Skip to main content

Povara dureroasă a unei pensii insuficiente

El și Ea, probabil proaspăt pensionați, îmbrăcați simplu, dar curat și elegant, plimbându-se pe străduțele umbrite de portocali sălbatici. Se opresc brusc la intersecție. Ochii li se rotunjesc a mirare, apoi încep să strălucească de poftă. Îi privesc de aproape, stând cocoțată pe scaunul înalt. Îi aud discutând. Nu înțeleg spaniola repezită pe care o rostogolesc tot mai aprins, dar îmi dau seama că El își dorește neapărat, pe când ea ezită, speriată de prețul prea mare. El gesticulează mult, arătând spre carnea care miroase atât de apetisant. Ea înclină capul de la stânga la dreapta, refuzând să scoată 8 euro din buzunar pentru o porție. Până la urmă El și Ea intră în local și comandă câte un sandviș cu pui.

Eu ciugulesc din salata rusească, în timp ce Mihai se îndoapă cu carne de porc fragedă. În peisaj apare un alt cuplu, tot cam la 60 de ani. Sunt bronzați, plăcuți vederii. Trec relaxați pe lângă piciorul expus în fața localului, apoi, ca la un semn, se întorc brusc și încep să îi dea târcoale. Îl studiază din toate pozițiile. Bărbatul se apleacă și adulmecă aroma. Îl văd cum salivează. Își privește partenera cu ochi în care o infinită rugă se amestecă subtil cu pofta animalică. Femeia refuză cu părere de rău. Îi văd trecând pe lângă noi cu umerii deodată lăsați, purtând povara bătrâneții, povara dureroasă a unei pensii insuficiente.

Prin fața noastră se perindă, rând pe rând, oameni de toate culorile și de toate vârstele. Tinerii aproape că nu observă preparatul expus în fața localului. Cei trecuți de o anumită vârstă, în schimb, au toți, dar absolut toți, aceeași reacție: se opresc brusc, studiază piciorul de porc, îl miros, discută între ei, îl studiază iar, înghit în sec și pleacă mai departe, cu umerii lăsați. Eu și Mihai presupunem că e vorba despre un preparat tradițional spaniol care nu mai are căutare în ziua de astăzi, care le amintește doar bătrânilor de vremurile de odinioară.

Nu-s toți chiar bătrâni, dar par să fie făcuți după același tipar. Toți cei trecuți de 55-60 de ani reacționează în același mod. Sunt oameni obișnuiți, care probabil au muncit o viață întreagă. Au hainele curate și elegante. Femeile sunt coafate și machiate discret. Bărbații sunt tunși, bărbieriți, aranjați. Pensionari pe care îi admiri oriunde în lume când îi vezi plimbându-se de mână. Mi se rupe inima de milă. E cumplit să ajungi la vârsta asta, să ai o pensie primită după munca de o viață, și să nu îți permiți o amărâtă de porție de carne de porc preparată într-un anumit fel.

Observă și personalul localului. Un ospătar este trimis afară, să întâmpine oamenii. Le oferă tuturor celor care se opresc acolo câte o feliuță de pâine pe care pune, cu generozitate, bucăți de carne fragedă, apetisantă. Oamenii mulțumesc. Întreabă cât costă. E gratis. Îi vedem plecând fericiți, cu ochii în lacrimi. Ne dau lacrimile și nouă. Nu ne putem abține să nu comparăm gradul de civilizație al spaniolilor cu al nostru. Ne imaginăm o chelneriță arogantă care îi privește pe bătrâni cu dispreț și îi alungă de lângă ciolan, strigându-le să facă pași dacă nu au bani să cumpere. Ne e rușine.

Comments
 • Oana June 25, 2019 at 2:23 pm

  Uuffff ce trist, din pacate asta este realitatea.

  • Vienela June 25, 2019 at 2:25 pm

   Iti spun sincer ca la un moment dat ne batea gandul sa cumparam noi cateva portii si sa le impartim. Era sfasietor tabloul.

 • Mihaela June 25, 2019 at 2:52 pm

  Asta e un alt aspect din cauza caruia e greu sa fi batran in Romania. Nu-ti permiti multe si trebuie sa rabzi la fel de multe.

  • Vienela June 25, 2019 at 2:58 pm

   Nu doar in Romania. Intamplarea povestita aici vine din Spania. Eram in vacanta la Malaga. 🙁

 • Poteci de dor June 25, 2019 at 4:16 pm

  Of, Doamne! Cum să nu te atingă un aşa tablou? Tristă realitate…

  • Vienela June 26, 2019 at 10:53 am

   Stiu, sunt oameni care au povesti chiar mai triste, insa pe asta am vazut-o cu ochii mei si, cumva, a reusit sa ma atinga mai tare decat cele despre care doar aud…

 • […] știu ce înseamnă povara unei pensii insuficiente, și nici nu aș fi capabilă să scriu despre asta atât de frumos ca […]

 • anasylvi June 27, 2019 at 3:29 pm

  O poveste care da de gandit.

  • Vienela June 27, 2019 at 8:00 pm

   Si cate mai sunt prin lumea asta, unele mai triste ca altele. 🙁

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.