Skip to main content

Rămâi calm şi citeşte biblii

Am tot mai des impresia că românul dispune de prea mult timp liber. Cum altfel mi-aş putea explica faptul că se bagă în orice controversă, că poate scrie adevărate eseuri despre fiecare nouă întâmplare, la fiecare nou scandal? Biblii şi cărţi de ştiinţă aduse în discuţie pe post de martori tăcuţi, vorbe urâte aruncate cunoscuţilor şi necunoscuţilor, ameninţări şi chiar blesteme, toate în numele unor idei şi acţiuni cu care cei mai mulţi dintre ei/noi nu au nici în clin, nici în mânecă. Am încercat să mă feresc, dar nu am reuşit. Oriunde întorceam capul dădeam peste câte un curcubeu sau peste un status plin de ură la adresa persoanelor care au îndrăznit să îşi declare orientarea (homo)sexuală. 

Atâta energie pierdută în discuţii sterpe, care nu vor rezolva nimic! Mă tot întreb de ce aceşti oameni nu îşi canalizează energia spre rezolvarea unor probleme ale românilor, că doar avem destule. De ce, dacă tot se laudă că au citit biblii, nu se comportă creştineşte, cu iubire şi înţelegere faţă de semenii lor? De ce nu îşi văd de curtea lor, de viaţa lor? Au rezolvat tot ce era de rezolvat în ţara asta şi acum îşi aruncă ochii peste hotare, dincolo de ocean, imaginându-şi că indignarea lor virtuală va putea modifica legi sau convingeri? Nu, nu vor face decât să rănească oameni, să dovedească lumii că toleranţa este doar un cuvânt din dicţionar, că degeaba citesc biblii dacă sunt mai răi decât păgânii.

Am citit zeci de păreri zilele acestea, m-am indignat de sute de ori, mi-am promis de mii de ori că mă voi feri de persoanele care nu pot vedea dincolo de ochelarii de cal. Parţial am reuşit să îmi ţin promisiunile. I-am evitat pe cei care instigau la ură, i-am şters din lista de prieteni de pe facebook pe cei care păreau gata să taie gâturile celor ce nu le împărtăşeau credinţa şi convingerile şi nici că îmi pasă dacă se vor găsi oameni să mă şteargă din listele lor după ce vor citi acest articol. Prefer să comunic doar cu persoane deschise la minte şi la suflet, indiferent dacă au citit sau nu biblii şi cărţi ştiinţifice, indiferent dacă sunt de părere că homosexualitatea este o boală sau o alegere de viaţă, căci nu despre asta e vorba în propoziţie.

Ideea este că noi, românii, avem prostul obicei de a ne da despre orice cu părerea, de a lăsa deoparte problemele cu adevărat grave, importante, şi de a ne axa pe tot felul de certuri care nu ne privesc sau care nu fac decât să ne distragă atenţia de la realitatea imediată. De cum apare un nou scandal, uităm că săptămâna trecută ne certam pentru altceva, uităm că nu am terminat dezbaterile începute, ne schindăm iar şi iar, ne învârtim ca într-un carusel al nebunilor, ne luăm jucăriile şi ne mutăm la scara vecină, să tragem o bătălie şi cu copiii de acolo. Sunt curioasă care va fi următorul scandal. Ne vom certa pentru salvarea sau nu a balenelor, pentru numele trandafirului japonez, pentru vreo cometă…?

Române, rămâi calm şi citeşte biblii! 😀

Comments
 • Zina June 30, 2015 at 12:35 pm

  Vienela, vezi tu, în principiu ai dreptate. Ai grijă însă, faptul că, în realitate, articolul este unul publicitar, poate să decredibilizeze ideile pe care le-ai expus. E părerea mea și sper să nu te supere. 🙂

  • Vienela June 30, 2015 at 4:04 pm

   Nu am de ce sa ma supar. Apreciez faptul ca esti sincera.
   Faptul ca am pus un link platit in articol nu imi schimba cu nimic ideile. Toate cele 500 de cuvinte sunt ale mele, sunt ganduri care mi se tot rotesc prin cap de la o vreme.

   • Zina July 6, 2015 at 6:52 am

    Vienela, nici nu m-am gândit vreo clipă că nu ar fi ideile tale. Mă gândeam că mulți cititori ar fi tentați să te creadă mai puțin din cauza acelor linkuri.
    Să ai o săptămână minunată !

