Skip to main content

Primul pas îl fac cu dreptul

Am coborât de la mănăstirea Caraiman din Busteni şi ne-am îndreptat spre centrul oraşului. Strada era aglomerată, se circula bară la bară. În fiecare intersecţie era un poliţist care dirija circulaţia. Am profitat de un moment  de acalmie şi am traversat strada pe la primărie. Atunci am remarcat indicatorul care ne-a îndreptat paşii spre castelul Cantacuzino.

Ne-am apropiat de gard şi ochii ne-au rămas pironiţi nu pe castel, cum ar fi fost de aşteptat, ci pe grota artificială din parcul castelului. Construit în 1911 de către prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino, castelul a fost folosit ca sanatoriu al MAI până de curând, când a fost retrocedat strănepoatei prinţului. Aceasta l-a vândut unor investitori, ceea ce explică parţial faptul că nu se poate intra nici măcar în curte înainte de a face plata.

Un bilet pentru adulţi costă 20 ron, iar taxa pentru fotografiat este de 10 ron. Trebuie să ştiţi că acest castel poate fi închiriat pentru nunţi, botezuri şi alte evenimente. În aceste zile castelul nu poate fi vizitat, dar se poate intra în parc, aşa că ar fi bine să vă informaţi din timp. Mi-a plăcut arhitectura, mi-a plăcut grota, mi-a plăcut şi locul în care a fost construit, la poalele muntelui, într-o mare de verdeaţă.

De aici am plecat spre Sinaia, să revedem Peleşul, să ne odihnim puţin pe treptele castelului, să admiram panorama şi să ne tragem în poze. Despre castel nu are sens să mai spun nimic. Toată lumea ştie cine l-a construit, toată lumea ştie că poate fi vizitat parţial, toată lumea ştie că preţurile biletelor diferă în funcţie de ceea ce se vizitează. Pentru expoziţia de bază biletul este 20 ron, pentru parter+etaj I 50 ron, pentru parter+etaj I+etaj II 70 ron, taxa foto 32 ron. Dar merită absolut fiecare leuţ. Pe drumul spre castelul Peleş sunt zeci de tarabe cu obiecte artizanale, de unde mi-aş fi cumpărat câte ceva dacă nu ne-am fi oprit să mâncăm la Buşteni.  Poate data viitoare…

Urcând spre mănăstirea Caraiman, am simţit un disconfort la picioare, din cauza treptelor pe care trebuia să fac un pas înainte de a urca pe următoarea. Au descris foarte bine acest lucru nişte băieţi pe care i-am întâlnit la coborâre. Cântau cu patos “sunt deşteptul, sunt deşteptul, primul pas îl fac cu dreptul”, pentru că ridicai piciorul, îl puneai pe treaptă, călcai cu stângul şi iar ridicai dreptul pentru treapta următoare… :))

Comments
 • pandhora May 9, 2013 at 6:06 am

  vara trecuta am facut si eu cam acelasi periplu…Valea Prahovei inca mai are farmec…
  ai fost sa vezi Micul Trianon de la Floresti?
  acel castel in ruine acum a apartinut tot Nababului…

  • Vienela May 9, 2013 at 6:11 am

   Nu, nu am fost, dar ma voi duce in vara aceasta… 😉

 • Radu May 9, 2013 at 6:19 am

  M-ai facut curios in legatura cu castelul Cantacuzino !

 • Rolling Ideas May 9, 2013 at 8:11 am

  Cred că aţi avut o drumeţie frumoasă, cu dreptul înainte, marş 🙂

 • cotos May 9, 2013 at 9:44 am

  Am fost acum multi ani la Peles. Imi doresc sa ajung acolo macar inca o data. Sa imi duc si nevasta sa vada frumusetile patriei.

 • javra May 9, 2013 at 12:13 pm

  Mă bucur că ţi-a plăcut. Dar unde-s pozele făcute contra a 32 lei sau gratis?

 • Centurion May 9, 2013 at 1:03 pm

  Citind articolul nu pot să nu remarc că avem atât de multe locuri încărcate de istorie precum şi zone atât de pitoresti care merită şi chiar trebuie vizitate, dar în tot acest timp multă lume se dă în vânt după NIsipuirile de Aur ori cade pe spate în faţa altor “draci uscaţi” de pe aiurea-n lume. Nu zic că-i rău să baţi “străinătăţurile” în lung şi-n lat, da’ poate ar fi mai indicat să ne cunoaşte ţara mai întâi de toate… şi avem destule de văzut şi admirat, chiar aşa deplorabilă cum pare la o privire superficială.

  AHHH, DA… chiar unde-s POZELE?!

 • Vladimir May 9, 2013 at 1:55 pm

  Desteapta fata ca s-a lepadat repede de el. Probabil avea avocati buni si au sfatuit-o sanatos :D. Si mie imi place sa vizitez castele. Si-mi place de mor ca au bagat taxa de fotografie, nici nu pot sa-ti spun ce ma bucur! 😀

 • Alexandra May 9, 2013 at 3:43 pm

  Acum câţiva ani când am fost în banchet de final de liceu, în Sinaia, am vizitat şi Peleşul, dar parcă nu erau aşa mari taxele… taxa foto ştiu că era cam mare şi atunci, căci ţin minte cum ai mei colegi făceau poze pe ascuns. Dar cele de vizită parcă erau mai mici… sau ne-au făcut nouă reducere de grup…

 • Iuliana May 9, 2013 at 4:19 pm

  Si mie imi plac castelele, dar nu ma bucur pentru taxa foto, dimpotriva, ma simt frustrata ca uneori e mult prea piperata pentru buzunarul meu.

 • elly weiss May 10, 2013 at 8:05 pm

  Castelul Cantacuzino ar fi ceva interesant de vazut…Desi, si Pelesul, inca o data, n-ar fi rau de vazut.

 • Oraş al contrastelor | Iubesc Viaţa August 4, 2013 at 8:45 am

  […] Buşteni, România. Este oraşul meu de suflet, oraşul unde eu îmi încarc bateriile, unde mă simt mai bine decât […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.