În urmă cu câteva luni, am urmărit amuzată controversa dintre cei care susțineau că presa scrisă este pe moarte și cei care încă mai cred că internetul nu dăunează cu nimic ziarului tipărit pe hârtie, că sunt două noțiuni distincte. Să ne dăm cu părerea este foarte ușor, să lăsăm tensiunea să urce la cote înalte devine simplu când întâlnim persoane ce nu gândesc ca noi (mai ales dacă ne batem în argumente), însă dreptatea ar putea fi acolo unde nici măcar nu ne așteptăm.
Deși se spune că românii nu mai cumpără și nu mai citesc ziare (este drept că prea puține ziare în această țară au rămas de citit, dar cele care conțin anunțuri publicitare se vând în continuare bine), dacă te încumeți să ieși din casă la primele ore ale dimineții, fie că te grăbești spre serviciu, fie că scoți câinele la plimbare, observi cu stupoare cozile ce se formează la chioșcurile de ziare.
Îți spui că oamenii au nevoie de țigări, pliculețe de cafea, cornuri cu ciocolată sau alte mărunțișuri ce se găsesc la tonete. Apoi ajungi aproape și vezi că fiecare cumpărător se îndepărtează de chioșc cu cel puțin un ziar în mână, dovadă clară că oamenii încă citesc presa scrisă, chiar dacă motivele poate diferă de cele din anii trecuți.
În timp ce câinele miroase o urmă pe asfaltul rece al dimineții, poți observa cum unii desfac ziarul din mers, dornici să ajungă la rubrica ce îi interesează. Alții, mai sobri sau poate doar mai grăbiți, fac ziarul sul și îl leagănă în ritmul pașilor ce se îndepărtează de tine. Te intrebi, curios, ce ziar a cumpărat, ce rubrici din el îl interesează, cât timp va păstra ziarul și ce va face cu el după ce îl va citi.
Poate că îl va da unui coleg, poate că îl adună la colecția deja mare, poate că îl va duce sâmbătă la țară, la bunica, poate că îl va uita (intenționat) pe bancheta autobuzului. Ar fi interesant de urmărit drumul unui ziar, de când este vândut și până când dispare, înghițit de uitare. Ar fi interesant de văzut și dacă bloggerii români din țară sau de peste hotare au aflat de frumosul proiect ce a luat startul la Sibiu, proiect ce poartă numele de MySibiu.
Nu cred că și-au făcut publicitate in ziarul tribuna sibiu, deși am înțeles că este un cotidian de informație generală, cu un tiraj destul de mare, așa că puteți căuta detalii la Tudor (cemerita.ro), dacă vă doriți să vizitați Sibiul și să vă bucurați de ospitalitatea gazdelor.