Poveste inspirată din realitate – Salcâmul din tren

Această poveste inspirată din realitate, pe care am numit-o Salcâmul din tren, a fost scrisă după o scenă surprinsă într-o zi oarecare, într-un tren oarecare.

Realitatea nu e mereu de poveste, însă ne poate inspira

Flancat de bagaje, Marian stătea pe podeaua nu tocmai curată a trenului. Avea laptopul pe genunchi şi telefonul în mână. Descărca pozele făcute la munte. Din când în când îşi chema prietenul să le vadă. Chicoteau amândoi atunci când se regăseau în fotografii.

Reuşiseră deja să atragă atenţia călătorilor urcaţi din Sinaia. Mulţi îşi lungeau gâturile. Sperau să vadă ceva pe laptopul băiatului de nici 19 ani. Un parfum proaspăt de salcâm se răspandise în tren, venind dinspre Adriana. Prietena lui Marian era izolată de grup din cauza aglomeraţiei.

Avea un mic bucheţel din flori de salcâm. Îl făcuse în grabă, probabil înainte de a se urca în trenul ce îi ducea acasă. Îşi îngropa obrazul în florile gingase, albe. Îl privea cu drag pe cel ce îi era iubit de aproape un an. Părea la fel de firavă ca şi florile pe care acum le aşezase cu grijă lângă ea.

Poveste inspirată din realitate - Salcâmul din tren

Primul dialog din tren e chiar o poveste inspirată din realitate

Toţi călătorii au întors capul, privind cu uimire spre Adriana, atunci când prietenul ei a început să ţipe:

-Iar trimiţi mesaje? Mă vezi pe mine că vorbesc cu cineva? Ai mai trimis şi ieri un mesaj! Vrei să te potoleşti?

Cu glas pierdut, roşie ca focul de ruşine, fata i-a răspuns:

-Am impresia că astăzi este ziua Mădălinei. Vreau să îi urez La mulţi ani!

-Tocmai astăzi ţi-ai găsit? În a doua zi de Paşte? Pe cine mai vezi că trimite mesaje?

A strecurat telefonul în buzunar şi a rămas tăcută, pierdută în gânduri. Marian a tăcut câteva minute, apoi i-a spus că nu îi place cum gândeşte mama ei. S-a simţit dezamăgit după discuţia pe care au avut-o cu câteva zile în urmă. Fata a rămas tăcută, parcă neîndrăznind să îl contrazică. Discuţia s-a mutat spre şcoală, spre facultatea de medicină pentru care Adriana se pregătea.

 

Un monolog într-o poveste inspirată din realitate

Din nou, ţipetele lui Marian au atras atenţia călătorilor:

-Şi ce, ai murit până acum dacă ne-am văzut doar o dată pe săptămână? De mâine nu mai ieşi din casă! Până când nu intri la facultate nu ne vedem. Vei învăţa în acest timp, vei învăţa mai mult decât până acum. Să nu mă faci de ruşine! După ce terminăm cu facultatea, plecăm cinci ani pe undeva să facem bani. E singura soluţie! Nu vezi că aici nu te poţi realiza? Şi trebuie să înveţi să economiseşti banii. Eşti la fel de risipitoare ca şi mama ta. La ce îţi foloseşte brăţara pe care ai cumpărat-o? Crezi că eşti mai frumoasă cu ea agăţată de mână?

Copila tace, stingherită. Simte toate privirile îndreptate spre mâna ei. Băiatului nu se poate opri. Se ambalează pe măsură ce vorbeşte. Îi reproşează că risipeşte mesajele gratuite. O ceartă că îşi cumpără prea multe haine. Amenință că fata îi calcă pe urme mamei ei. A umplut casa de lucruri frumoase, dar inutile. Trage aer în piept şi continuă monologul.

Al doilea dialog

La un moment dat, atunci când toţi credeau că s-a potolit, o întreabă:

-Ce ai făcut cu borcanul în care era sosul preparat de mama?

-L-am aruncat, îi raspunde Adriana. Nu tu mi-ai spus să îl arunc?

-Ai aruncat borcanul? Să mori tu că ai aruncat borcanul? Eu ţi-am spus să arunci sosul! Nu vei face avere în viaţa ta. Nu îţi vei putea plăti singură nici măcar facturile. Nici de vei avea 70 de milioane salariu. Eşti exagerat de risipitoare!

Rușine și durere

Călătorii izbucnesc în râs. Nu se mai pot abţine. Se privesc şi râd în hohote. Cineva se oferă să îi dea câteva borcane. Marian îi priveşte sfidător, de la înălţimea celor 19 ani ai săi. Adriana lasă capul în jos. În jurul ei se simte un suav miros de salcâm. Fata îşi aminteşte cu obidă că primise bani de la tatăl ei să îşi cumpere parfumul preferat, Chopard Wish. Un parfum în care notele misterioase de violete se îmbină cu delicateţea caprifoiului şi prospeţimea salcâmului.

Până şi asta i-a fost interzis de către iubitul ei. I-a cerut să pună banii deoparte pentru zile negre. Pentru când va fi studentă. Îşi îngroapă obrazul în florile de salcâm şi tace. Aceste arome îi dau putere, încredere şi curaj. Ele o fac să se simtă frumoasă şi respectată, înţeleasă şi iubită.

Poveste cu floarea de salcam, bazată pe un caz real. Am schimbat doar numele personajelor şi floarea.

Nu uita că mă găsești și pe:

Dacă ți-a plăcut această poveste inspirată din realitate, poate vrei să citești și:

Pata de culoare– Cum a apărut gaura neagră – o poveste inspirată din realitate despre un băiețel care și-a pierdut mama

Liniște ca în mormânt

Semnul din palmă

Ficțiune și realitate cu vișine

Când ploaia sărută salcâmul

O lacrimă pentru Sânziana cea frumoasă, dar fără de noroc

Ochi ca niște bulgări de gheață