Era un frig de crăpau pietrele, o zi în care să nu scoţi nici câinele din casă, iar eu umblam din sat în sat, împreună cu o prietenă, în căutarea unui porc mare pe care să îl cumpăr. Pe la prânz am găsit, la 40 km de Ploieşti, un nene dispus să îmi vândă unul din porcii pe care îi crescuse cu drag, estimat la 200 kg. Dacă aş fi ştiut prin câte peripeţii voi trece cu el, probabil renunţam la idee şi îmi cumpăram câteva kilograme de carne din piaţă.
Am dat peste un băiat dispus să ducă porcul cu căruţa până în curtea prietenei mele, unde urma să îl tăiem. Pentru că era agitat, proprietarul s-a gândit să scoată animalul singur din coteţ. Dar Ghiţă era mare şi puternic. Oamenii spuneau că îi miroase a cuţit, că îl visează şi se teme. L-a înghesuit pe moşneguţ într-un colţ al adăpostului, omul a alunecat şi noi abia am reuşit să îl scoatem de acolo.
După ce ne-am chinuit o oră, am izbutit să îl urcăm în căruţă, legat fedeleş. Dar Ghiţă al meu cred că făcuse arte marţiale, altfel nu îmi explic cum a putut să se dezlege, să dea din picioare, să îl lovească pe cărutaş şi să rupă două scânduri din pereţii căruţei. După 2 ore am ajuns la prietena mea acasă, la numai 3 km de satul unde crescuse Ghiţă.
Cu ajutorul unor vecini, am băgat porcul recalcitrant în coteţ, cu gândul să îi facem de petrecanie a doua zi dimineaţă. Terminator al nostru nu şi-a dezminţit faima şi a făcut praf coteţul în care l-am adăpostit. În fine, ca să nu o mai lungesc, s-a luminat de ziuă, am adus câţiva băieţi, am ascuţit cutitele şi ne-am îndreptat spre locul de sacrificiu.
Afurisitul! Când băieţii au deschis portiţa, parcă s-a dat startul la o cursă de 100 m garduri. A dat peste unul dintre băieţi, l-a trântit la pământ şi a luat-o la sănătoasa. Cel care ţinea sfoara a alunecat în zăpadă şi s-a văzut târât de porc prin curte. Era o învălmăşeală acolo, de nu îmi dădeam seama cine pe cine aleargă. Băieţii erau neînfricaţi, pentru că se încălziseră cu o ţuică fiartă, iar Ghiţă era gras şi obosea repede.
Dar a vrut să ne demonstreze că are ultimul cuvânt şi a fugit iar prin curte, purtând cuţitul la gât ca pe o salbă. A căzut răpus pe brazda de pătrunjel.
bravo lui! de ce sa renunte asa usor? unde scrie ca ei trebuie sa stea cuminti sa-i omoram noi? :))
Saracul Ghita. Stiu pe un nene care nu l-a putut taia pt ca era prietenul lui in momente bahice. Pana la urma a platit pe cineva sa-l taie, a plans dupa el si tot nu l-a putut manca :))
stiu si eu pe cineva…:))) pe bune !
Cei care vor mânca din el, vor primi forțe nebănuite! Inima, trebuie gătită separat, de la un astfel de porc!
hahaha ce tare si eu am patit dastea cu porcii, dar nu ii tau eu pentru ca imi este foarte mila si mor greu :(.
Au luat si ai mei odata un porc de-asta recalcitrant de la piata. A naibii huiduma, cand au incercat sa-l urce intr-o caruta, daca-l impingeai de fund, dadea inapoi. Asa ca au gasit solutia: l-au intors cu fata spre caruta si au inceput sa-l impinge dinspre cap, in sensul invers atelajului. Incapatanatul bineinteles ca se opunea, asa ca au reusit in cele din urma sa-l incarce.
Spectacolul asta merita inregsitrat. :))
deci nu avea nici diabet, nici boli cardiovasculare la obezitatea asta morbida …
o, ce vremuri ! câte amintiri mi-ai stârnit ! :)
:)) Foarte tare…Si eu am vazut cu ochii mei la bunici, cum atunci cand pregateau sa il parjoleasca porcu a luat-o la sanatoasa :))
Oribil! Vezi de aia zic astia din vest ca suntem fara inima, barbari si pagani!
In viata mea nu am asistat la taierea porcului si nici nu am sa asist vre-o data.
Ma faci de o sa mananc numai legume si fructe cu postarea asta! :)
Aha, deci aţi încălcat normele europene unde categoric nu se specifică faptul că porcul are voie să moară peste pătrunjel!
Maine e programat si Ghita al meu, cica ar avea peste 250, nu l-am mai vazut de vreo 3 luni… :)
Pfff … iar îmi dă erori micul blog, sau net sau comp. În fine, reiau mesajul :))) … mi-a plaăcut povestioara și am avut impresia că mă uit la un film. Cel mai mult mi-a plăcut titlul – răpus pe stratul de pătrunjel – :))) … o zi frumoasă!
