Am cunoscut-o într-o primăvară, când am urcat pe dealuri alături de nepoata sa. Avea pe atunci în jur de 80 de ani. Dădea cu sapa prin porumb, hrănea peste 100 de animale, îşi îngrijea grădina şi dansa de parcă ar fi fost domnişoară. M-au uimit vitalitatea şi forţa pe care bătrâna le emana. I-am admirat privirea vie, spatele drept şi bujorii din obrajii ridaţi. Cum reuşesc oamenii de la ţară să se menţină sănătoşi şi în putere până la vârste foarte înaintate? m-am întrebat atunci, fără să ştiu că răspunsul era la mine, la fiecare dintre noi, cei care am căutat întotdeauna confortul şi viaţa uşoară. 

E simplu. Unii oameni au grijă de sănătatea lor nu doar mergând la controale medicale sau îndopându-se de medicamente, ci începând în primul rând de la o alimentaţie sănătoasă şi de la evitarea sedentarismului. Îmi povestea bunica prietenei mele că toata viaţa a mâncat ceea ce a avut în curte, ceea ce mâinile ei bătătorite au reuşit să obţină prin muncă. Nu a băut sucuri carbogazoase, nu a mâncat alimente cumpărate din comerţ, nu s-a temut să urce şi să coboare dealurile de câteva ori pe zi, nu a fumat şi nu a lenevit pe scaun, cu ochii la telenovele.

Sigur, toate astea nu ne pot asigura că vom trăi sănătoşi până la adânci bătrâneţi, însă cu certitudine ne pot ajuta să ne menţinem tineri spiritual, iar asta cu siguranţă se va răsfrânge şi asupra fizicului. Bunica prietenei mele mai spunea că nu a fost bolnavă niciodată, că nu a luat medicamente şi nu s-a speriat de soare, de vânt, de ploi. “Nu ca ăia de la oraş, maică, despre care am auzit că au până şi hemoroizi de la atâta stat pe scaun, cu ochii în calculatoarele alea…”. Am zâmbit auzind-o. Deşi este un subiect aparent jenant, despre care oamenii se feresc să vorbească, se pare că o tot mai mare parte a populaţiei se “pricopseşte” cu aşa ceva de la vârste din ce în ce mai fragede.

Dacă veţi da o căutare pe google, veţi observa cu groază că mulţi tineri (având chiar şi 16-17 ani) pun întrebări şi caută tratamente pentru hemoroizi pe site-uri dubioase, de genul tpu. E clar că le lipseşte o minimă educaţie medicală şi că nu au o relaţie deschisă cu părinţii. Mai presus de asta rămâne şocul pe care îl simţim atunci când aflăm că sedentarismul şi tulburările de tranzit cauzate de o alimentaţie nepotrivită fac ravagii în trupurile tinerilor. E drept că hemoroizii apar şi din alte cauze (vârsta, diverse boli, ridicarea frecventă a unor greutăţi mari, fumatul excesiv, presiunea exercitată de făt asupra mamei însărcinate…), însă e bine să prevenim apariţia lor măcar prin alegerea unui stil de viaţă sănătos.

Vă rog, dacă aveţi în preajmă un copil, un tânăr, vorbiţi cu el. Nu lăsaţi copiii fără un minim de educaţie medicală. Este de-a dreptul şocant să citeşti pe internet care le sunt frământările. Mi-e groază de gândul că se feresc să îşi întrebe părinţii, că nu apelează la clasicele tratamente hemoroizi, că trăiesc terorizaţi de temeri, prea jenaţi pentru a spune cuiva. Iată câteva dintre frământările lor, culese de pe tpu:

“Ce inseamna hemoroizi, daca ai hemoroizii iese sange cand faci caca? Va rog cat mai explicit si rapid.”

“Hei TPU! Am cateva intrebari legate de hemoroizi. Cat timp dureaza hemoroizii externi? Ce metode cunoasteti pentru a scapa de ei?”

“Buna. Am si eu o problema.cam urata! Am hemoroizi! Ce sa fac? Sunt interni si externi. Sunt destul de mici, nu au mai sangerat de cateva luni, nu m-au mai durut de mult, nu ma mananca, insa totusi mi-e frica sa nu se faca mai mari. Am luat detralex asta-vara si imi mai trecusera. Acum nu mai iau pentru ca am auzit ca provoaca dependenta. Daca stie cineva vreo reteta minune pentru a scapa de ei, ajutor! Apropo: fara “du-te la doctor”. Am fost la spital si mi-a recomandat detralex cateva zile si a zis ca daca nu imi trece, sa vin la operatie (era o nebuna). Astept cat mai multe raspunsuri!”

“Care imi zice si mie cum sa scapi de hemoroizi si ce cauze provoaca ei?”

“Am o intrebare urgenta. Poti sa mori daca ai hemoroizi? (rog seriozitate)”.

Pentru cei care îşi doresc un stil de viaţă sănătos, recomand mutarea la sat sau măcar o alimentaţie bazată pe ceea ce are bunica în curte şi multă, multă mişcare. Pentru cei care sunt în căutarea unei clinici specializată în tratamente non-chirurgicale pentru hemoroizi Proctoline este una dintre ele.