Inca zambesc la amintirea de demult, din ziua cand baiatul meu, pe atunci elev in clasele primare, a venit acasa si m-a intrebat daca stiu cum se numesc partile interioare ale unei biserici si cate produse bisericesti as putea enumera. Asa isi incepuse doamna lui de religie ora, iar el incerca sa transmita lectia mai departe. Adevarul este ca nu aveam nici cea mai vaga idee. Eu nu am facut religie in scoala si nici acasa la parintii mei nu s-a vorbit prea des despre biserica si produse bisericesti. Imi mai aduc aminte ca lectia predata de copilul meu a fost scurta, dar bine structurata. Cu toate astea, iata ca astazi nu reusesc sa imi aduc aminte mare lucru din ea.
Ca sa aflu care sunt partile din care este compusa biserica, m-am vazut nevoita sa ma folosesc de internet. Asa am (re)aflat ca biserica e impartita in pronaos (sau pridvor), naos (numit si nava bisericii) si altarul. Am mai aflat ca intre naos si altar exista o parte numita iconostas (sau tampla). Iata ca internetul are si el o multime de parti bune. Putem gasi orice informatie doar tastand cuvintele care ne intereseaza. Tot in acest mod am ajuns sa caut si produse bisericesti.
Am ajuns pe site-ul http://vesmintebisericesti.ro/, un magazin online care comercializeaza (dupa cum ii spune chiar numele) vesminte bisericesti de multe feluri, dar si epitrahile, bedemite, acoperaminte biserica, epitaf, prapuri – steaguri, perne brodate pe catifea, ornament pentru dicher si tricher, set acoperaminte pentru sf vase etc. Mai toate aceste denumiri imi sunt straine si imi par destul de greu de pronuntat si retinut. Noroc ca in magazinul online despre care va spuneam mai sus exista, pe langa denumiri si preturi (care nu-s mari, tinand cont de modul si timpul in care aceste produse bisericesti vor fi utilizate), si destule imagini clare, care pot lamuri orice profan.
Am remarcat lucratura fina, de cea mai buna calitate, a tuturor produselor bisericesti disponibile in magazinul online vesmintebisericesti.ro si m-am mirat indelung vazand in cate categorii sunt impartite aceste vesminte. Unele sunt brodate, altele sunt tesute. Vesmintele arhieresti, de exemplu, se impart si ele in categorii: brodate pe material usor, numai bune pentru vremea calduroasa a verii, altele cu icoana Invierii pe spate, altele cu icoanele Mantuitorului si a Maicii Domnului, altele brodate cu icoana Sf. Ap. Petru si Pavel pe omofor (omoforul este un vesmant bisericesc care are forma unei esarfe – arhiereul il poarta pe umeri in timpul serviciului bisericesc).
Mai exista pe acolo si alte produse bisericesti, toate atat de frumos brodate, motiv pentru care am ajuns sa ma intreb de ce nu exista artisti care sa brodeze tot atat de bine si hainele noastre de zi cu zi. Desigur, nu cu modele care sunt destinate bisericii si slujitorilor sai, ci cu diverse teme care atrag, tot la fel cum sunt imprimeurile de pe tricouri, de exemplu. Sunt convinsa ca asemenea produse ar avea succes si s-ar vinde bine, chiar daca preturile ar fi mai mari (e firesc sa fie mai mari) decat ale produselor fara broderie. Intrati macar de curiozitate pe site-ul despre care va spun, sa vedeti cat de bine sunt lucrate toate acele produse bisericesti.
recunosc si eu ca nu stiu multe lucruri despre produsele bisericesti. :) mai bine zis, acum stiu mai multe decat acum 5 ani… cand nu stiam nimic…:) se pare spre exemplu, ca fiecare bucatica din vesmintele bisericesti semnifica ceva, asa cum e si in cazul costumului popular… :) Ioana
Ma bucur ca ai trecut pe la mine, Ioana!
Adevarul este ca eu nici macar atat nu stiam, ca semnifica ceva. :))) Cred ca va trebui sa ma documentez mai bine. :)
Din câte ştiu eu, veşmintele preoţeşti sunt lucrate de călugăriţe. în atelierele din mănăstiri. Şi, fiind credincioase, femeile alea le lucrează cu “frica lui D-zeu”, în sensul de evlavie, sârguinţă, dragoste şi interes spiritual. Adică aşa cum NU se lucrează în fabricile de confecţii. :)
Aha, acum se face lumina in mintea mea! Acum se explica totul foarte usor. Multumesc mult, Vero. Chiar nu stiam ca sunt lucrate de calugarite.