Serviciile de psihoterapie cunosc o tot mai mare amploare, motivul fiind nevoia societatii actuale de a beneficia de ajutor in situatii diverse: cand apar probleme emotionale, ce vizeaza sanatatea mentala, precum si afectiuni mai complexe.
Este practic vorba despre procesul care te va ajuta sa descoperi sursa starilor pe care le exprimentezi, factorii care le determina, le intensifica. Menirea psihoterapiei este de a te ajuta sa iti accesti punctele mai putin puternice, dar si de a le recunoaste pe cele forte care te definesc. Ceea ce trebuie sa faci este sa iti identifici sentimentele, precum si un mod optim de a percepe viata. Vei vedea ca va deveni mult mai usor sa faci fata unor situatii grele.
Psihoterapia – necesitatea sa in viata ta
Vei afla despre aceasta ca este frecvent solicitata de cei care se confrunta cu tot felul de probleme, pe care doresc sa le solutioneze fara a avea insa impact asupra sanatatii lor mentale. Desigur, pentru a ajunge in acest punct trebuie sa construiesti o relatie de incredere cu psihoterapeutul tau. Poti fie sa te orientezi dupa un cabinet de psihoterapie Bucuresti, fie sa alegi psihoterapia online – cea in care sedintele se vor desfasura de la distanta.
Poti percepe psihoterapia in mai multe feluri. Spre exemplu, cei mai multi o vad ca pe un tratament prin vorbire. Aceasta are la baza comunicarea, deci la randul tau o poti numi asa. Sunt situatii in care terapia de acest tip trebuie sa se realizeze prin alte tehnici pentru a fi eficienta: prin povesti narative, opere de arta, prin scris, la unii prin muzica.
Specialistul in psihoterapie va avea in vedere o structura a sedintelor ce se vor desfasura impreuna.
De ce psihoterapia si nu medicamentele?
Desigur ca sunt situatii in care ambele sunt o necesitate. In principiu insa, atunci cand mergi la psihoterapeut, acesta te va ajuta sa ajungi la rezolvarea problemelor vizand doar sedintele. Intotdeauna specialistii vor percepe suferinta ca pe o consecinta a problemelor diverse cauzate de relatiile interumane, prea putin ca o tulburare personala.
Cei specializati in psihoterapie au intotdeauna in vedere inainte de a aborda o astfel de situatie contextul larg al relatiilor de familie, respectiv cele de la birou. De cele mai multe ori prescriptiile oferite de acestia sunt cu scopul de diminuare a stresului resimtit.
Masura in care suferinta poate fi abordata ca un simptom ce tradeaza o afectiune depinde de la un caz la altul. Este necesara inainte de orice abordare stabilirea unui diagnostic, dupa care daca este cazul se vor prescrie medicamente. Afectiuni frecvent intalnite pot fi depresia, tulburarile obsesiv compulsive, post traumatice.
Terapia poate fi de mai multe tipuri: cognitiva, familiala, de grup, interpersonala, psihodinamica.
Situatiile in care ar trebui sa consulti un specialist in psihoterapie sunt numeroase. Nu trebuie sa te simti jenat in nici unul dintre cazuri pentru ca este mutarea pe care o faci din grija pentru sanatatea ta. Iata cateva dintre problemele cu care te poti confrunta: anxietate, tulburare de comportament, probleme in cuplu, de familie, dispute dese, dependente diverse, tulburare bipolara, crize emotionale etc.
Ai in vedere un ajutor specialist in acest sens, precum sunt serviciile pe care ti le pune la dispozitie danielivan.ro.