De când în familia mea au avut loc două evenimente nedorite, mai toți am căutat diverse soluții pentru a repara ceea ce natura a stricat, dar și pentru a preîntâmpina altele, de același gen. Întâi a fost mama, care a făcut un accident vascular cerebral, soldat cu o paralizie care o ține de mult timp imobilizată la pat. Apoi s-a întâmplat același lucru cu socrul meu. El a fost mult mai norocos, dacă se poate spune așa ceva în astfel de cazuri. Se poate deplasa singur, deși o face cu dificultate și nu pe distanțe prea lungi. Dar este independent și asta ni se pare, în acest moment, un mare noroc.

Atât mama, cât și soacra mea, ne cer în permanență să ne interesăm de tot ceea ce apare nou pe piață în materie de produse naturiste, sperând ca o plantă miraculoasă să repare ceea ce altora li se pare de nereparat sau măcar să salveze ceea ce mai poate fi salvat. Așa se face că mama nu mai acceptă nici măcar să se spele cu produse pline de chimicale și ne cere să îi cumpărăm tot ce are nevoie din magazinele care vând produse naturiste. Unora le rămâne fidelă, pe altele le schimbă des…

Nu văd nimic rău în acest lucru, mai ales că și pentru noi încerc să cumpăr produse care, chiar dacă sunt mai scumpe puțin, conțin cât mai puține substanțe pe care nu le cunosc sau de care mă tem. Sigur, sunt și zile în care mă distrez cu sora mea pe această temă. O tachinăm pe mama, spunându-i că în camera ei miroase a flori, de parcă am fi pe câmp sau pe dealuri. Nu cumva are vreun băiat de la țară ascuns sub pat? Rufele îi sunt spălate cu detergenți bio, ceaiurile sunt bio, cremele cu care se unge sunt bio, puținele dulciuri pe care le mănâncă sunt și ele bio. Chiar miroase plăcut în camera ei.

Îi înțeleg mamei spaimele și încerc să o încurajez ori de câte ori pot, însă asta nu mă împiedică să o poreclesc uneori Doamna Bio și să o întreb dacă este sigură că florile din ghivece sunt bio. De ce fac asta? Pentru că fiecare nou produs pe care îl primește îi trezește bănuieli și sora mea se vede nevoită să îi citească etichetă după etichetă, să îi traducă acolo unde nu cunoaște cuvântul și să îi caute pe internet părerile altora despre fiecare produs naturist cumpărat.

Totul se întinde precum un lanț, din za în za. Eu vorbesc cu sora și cu mama mea, aflu de la ele detalii despre diverse produse nou apărute, apoi îi povestesc soacrei mele, care este întotdeauna interesată de ele. Ea merge acasă și îi povestește socrului meu, care nu stă o clipă pe gânduri. Bine-nțeles că și el vrea să încerce noul produs naturist. La fel se întâmplă și când socri mei află despre produse pe care mama nu le cunoaște. Așa se face că știu cam tot ce s-ar putea știi despre foarte multe dintre produsele naturiste. Mă puteți întreba, dacă aveți nelămuriri legate de vreun produs… :)