I-ati invidiat vreodata pe soferii de tir care strabat Europa dintr-un capat in altul, carand diverse marfuri pentru ca noi toti sa traim bine, sa avem confortul necesar? V-ati gandit macar o data, nu-i asa, ca au sansa de a vedea atatea si atatea locuri noi, ca salariile lor sunt mai mari decat ale altor muncitori romani, ca duc o viata lejera, invartind de volan toata ziua? Ei bine, din interior lucrurile nu se vad deloc roz. Este suficient sa spargi balonul de sapun prin care te uiti pentru a observa probleme de neimaginat pentru anul 2017. De exemplu, de la persoanele cu care am discutat in ultimele zile am aflat ca, oricat de multe produse de curatenie ar avea la ei, soferii de tir sunt nevoiti sa umble murdari ori sa profite de momentele cand intra prin benzinarii pentru a se spala la foc automat, caci nu au conditii sa se spele omeneste, intr-o baie adevarata, la un hotel sau acasa.

Degeaba au la ei produse de curatenie (gel de dus, sampon, sapun, prosoape etc), daca programul nu le permite abateri de la traseul si orarul prestabilit, degeaba trec poate pe langa hoteluri ori pensiuni, daca nu pot intra pentru a se spala si a se relaxa cateva ore. Chiar am glumit cu ei pe aceasta tema si mi-au spus ca nu trebuie sa ne miram daca in curand vom vedea pe marginea drumurilor soferi de tir

 spalandu-se in praf, ca vrabiile, pentru ca altfel ar trai in conditii inumane. Pare greu de crezut, insa chiar asa este. Nici nu ar avea nevoie sa plimbe dupa ei produse de curatenie, caci asa ceva se gaseste la orice benzinarie, in orice hotel, la orice pensiune, insa cum le-ar putea folosi, daca nu au voie sa opreasca?

Am dormit anul trecut cateva nopti la o pensiune din Brasov, unde am gasit o curatenie desavarsita, iar in baia camerei o multime de produse pentru igiena, la alegere. Aveau, de exemplu, atat sampon pentru barbati, cat si sampon pentru femei. La fel si sapunuri. M-am mirat, i-am felicitat si le-am multumit pentru grija pe care o au fata de clienti. Cu mandria sclipindu-le in ochi, mi-au spus ca nu e greu sa ofere asa ceva persoanelor care popossc pe acolo, ca au contract cu o firma care le furnizeaza la preturi bune orice produse de curatenie ar dori, atat pentru clienti, cat si pentru a putea pastra pensiunea cat se poate de curata si parfumata.

Cand le-am vorbit soferilor de tir despre conditiile din acea pensiune, am vazut in ochii lor o tristete si mai ales o deznadejde inspaimantatoare: nu-s pentru noi aceste locuri, nu atata timp cat suntem plecati in cursa, caci nimeni nu ne-ar permite sa oprim si sa dormim ca oamenii, intr-un pat spatios ori sa ne spalam intr-o cabina de dus curata. Pentru patroni, nu igiena soferilor e importanta, ci marfa pe care o transporta si care trebuie sa ajunga la timp la destinatie. Degeaba exista atatea produse de curatenie, daca noi nu le putem folosi in conditii omenesti, mi-au mai spus ei. Sa nu-i mai invidiati pe soferii de tir care lucreaza in comunitatea europeana. Au viata grea, va garantez…