 • Cristian June 30, 2015 at 2:13 pm

  Cu un amendament, rogu-te. Situația expusă de tine nu e strict apanajul băștinașilor arealului carpato-danubiano-pontic. Că nu-s decât doo (sau trii ???) zile de când o postare pe o altă temă m-a făcut să rememorez o propoziție care se potrivește și cu tema postării tale. Referindu-se la iminentul sfârșit al lumii, Stephen Hawking spunea : „Eșecul uman pe care mi-aș dori să-l corectez este agresivitatea”.
  Și-apoi nu degeaba e Hawking atât de celebru. Omul știe exact ce spune. Cam de la asta ni se trage. Și ni se va trage.

  • Vienela June 30, 2015 at 4:09 pm

   Da, sunt convinsa ca nu e apanajul nostru, insa la noi vad si ma deranjeaza tot mai tare. Ne purtam ca niste oi si suntem mai rai decat lupii (animale pe care, culmea, le iubesc).
   As vrea sa te contrazic, dar nu pot. Dintre toate sfarsiturile pe care mi le pot imagina, cel pornit din agresivitatea omului mi se pare aproape de adevar.

 • illusion June 30, 2015 at 2:22 pm

  Da’ o biblie cu Arsenie Boca nu iegzistă c-am auzit la televizor că ie un sfânt mare! :))
  (acest comentariu este un fel de pamflet)

  • Vienela June 30, 2015 at 4:09 pm

   Ba iegzista, bre, io asa am auzit! :)))

 • Javra July 1, 2015 at 12:07 pm

  Faptul că nu eşti de acord cu agresivitatea la adresa oricăror persoane, nu înseamnă neapărat că eşti de acord cu faptele acestora. Personal mă deranjează mai mult faptul că imaginea curcubeului a fost pătată…

  • Vienela July 2, 2015 at 7:22 am

   Eh, e putin exagerat… Asa am putea spune despre o multime de chestii ca au fost patate… Eu ma voi gandi in continuare la curcubeu ca la unul dintre cele mai spectaculoase fenomene oferite de natura…

 • Rudolph Aspirant July 2, 2015 at 5:51 pm

  Pai daca ne gandim la povestile deja preexistente despre curcubeu sa nu uitam ca nu sunt chiar toate asa de super gingase. Adica de ex in Irlanda personajul legat de curcubee e un soi de spiridus zgarcit si cam rautacios plus urat la infatisare care ascunde o oala cu monezi de aur la un cap al curcubeului, un cap intotdeauna imposibil de gasit plus intreaga morala a acelei povesti seamana ceva de gen “cai verzi pe pereti”, si toate elementele astea numai lucruri gingase nu pare a fi, insa nici ele totusi nu pateaza imaginea curcubeului. Insa Javra pare a fi influentat oarecum romantic de o poezie a poetului britanic Keats in care acest poet lamenta tocmai patarea imaginii curcubeului atunci cand dl Isaac Newton l-a descris asa mai sec si non-poetic gen o lumina descompusa de o prisma. Se vede ca acest curcubeu a dat nastere la controverse chiar si in literatura culta ! (Insa nu criticam suparat, ci doar povesteam incantat despre cate lucruri am citit si am aflat eu datorita repopularizarii unor controverse legate de imaginea curcubeului, ca daca nu era atata valva de unde sa ma fi gandit eu sa caut sa citesc chestiile astea, drept care eu ma bucur si de articolul lui Vienela, si de comentariul lui Javra, de fapt de ale tuturor, mai ales ca nu mi s-au parut real agresive, cel mult usor enervate, insa acest nivel de enervare e un imbold optim pt mine sa ma pun cu burta pe carte !)

  • Vienela July 3, 2015 at 8:04 am

   D-aia imi place mie mult de tine, Rudolph! Intotdeauna aduci informatii noi, care sa dea de gandit, sa uimeasca sau sa completeze articolul.
   Ai putea aduce poezia respectiva, sa o citesc si eu? Sau macar sa imi spui numele ei?

 • Nicu July 3, 2015 at 7:45 am

  Pe fb am doar prieteni pe care ii cunosc din viata si cativa pensionari care posteaza cafele si pisici. Habar nu am despre ce vorbesti aici, dar sustin ideea de a citi biblia.

  • Vienela July 3, 2015 at 8:05 am

   Norocosule! La mine pe fb a fost nebunie, asa cum e de fiecare data cand apare un nou scandal. :)))

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.