Provocarea săptămânii

Imaginația mea, stimulată de o discuție avută în privat cu Vavaly, a luat-o la deal și s-a oprit într-un vârf. Mă lua amețeala privind în jos, dar îmi și plăcea senzația, așa că am dus mai departe ideea care îmi venise, pentru a vedea ce părere au cei de lângă mine. I-am spus băiatului meu că mi-ar plăcea să încerc să scriu mici povestiri pentru copii. A încuviințat tăcut, semn că mă crede capabilă, dacă îmi dau interesul. Aștepta continuarea, iar eu ezitam să îi spun, așa cum acum ezit să scriu. Până la urmă, mi-am luat inima în dinți și am spus:

-Mi-ar plăcea să scriu o întreagă carte pentru copii, fie cu o poveste mai lungă, fie cu mici povești scurte, bune de citit înainte de culcare. Mi-ar plăcea să o văd postată pe net, pentru că nu ne permitem să o tipărim pe hârtie.

Ionuț m-a privit, zâmbind din colțul gurii, și m-a întrebat:

-Ce te face să crezi că povestile tale ar fi mai bune decât cele deja existente pe piață, și pe care nu le cumpără nimeni?

-Nu spun că vor fi mai bune. Sper doar ca, din când in când, să fie citite și cele scrise de mine. Dar nici o carte de povești nu este completă fără câteva ilustrații, nu? Ai vrea tu, Ionuțe, să înveți cum se fac ilustrațiile din calculator, pentru a face o probă?

-Ha, ha, chiar crezi că este atât de ușor să faci un desen sau mai multe, care să ilustreze exact ce dorești?

-Măi, nu vreau chestii complicate! Mi-ar plăcea niște desene simple, dar de efect. Uite!

Aici a făcut băiatul meu o pauză lungăăă, a privit cu atenție desenul și a început să râdă cu poftă.

-Măi mama, ție chiar ți se pare că ăsta este un desen simplu? Chiar crezi ce spui? Nu îți dai seama că omul care a făcut desenul chiar are talent?

-Sigur că are!  :)

-Ha, ha! Vezi, tu ai vrea să îți fac, în câteva ore, ceea ce a făcut un pictor care desenează dintotdeauna. Îți dai seama ce îmi ceri?

-Ionuț, eu cred că ai putea învăța. Departe de mine gândul de a desconsidera munca și talentul altora. Cred doar că aș putea face un desen asemănător, dacă mi-aș rezerva destul timp, și dacă m-aș antrena suficient. Nu într-o zi, nu într-o săptămână sau o lună… Dar eu nu dispun de acest timp…

Și finalul, bombă!

-Mama, dacă tu poți face un desen asemănător celui pe care mi l-ai arătat, eu promit să învăț orice despre grafica pe calculator, promit să îți ilustrez orice scriere ai dori, promit să te susțin în orice ai plănui! Dar pariez că nu vei reuși niciodată să faci așa ceva!

În asta constă provocarea săptămânii, la noi în casă! Trebuie să fac un desen care să semene, măcar de departe, cu cel din gand. Credeți că voi reuși, ținând cont că nu am luat niciodată o notă mai mare de 7 la desen? :))))

16 thoughts to “Provocarea săptămânii”

 1. mamăăă, dar ce idei nasc discuţiile noastre :). toate frumoase, ambiţioase, constructive. iar eu te aplaud din plin. bravo!
  dar despre grafică nu zic nimic :D. aştept să văd ce îţi iese. dar îţi ţin pumnii.
  săptămâna asta te urmăresc de la distanţă. de casă şi de blogărit :).

 2. Cred că ţi-am spus că tu inventezi cu uşurinţă basme pentru copii, deci sunt sigur că vei scrie mai multe povestiri numai bune de citit celor mici. În ce priveşte desenul, dacă ai avut numai 7 la desen, ca fost elev cu 10 la materia asta şi cu perspectiva de a urma un liceu de artă şi un institut aşijderea, pot opina că e extrem de greu. Desigur, nimic nu-i imposibil, îţi trebuie, zice-se, doar 1% talent şi restul muncă. Dar nu ştiu dacă merită efortul, fiindcă înţeleg că volumul nu va fi tipărit. Asta înseamnă că mama îi va citi copilului de pe un dispozitiv electronic poveştile, iar în acest caz acesta n-ar avea pe ce să se uite, cum ar fi cazul unei cărţi tipărite. Mirela, probabil, a tipărit un număr redus de exemplare. De asta n-o găseşti în format electronic, cel puţin în primă fază, până se epuizează toate exemplarele de pe piaţă. În cazul ei, desenele au rostul lor. Pentru ediţia tipărită, desenele îşi vor pierde din utilitate. Aşa văd eu lucrurile, dar nu sunt ascultătorul poveştilor…

