Coşul frumos împletit, nu mai mare decât un dovleac bine crescut, zace abandonat pe un colţ de dulap. E gol, deci neinteresant. Nimeni nu pare să plănuiască o reumplere. Deodată, Ultimata îşi îndreaptă paşii către el. I se pare că sub pânza rozalie se mişcă un şoricel. Se freacă la ochi, întinde o lăbuţă şi nimereşte în gol. Pe aici nu mai e nici măcar o aripă de vrabie de furat, îşi spune ea, dezamăgită. Poate dacă s-ar schimba ceva… Să schimbăm, suratelor! se aude ecoul gândurilor sale. Să lăsăm vrăjitoriile şi să ne cerem drepturile!

Împrăştiate prin casă, fiecare în câte un colţ, cele patru pisici îşi pregătesc listele de revendicări. Una vrea nisip cu aromă de lavandă, alta vrea gâturi proaspete de pui, alta vrea culcuşuri moi, alta vrea jucării care să zornăie. Dacă tot au pixul şi hârtia în lăbuţe, pisicile îşi împart şi blana ursului din pădure puterea. La Ministerul Alimentaţiei o vor pune pe Ursula cea pricepută la furat din ceaun. La cele sfinte o plasează pe Pufina cea mereu cu capul în nori. La Ministerul Apărării trebuie să troneze Miţi, că ea a citit romane de capă şi spadă. Pe Ultimata o vor lăsa să scurme în ţărână, în căutarea potcoavelor de cai morţi.

Vor merge la stăpână şi vor miorlăi pe patru voci până când le va asculta doleanţele. Deşi nu sunt coroane argintii agăţate la uşă, nici brazi împodobiţi pe la colţuri de casă, pisicile ştiu sigur că e Moş Crăciun prin zonă şi împlineşte orice dorinţă. Vor lua şi harfa, că ea mişcă orice suflet sensibil. Nu ar strica un strop de apă cu busuioc, pentru un plus de noroc. Să nu lipsească poza trucată, să vadă lumea ce înghesuială e în coş.

pisici la cos

Cu jalbele-n ţugui de băţ, fără să ştie că stăpâna a ieşit cu Bruno pe afară, pisicile se-ndreaptă spre… Una spre bucătărie, alta spre baie, alta spre dormitor, alta spre sufragerie…

Jocul cuvintelor e în toi. Eddie vă aşteptă cu câteva daruri, iar eu las povestea neîncheiată, căci nu mi-au ajuns cele 12 cuvinte alese de el (coroane, sfinte, dovleac, panza, aripa, capa, ochi, ceaun, tarana, harfa, apa, tugui).

PS: Orice asemănare cu realitatea de afară este absolut intenţionată.