Era un frig de crăpau pietrele, o zi în care să nu scoţi nici câinele din casă, iar eu umblam din sat în sat, împreună cu o prietenă, în căutarea unui porc mare pe  care să îl cumpăr. Pe la prânz am găsit, la 40 km de Ploieşti, un nene dispus să îmi vândă unul din porcii pe care îi crescuse cu drag, estimat la 200 kg. Dacă aş fi ştiut prin câte peripeţii voi trece cu el, probabil renunţam la idee şi îmi cumpăram câteva kilograme de carne din piaţă.

Am dat peste un băiat dispus să ducă porcul cu căruţa până în curtea prietenei mele, unde urma să îl tăiem. Pentru că era agitat, proprietarul s-a gândit să scoată animalul singur din coteţ. Dar Ghiţă era mare şi puternic. Oamenii spuneau că îi miroase a cuţit, că îl visează şi se teme. L-a înghesuit pe moşneguţ într-un colţ al adăpostului, omul a alunecat şi noi abia am reuşit să îl scoatem de acolo.

După ce ne-am chinuit o oră, am izbutit să îl urcăm în căruţă, legat fedeleş. Dar Ghiţă al meu cred că făcuse arte marţiale, altfel nu îmi explic cum a putut să se dezlege, să dea din picioare, să îl lovească pe cărutaş şi să rupă două scânduri din pereţii căruţei. După 2 ore am ajuns la prietena mea acasă, la numai 3 km de satul unde crescuse Ghiţă.

Cu ajutorul unor vecini, am băgat porcul recalcitrant în coteţ, cu gândul să îi facem de petrecanie a doua zi dimineaţă. Terminator al nostru nu şi-a dezminţit faima şi a făcut praf coteţul în care l-am adăpostit. În fine, ca să nu o mai lungesc, s-a luminat de ziuă, am adus câţiva băieţi, am ascuţit cutitele şi ne-am îndreptat spre locul de sacrificiu.

Afurisitul! Când băieţii au deschis portiţa, parcă s-a dat startul la o cursă de 100 m garduri. A dat peste unul dintre băieţi, l-a trântit la pământ şi a luat-o la sănătoasa. Cel care ţinea sfoara a alunecat în zăpadă şi s-a văzut târât de porc prin curte. Era o învălmăşeală acolo, de nu îmi dădeam seama cine pe cine aleargă. Băieţii erau neînfricaţi, pentru că se încălziseră cu o ţuică fiartă, iar Ghiţă era gras şi obosea repede.

Dar a vrut să ne demonstreze că are ultimul cuvânt şi a fugit iar prin curte, purtând cuţitul la gât ca pe o salbă. A căzut răpus pe brazda de pătrunjel.