Cel din şcoala generală. Era un tip bondoc, nu cu mult mai înalt decât noi. La prima vedere îţi lăsa impresia că este un om sever, cu care nu trebuie să faci glume. Nu îl interesa dacă avem bentiţele pe cap sau dacă ne-am cusut matricolele la uniforme. Avea pretenţia să îl aşteptăm cu tabla udă, cu bureţii plini de apă şi mai ales cu creta moale. Nu suporta să audă creta scârţâind pe tablă.

Când începea să vorbească, uitai de orice altceva. Stăteam toţi cu gurile căscate, ascultând poveştile încântătoare pe care ni le spunea. Era singura materie la care nici un elev nu scotea un sunet, singura la care toţi învăţau bine. Dacă am fi putut, probabil ne-am fi ţinut răsuflarea şi am fi stat fără să clipim, pentru a nu pierde nimic din lecţie.

Dacă preda despre Egipt, avea pregătită o istorioară despre crocodilul de Nil care a fost la un pas de a-l înhăţa. Strecura în poveste amănunte despre felul în care a ajuns acolo, despre vecinii Egiptului, despre clima, flora şi fauna ţării, în aşa fel încât ne făcea să vedem cu ochii minţii toate acele locuri.

Amazonul nu avea pentru profu’ nici un secret. Ne vorbea despre plantele culese de el în expediţiile din America de Sud, despre papagalii vorbitori şi maimuţele jucăuşe cu care s-a întors acasă. Dar nu uita să ne spună câţi kilometri a străbătut pentru a ajunge în jungla amazoniană, cum era vremea pe acolo sau prin câte ţări trece acest fluviu.

Fusese până şi la Polul Nord, văzuse aurora boreală, vânase foci şi se luptase cu cel mai mare carnivor terestru, ursul polar, pe care bine-nţeles că îl biruise. Ne spunea că are acasă blana albă a acestui animal, întinsă pe parchetul din sufragerie. Neobservat, venea cu amănunte despre calota glaciară, despre temperaturile extreme, despre primii exploratori.

Orele de geogra’ erau fascinante, chiar dacă după un timp nimeni nu îl mai credea că s-a luptat cu tigri, că a escaladat Everestul, că a călărit elefanţi sau că a înotat alături de delfini. Deşi nu le spune basme, profu’ de geogra’ pe care îl are Ionuţ este la fel de simpatic şi iubit de elevi.