A fost un luptator, Ghita asta. Macar i-ati facut pomana cum trebuie?
Sa inteleg ca era gata condimentat! :)
Ghita a murit ca un erou!!!!!!!
Dar ai avut sorici? Ai avut! Fericito!
Are la Carrefour gata taiat.
Parca e si in Elvetia !
bietu’ Ghita !
Distractiv. Iti dai seama ce sarmale bune o sa faci din el? Si nici nu mai trebuie sa le pui patrunjel.
La mine la tara se taie 3 porci (familie mare :)) copchii si nepoti multi ) si anu trecut cum eram multi s’au decis sa taie 2 porci in acelasi timp si sa’i “pregateasca” in paralel…bun pana aici totul ok…acum vine partea draguta:)) dupa ce l’am rapuns si i’au taiat gatlejul s’au dus sa’l scoata si pe celalalt din cotet, dar intre timp porcul nostru(taiat) s’a ridicat curgandu’i sange din gat ca la robinet, a facut 2 pasi si a cazut lat pe piciorul unchiului meu :)) 200 si ceva de kg sa’ti cada pe picior, pe rotula…o placere, zici ca te gadila :)) dar intr’un final…dupa ce a cazut acolo a ramas mort, nu a mai inviat:))
la noi porcii tot Ghita ii cheama. Limita e 100 kile, cam asa.
Stiu un om mai milos, care numai sa cheme toti vecinii nu are chef, asa ca de cu zi inainte lasa porcul flamand si dimineatza il impusca in cotetul lui. Astfel, el spune mandru ca taie porcul singur. SI intradevar, asa si e. Apoi are cutit pregatit sa ii taie imediat beregata sa se scurga de sange, pregateste si focul, acolo langa cotet totul se petrece.
Barbarilor ! Are dreptate UE ca nu stiti sa va purtati cu animalele ! Saracul porc. Si e un animal considerat chiar ff inteligent. Drept penalitate,
a) recomand tuturor sa citeasca cartea “Porcul care canta la luna: din viata emotionala a animalelor de ferma”, de dl Jeffrey Moussaieff Masson, si sa faca un referat despre aceasta carte, pt ca eu nu am citit-o si vreau sa aflu ce scrie in ea, si cred ca o sa-mi placa pt ca tot dansul a mai scris si o carte best seller numita “Cainii nu mint niciodata in legatura cu dragostea”, plus o carte numita “Cele 9 vieti emotionale ale pisicilor”, plus alte multe carti interesante si larg apreciate despre trairile emotionale ale unor diverse animale, inclusiv exotice ca de ex elefanti si pinguini
b) recomand vizionarea conferintei de 17 minute in lb engleza intitulata “Comportamentul moral al animalelor”, tinuta de dl profesor Frans de Waal, http://www.youtube.com/watch?v=GcJxRqTs5nk
c) recomand vizionarea acestor fotografii cu animale din colectia numita “Aproape oameni”, de dl Tim Flach, plus vizitarea website-ului acestui fotograf la timflach dot com
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2233048/Almost-human-Photographers-intimate-studio-portraits-wild-creatures-making-unnervingly-similar-gestures-us.html
am facut un comentariu dar pt ca avea 2 linkuri html cred ca e posibil sa fi intrat la spam sau la moderare
Hmm, 200 KG? Il faceati jumi juma?!
La 200 de kg porcii sunt, in genreal, cam grasuti…adica procentul de grasime e ridicat.
Sper ca macar a fost foarte bun, dupa atatea peripetii :))
bietul Ghita…
Pe masura ce citeam textul, eram tot mai convinsa ca porcul va scapa nevatamat din toata aceasta aventura periculoasa. :D Din pacate ei au zilele numarate…
ce tare!
mi-ai smuls rasete.
Ghita cel puternic si vanjos a cazut intr-o brazda de patrunjel :))
Va fi presarat cu sare si cu lampa de gaz…
tare asta. s-au mai intamplat chestii de genul asta.
e o poza care circula pe net, cu un porc plain de sange de fugea pe ulita cu o droaie de oameni dupa el.
ba un prieten a patit una si mai si.
cum cu noile reglementari europene, sa u mai omoare porcul cu cutitul.
hai sa-l impuste, sa nu-si incarce factura la curent, poate se curenteaza si ei, Doamne fereste.
hai sa impuste porcul deci. Unul filma, altul voia sa impuste porcul legat de gard, si altul statea cu cutitul in mana, just in case.
trage ala cu pusca.
porcul, de la detunatura, misca capul, iar glontul ii zboara maxilarul.
porcul innebunit de durere, rupe sfoara cu care era legat, si da navala prin gard.
gaura insangerata si noroita in gard, si astia fugind dupa porc. unul cu pusca, alalalt cu cutitul, iar asta cu camera de tine de burta de atata ras…
trebuie sa fac rost de filmare si eu, pentru delectarea saptamanala…