Circula înainte de sărbători un filmuleț pe internet care m-a uimit peste măsură și m-a făcut să mă gândesc zile întregi la el. O copilă de 10-12 ani își etala cu mândrie o colecție impresionantă de farduri de toate formele și culorile, pentru tot felul de machiaje. Multe dintre ele mie îmi erau necunoscute, așa cum necunoscute îmi erau și numele firmelor despre care fetița vorbea cu pasiune. În toți cei 43 de ani ai mei, adunate, nu am avut atâtea farduri câte avea ea.
M-am întrebat ce era în capul părinților ei, de ce nu îi cumpărau păpuși, cărți și jocuri educative, în loc să îi umple dulapurile de produse cosmetice pe care persoanele de sex feminin le folosec mult mai târziu. Despre copilă nu m-am întrebat mai nimic și nici nu m-am grăbit să o judec. Este rezultatul educației oferite de părinți și societate. Dacă a fost de mică încurajată de părinți să folosească farduri, chiar și numai în joacă, dacă a văzut la televizor femei machiate ca niște păpuși (nu pot uita că în America există concursuri de frumusețe pentru fetițe de grădiniță), dacă a dat prin casă peste reviste pline de reclame, normal că a fost încântată de culori și de rezultatul pe care îl oferă.
Nu vreau să judec pe nimeni, nu vreau să fac pe sfânta sau pe revoltata. Am vrut doar să amintesc și aici de un fenomen care ia o tot mai mare amploare. Este internetul plin de filmulețe în care fetițe de nici 15 ani ne învață cum să ne machiem, cum să folosim fiecare fard în parte. Într-un fel, este un lucru bun, pentru că eu, adult, habar nu am la ce folosesc multe dintre acele farduri, la fel cum nu am habar despre unghiile false, despre pictura pe unghii, despre gene false sau altele. Unele fete, așa cum era cea despre care vorbeam mai sus, par să aibă habar cu ce se mănâncă toate astea și au casele pline de produse de calitate, care îmi fac până și mie cu ochiul.
Tot pe internet am văzut și filmulețe în care fetele dădeau sfaturi despre cum să ne machiem sau să ne facem unghiile, deși ele nu aveau decât un lac de unghii luat de la chinezi, din magazinele de “38”, un rimel, o paletă cu trei culori pentru pleoape și două rujuri aproape consumate. Poate veți considera că sunt răutăcioasă, dar vă spun sincer că nu poți lua în serios un copil care dă sfaturi, mai ales în asemenea condiții. Da, cea care avea casa plină de produse cosmetice de calitate ar putea fi luată în serios la un moment dat.
Tocmai din acest motiv spun că cele care se filmează și își pun sfaturile pe youtube ar trebui să aibă mai multa grijă la prezentare, la produsele pe care le cumpără sau pe care le recomandă. De ce să vorbești despre ele, dacă nu le ai sau dacă sunt vechi, urâte, de proastă calitate. Apucă-te întâi să cumperi produse pentru profesioniști, produse care se folosesc la saloanele de înfrumusețare, apoi poți începe să dai lecții. Unde se găsesc aceste produse cosmetice? Pe www.tienda.ro.
Vienela…si pe bloguri de doi bani se dau sfaturi. De toate felurile. Fenomenul e complex si de nestavilit.
elly…ai dreptate!
am vazut si eu chestiile astea!
zi faina pt. tine Vienela!:)