, desi i-am tot facut cu ochiul.

Ceea ce ma enerveaza este prostul obicei al celor care sustin ca au avut un numar x de zile la dispozitie pentru a cauta un fluture, o floare, un animal, au facut eforturi (umblat prin ploi torentiale, strabatut locuri mai mult sau mai putin periculoase, intalnit animale fioroase si oameni ce traiesc departe de civilizatie…). Ei bine, intotdeauna, dar intotdeauna, acesti vajnici cautatori de chestii deosebite reusesc abia in ultima lor zi petrecuta pe acele meleaguri sa gaseasca fluturasul, floarea, animalul cautat, de parca intreaga fire urzeste impotriva lor, facand ca frumusetea si unicitatea sa li se dezvaluie cand nimeni nu mai credea ca apare.

Normal ca ii crezi prima data, poate chiar si a doua oara, insa cand aceste fapte devin obisnuinta in emisiuni, incepi sa te enervezi si sa te intrebi de ce ti-ai pierdut o ora din viata asteptand sa apara pe ecran, pentru cateva clipe, nu stiu ce soparla, nu stiu ce ficus sau nu stiu ce fluture. Asa am patit si cu regina Alexandra, fluture ce traieste in Noua Guinee, la o altitudine de 1500 de metri. Masculii au aripile verde-albastrui, de o frumusete rara, dar la fel de bine i-as fi putut vedea si cu o simpla cautare pe google, fara sa ma mai enervez.

Le inteleg perfect motivele pentru care procedeaza asa. Cine s-ar mai uita la o emisiune ce dureaza o ora, intrerupta foarte des de reclame, daca minunea numita regina Alexandra ar fi dezvaluita din primele minute de emisie? Eu una cu siguranta nu. Si cu siguranta nu voi mai pierde vremea cate o ora, cand pot foarte bine sa deschid televizorul cu cinci minute inainte de terminarea emisiunii. :)