Skip to main content

Răbdarea este virtutea celor puternici

Răbdarea este virtutea celor puternici. Adevărat sau fals? Ca în mai toate situaţiile de viaţă, aş înclina să spun că depinde de context. Vremurile se schimbă rapid, însă nouă, oamenilor, ne este uneori greu să ţinem pasul cu ele, să ne schimbăm la fel de rapid. Comunicarea virtuală este una dintre schimbarile cu care unii încă încearcă să se acomodeze, fără să reuşească pe deplin.

Am fost şi voi mai fi de fiecare dintre cele două părţi ale baricadei. Ştiu cât este de convenabil să discuţi pe internet, mai ales când nu eşti văzut. Poţi invoca mii de motive pentru întârzierea răspunsului, timp în care să te documentezi, să cauţi argumente, să găseşti ceva spiritual de transmis sau pur şi simplu să îţi rezolvi alte probleme, fără legătură cu persoana care îţi aşteaptă părerea.

Ştiu şi cât este de enervantă aşteptarea unui răspuns, când interlocutorul întârzie, iar tu fierbi în suc propriu. Prin minte îţi trec diverse scenarii, încerci să înţelegi de ce-ul, îi cauţi scuze sau te ambalezi. Îţi aminteşti că şi tu i-ai lăsat pe alţii să aştepte, că nu te-ai grăbit cu răspunsul, profitând de faptul că pe internet nu este ca în viaţa reală, când stai faţă în faţă cu omul şi nu te poţi eschiva.

Uneori chiar se întâmplă să ai treburi mai importante de rezolvat, treburi despre care nu e musai să dai nimănui raportul. Şi cât de enervant este momentul în care, voalat sau nu, ţi se reproşează că ai abandonat discuţia sau persoana cu care te conversai, uneori după nici două minute de pauză. Răbdarea este virtutea celor puternici?

9 thoughts to “Răbdarea este virtutea celor puternici”

 1. Depinde acum, fiecare interpreteaza si actioneaza diferit, dar ce e drept nu e deloc placut sa astepti un raspuns mai ales cand e o problema importanta din punctul tau de vedere :))

 2. Oh, da simt si eu cum sa fii de ambele baricade si inclin sa cred precum ceilalti ca depinde de context…
  dar, daca vezi ca se repeta acel context de cateva ori bune ce te astepti si la a zecea?
  Cred ca uneori trebuie sa ne ghidam dupa instinct. Cunoastem uneori chiar si ‘virtuala’ a persoanei cu care intram in contact. Scuze se gasesc…
  Iti dai seama ca altor persoane le raspunde prompt. Sau in situatii limita se descurca foarte bine… si cum se face ca taman tie n-are timp sa iti raspunda?
  Vorbesc la general cu anumite persoane de la care ai asteptari…

 3. Rabdarea e un sentiment si o notiune…iar eu nu ma simt puternica…pentru ca ma defineste cuvantul “acum”. Cat despre raspunsuri si nerabdari…cate bordeie atatea obiceie…pen’ ce te superi?

 4. Aş putea răspunde la întrebarea ta că da. În general, dacă grăbim lucrurile, riscăm să greşim noi sau ceilalţi. Cei răbdători îi pot considera puternici pentru că rezistă tentaţiei, nu se lasă controlaţi de curiozitate. Ştii vorba aceea… curiozitatea a omorât pisica. Este greu să altepţi un răspuns, mai ales dacă de acel răspuns depinde viaţa ta, sau cursul pe care îl poate lua, dar uneori, trebuie să lăsăm timp celorlalţi pentru răspuns pentru că doar analizând variantele de răspuns, poţi să îl dai pe cel mai bun.

Leave a Reply