Absolut întâmplător, în timp ce căutam pe google informaţii despre provenienţa bumerangului, am găsit ceva atât de interesant, încât merită să îi  acordăm câteva minute.

Confecţionat dintr-o bucată de lemn curbat sub forma unui unghi obtuz, bumerangul este arma traditională a băştinaşilor australieni, o armă simplă şi în acelaşi timp atât de complexă datorită proprietăţii de a reveni la cel care a aruncat-o, în cazul în care nu loveşte ţinta. Am văzut că se vând cu mare succes la Sinaia, pe străduţa care duce spre Castelul Peleş, la numai 5 lei bucata.

 

 

Dar nu despre bumerang vreau să vorbesc, ci despre băştinaşii australieni, imortalizaţi de William Ricketts în nenumărate lucrări făcute în lut, dintre care multe pot fi văzute în Sanctuarul ce astăzi îi poartă numele, într-un parc din statul Victoria, Australia.

 

 

Cele 92 sculpturi din parc reprezintă aborigeni australieni alături de mici marsupiale, totul împletit în vegetaţia parcului. La intrare ne salută gardienii parcului, încercând să ne spună că suntem una cu natura.

 

 

Artistul a încercat să îşi exprime respectul faţă de cultura aborigenilor, faţă de natura înconjurătoare şi să promoveze ideea că îngrijirea mediului înconjurător este esenţială.

 

 

Multe dintre lucrările sale se contopesc la propriu cu natura, datorită mediului umed, care facilitează creşterea vegetaţiei. Astfel, pot fi văzute în Sanctuar statuete pline de muşchi sau chiar de ferigi uriaşe, care ne amintesc faptul că suntem parte integrantă din natura pe care trebuie să o protejăm.

 

 

 

Unele sculpturi, deşi au fost restaurate, poartă urme rămase din incendiul care a devastat parcul.

 

În anul 1960, guvernul statului Victoria a cumpărat terenul pe care artistul îşi desfăşura activitatea, transformând acest cadru natural într-un parc deschis publicului. William Ricketts a continuat să trăiască şi să lucreze aici până la moartea sa, în 1993.

Sculpturile lui din ceramică rămân în continuare o atracţie pentru turişti, într-un loc care indeamna la meditatie, la iubire.

 

 

Nu ştiu câţi dintre noi vor reuşi să viziteze Sanctuarul William Ricketts, dar cred că merită să aruncăm o privire asupra acestor lucrări excepţionale, chiar şi numai prin intermediul fotografiilor.