 3. Pai eu mi-am dat seama ca esti o persoana ambitioasa si care nu se lasa invinsa de o provocare , oricat de grea ar fi ea.Asa ca da , eu sunt convinsa ca vei reusi sa duci la final aceasta provocare desenata :D si sa demonstrezi ca poti , daca ai ambitie , interes , curiozitate si motivatie! :D Bafta maxima!

 4. Eu,care m-am apucat de desenat usurel,cum stii,pot spune ca ce face Mirela mi se pare greu,si ca mie,ca incepator,un desen simplu imi ia ore intregi.Apoi,ma intreb daca Mirela nu le picteaza inainte in acuarela.Mie imi facuse o ilustratoare vreo 3 desene pentru o poveste pe care doar am scris-o dar fara sa o fi publicat,pentru ca incercase sa o duca la un targ de carte si ilustratie dar fara succes prea mare (desi ea a zis ca ii placuse la nebunie povestea mea,tocmai de aia a si vrut sa-mi faca ilustratii fara sa-mi treaca mie prin cap sa-i cer asta)-si imi arata fiecare pas,era intai desen in creion,apoi il facea in Photoshop,nu era multumita de expresia personajului prima data,a incercat altfel,adica am vazut munca intensa,plus talentul.Inca ma gandesc la desenele alea cu drag,si am zis ca,si de-oi putea desena vreodata,daca o fi sa public povestea aia,tot cu ilustratiile ei o fac.Ea inca imi zice sa o public,ca merita,eu inca zic ca pe banii mei n-o fac si deocamdata povestea e undeva intr-un document,la un loc cu altele,poate va aparea cand ii va fi timpul,daca va fi. Sau poate voi scrie altele in loc,sau poate nu…dar daca ma intrebi acum ce as vrea,ar fi sa pot desena si mai ales picta cu pensula precum un ilustrator,scrisul nu mi se mai pare ambitia pricipala,sau nu deocamdata.
  Iti doresc succes,la scris povesti nu ma indoiesc ca reusesti si ca va veni usor pentru tine,munca va fi la ilustrat ;)

 5. Eu nu mă indoiesc că vei reuşi tot ce iti vei propune. Nu am găsit, încă, nicio persoană pe aici, prin virtual, să fie atât de ataşată de scris, de tot ce e nou, de fiecare provocare primită, aşa cum eşti tu. Cu astfel de calităţi poţi muta şi munţii. Noi aşteptăm rezultatele.

 6. Vienela, dar tu esti prin excelenta o creatoare de povesti. Indiferent de subiect, vor fi bine primite atat de cei mici cat si despre cei mari. :)
  Iar privind desenul Mirelei, concluzionez ca un artist desavarsit poate sa imbine cu talent atat arta picturii cat si a scrisului. :) Deci da, se pot face ambele. Ah, si mai e un exemplu, tocmai ce ti-a comentat mai sus. :D

 7. Eu, în mod sigur nu aş reuşi. Nu posed destulă răbdare. Tu da! Dacă ai un pic de timp!
  Oricum provocarea lui Ionuţ cred că merită tot efortul! :)
  Abi aştept să văd rezultatul!

 8. …totul e în linie …dacă poți inventa povesti, nimic nu te împiedică să le ilustrezi cu desene simple …nu e nevoie de Mona Lisa, copiii suplinesc prin propria imaginație….desenele de la ,,Micul Prinț” ….

 9. Vienela, nu ştiu dacă vei reuşi cu desenul, dar de scris cărticica pentru copii sunt sigură că vei putea. Şi că va avea succes. Până la urmă poţi colabura cu un ilustrator, nu? Spor la treabă şi multă încredere în tine!

 10. Eu cred ca ai reusi si chiar te provoc sa faci asta! Nu de alta, dar Ionut va face tot ce vrei tu, apoi! Chiar si desenele pentru carticica! Dar sa ne arati si noua opera de arta, da? :D

Părerea ta e importantă pentru mine