Puișorul moțat, versuri de Elena Farago – poezia pentru copii

Consider că poeziile pentru copii sunt foarte importante, contribuind în mod decisiv la educația celor mici. Pe mine, personal, m-au influențat foarte mult anumite poezii, transformându-mă în omul care sunt astăzi. Sunt convinsă că fiecare adult are cel puțin o poezie de suflet pe care și-o aminteste cu drag din perioada copilăriei. A mea este Puișorul moțat, de Elena Farago.

După cum spuneam într-un alt articol pe blog, fiul meu a iubit foarte mult poezia Gruia, baladă scrisă de Ștefan Octavian Iosif. L-am întrebat, la distanță de 24 de ani, dacă și-o amintește. A zâmbit melancolic și mi-a spus că da, își amintește fiecare vers al poeziei și chiar felul în care se maimuțărea când era copil pentru a imita mișcările făcute de Gruia.

CUMPĂRĂ DE AICI POEZII ȘI POVEȘTI PENTRU COPII

Eu îmi amintesc că mă străduiam întotdeauna să îmi păstrez mâinile și rochițele curate, ca mama să mă laude când mă întorceam de la joacă. Nu reușeam mereu, însă în comparație cu sora mea eram Albă-ca-Zăpada. Ai mei chiar spuneau “Când se întoarce Romi de la joacă, trebuie băgată în cadă cu tot cu haine. Când se întoarce Vienela, parcă e scoasă din cutie, atât este de curată.”. Tot din acest motiv mă străduiam întotdeauna să nu le ies părinților din cuvânt, să îi ascult de fiecare dată.

Puișorul moțat, cu versuri de Elena Farago – o poezie pentru copii, poezia educativă pe care ar trebui să o cunoască fiecare junior

Puii mamii, pui, pui, pui,

Are cloşca şapte pui:

Cinci pestriţi, unul bălţat,

Numai unul e moţat

Şi curat şi încălţat.

Cele mai frumoase poezii pentru copii – Elena Farago

– Spune-mi, puiule, şi mie

De ce-ţi face numai ţie

Mama ta ciorapi şi ghete,

Şi îţi leagă moţ în plete?

CĂRȚI IEFTINE PENTRU COPII

Oare frăţiorii tăi

Sunt aşa de proşti şi răi,

Sau că poate mama ta

O fi leneşă, ori rea?

 

Spune puiul: – Mama mea

Nu-i nici leneşă, nici rea,

Dar e tristă, vai de ea,

Căci îi fac ruşine multă

Fraţii mei şi n-o ascultă,

Că de-i cheamă, fug pe-afară,

Şi de-i prinde, plâng şi zbiară,

Şi de-aceea-s nespălaţi

Şi desculţi şi nemoţaţi.

 

Dar eu stau cu mama mea

Şi mi-e drag s-ascult de ea;

Şi de-aceea sunt moţat

Că-s cuminte şi curat.

Puișorul moțat, versuri de Elena Farago - poezia pentru copii

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără “Puișorul moțat”, „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”. Vă sfătuiesc să le citiți copiilor poezii, căci se vor bucura de ele și vor învăța să memoreze poezii fără efort, vor trage concluzii și vor deveni mai buni, mai inteligenți, mai pregătiți pentru viață.

Cele mai frumoase poezii pentru copii – Elena Farago. CUMPĂRĂ DE AICI

poezii pentru copii elena farago

Elena Farago – poetă și scriitoare de literatură pentru copii

elena farago poezii