Se implinesc trei ani de cand unul dintre prietenii fiului meu s-a decis sa isi schimbe viata, sa se ia la tranta cu lumea, in cautarea unei vieti mai bune. A inceput prin a-si comanda un bilet de avion spre Liverpool, oras care il atragea in primul rand cu datorita echipei de fotbal cu acelasi nume, echipa de care s-a atasat jucand nu stiu ce joc pe calculator. S-a angajat intai la o spalatorie auto, apoi la un bar unde lucreaza si astazi.
De-a lungul timpului, l-a tot invitat pe fiul meu la Liverpool, sa petreaca o vacanta de macar cateva zile, sa descopere tot ceea ce acest oras are mai interesant pentru turisti. I-a vorbit despre formarea trupei The Beatles, in anul 1960, despre The Cavern Club, situat pe strada Mathew, loc de atractie pentru toti cei care cauta distractie de noapte, “Where it all began”, si unde anual are loc un festival ce aglomereaza orasul Liverpool (pe timp de vara).
Eram si nu eram de acord cu petrecerea unei vacante la Liverpool, caci simteam in glasul baiatului meu dorinta de a-si prelungi sejurul cu cativa ani. Invitatia a fost reinnoita de curand. Vazand reticenta mea, au inceput amandoi sa duca munca de convingere, sa imi povesteasca despre Docul Albert si felul in care au fost transformate depozitele, la inceputul anilor ’80, in baruri, cafenele, restaurante, muzee (daca ajungeti in Liverpool, nu ratati muzeul Beatles si filiala locala a Galeriei Tate), magazine si hoteluri, motiv pentru care Liverpool aduna milioane de turisti anual.
Aproape convinsa ca nu e cazul sa ma opun, am inceput cautarile pe internet. In cazul in care va pleca spre Liverpool pentru o scurta vacanta, i-am recomandat sa nu rateze Royal Liver Building, cu cele doua pasari strajuind acoperisul edificiului construit in 1911, una dintre cele mai frumoase cladiri pe care le-am vazut vreodata. Interesant de vazut ar fi si tunelul subacvatic Queensway, locul unde a fost filmata una dintre scenele filmului Harry Potter si talismanele mortii.
Nu stiu daca se va deranja sa viziteze si Catedrala anglicana din Liverpool, a carei piatra de temelie a fost asezata de catre regele Edward VII in anul 1904. Aceasta catedrala adaposteste cel mai mare ansamblu de clopote din lume si poate fi vizitata (aproape) gratuit, turistilor sugerandu-li-se numai sa faca o donatie de 3 lire pentru intretinerea edificiului. Catedrala este deschisa zilnic intre orele 8 si 18.
-Acum haide sa lasam recomandarile turistice deoparte si sa cautam un bilet de avion pentru vacanta mea in Liverpool, mi-a spus fiul meu, probabil exasperat de catedrale si muzee, cand gandul lui era la baruri si distractie.
Agentia online Aerolines mi s-a parut a fi cea mai potrivita. Avand pentru fiecare oras in parte o lista cu recomandari a tot ceea ce poate un turist sa gaseasca in locul de destinatie (de aici am aflat de Parcul Safari Knowsley si de Blue Planet Aquarium), agentia a pus la punct un sistem usor prin care se pot comanda bilete de avion.
Doritorii vor gasi pe pagina principala a site-ului un formular. Vor bifa optiunea dus sau dus-intors, vor selecta in formular orasul de plecare si cel de destinatie, data plecarii si data intoarcerii, numarul de persoane care vor calatori si varsta acestora, apoi vor apasa butonul “cauta zboruri”. Daca doriti recomandari pentru o vacanta in Liverpool, trebuie sa va spun ca incepand cu 1 octombrie 2014 si pana la sfarsitul anului agentia online Aerolines are o multitudine de oferte atragatoare (preturi incepand de la 225 euro, pret in care sunt incluse toate taxele, zboruri cu Lufthansa, via Frankfurt).
Si mi amor trage catre zona aceea, nu chiar spre Liverpool ci spre Manchester, atractia fiind bineinteles acelasi fotbal cu echipa orasului. Dar bineinteles ca atunci cand vom ajunge la Manchester vom face o vizita, poate de o zi, poate mai multe, si la Liverpool, oricum distanta dintre ele din cate stiu e de doar o aruncatura de bat.
Toată stima pentru ţările care ştiu să-şi pună în valoare fiecare pietricică în parte şi s-o încarce de istorie, ca s-o facă mai atrăgătoare. Noi avem atâtea frumuseţi care ar merita cu adevărat să fie promovate, dar conducătorii ministerului de resort nu ştiu decât să treacă în “vizită de lucru” pe litoral, vara, desigur. O femeie care a fost ministru al Turismului, pentru a se lăuda cu ceva, i-a obligat pe toţi hotelierii să pună perdeluţe la geamuri. Acum visează să fie preşedinte. Mă întreb cât s-a lăudat cu isprava lui britanicul care a scornit o poveste frumosă despre o piatră oarecare, pentru a o face interesantă. Presupun că nu şi-a pus în cap să devină rege. :)
Nu mai spun că românii ar vinde şi brandul Dracula, dacă le iese de o cinzeacă de vodcă…