Răbdarea este virtutea celor puternici. Adevărat sau fals? Ca în mai toate situaţiile de viaţă, aş înclina să spun că depinde de context. Vremurile se schimbă rapid, însă nouă, oamenilor, ne este uneori greu să ţinem pasul cu ele, să ne schimbăm la fel de rapid. Comunicarea virtuală este una dintre schimbarile cu care unii încă încearcă să se acomodeze, fără să reuşească pe deplin.

Am fost şi voi mai fi de fiecare dintre cele două părţi ale baricadei. Ştiu cât este de convenabil să discuţi pe internet, mai ales când nu eşti văzut. Poţi invoca mii de motive pentru întârzierea răspunsului, timp în care să te documentezi, să cauţi argumente, să găseşti ceva spiritual de transmis sau pur şi simplu să îţi rezolvi alte probleme, fără legătură cu persoana care îţi aşteaptă părerea.

Ştiu şi cât este de enervantă aşteptarea unui răspuns, când interlocutorul întârzie, iar tu fierbi în suc propriu. Prin minte îţi trec diverse scenarii, încerci să înţelegi de ce-ul, îi cauţi scuze sau te ambalezi. Îţi aminteşti că şi tu i-ai lăsat pe alţii să aştepte, că nu te-ai grăbit cu răspunsul, profitând de faptul că pe internet nu este ca în viaţa reală, când stai faţă în faţă cu omul şi nu te poţi eschiva.

Uneori chiar se întâmplă să ai treburi mai importante de rezolvat, treburi despre care nu e musai să dai nimănui raportul. Şi cât de enervant este momentul în care, voalat sau nu, ţi se reproşează că ai abandonat discuţia sau persoana cu care te conversai, uneori după nici două minute de pauză. Răbdarea este virtutea celor puternici?