Ploi, vânt tăios, umezeală și frig – a venit toamna

În Scoția pare să se fi cam terminat cu vremea bună. Ploi, vânt tăios, umezeală și frig – a venit toamna. Voi uita repede cât de mult a ținut vara. La fiecare nouă rafală de vânt care îmi va ciufuli părul și îmi va băga gheață pe sub piele voi înjura cu foc, cu setea omului iubitor de soare.

Mă așteaptă cel puțin șase luni de vreme rea, iar când spun asta nu mă refer la obișnuitele ploi tomnatice de la noi, nici la gerul pătrunzător al iernilor românești. Nu. Vor veni vânturi turbate. Ne vor acoperi ploi reci. Ni se vor uda hainele pe noi chiar și în zilele in care nu va ploua. Umezeala va fi omniprezentă. Va fi frig. Un frig greu de descris în cuvinte. Frigul umed care pătrunde pe sub piele și în suflet, făcând oamenii să tremure și să intre în depresie.

Va fi totul cenușiu în jur, așa cum e toamna în Scoția, cu vânt tăios, ploi interminabile, umezeală excesivă și frig

Vom avea impresia că soarele nu va mai străluci niciodată. Atât de mohorât va fi totul! Vom purta haine multe și ne vom uita cu speranță în calendar, dorindu-ne să fie deja luna mai. Vom sta foarte mult ascunși în case și vom îmbrățișa pături călduroase. Despre englezoaice se spune că ar îmbrățișa sticle cu apă caldă, însă eu înclin să cred că e vorba despre sticle umplute cu altceva.

Vom trage draperiile, să nu vedem cenușiul de afară și să nu auzim cum vântul se agită pe la geamuri, turbat. Vom citi cărți bune si vom comanda jucării pentru câini. Voi ce planuri aveți pentru această toamnă?

Mă voi uita la pozele făcute în timpul lockdown-ului, când vremea era neobișnuit de frumoasă pentru Scoția. Voi admira florile care îmi înveseleau casa în prima zi a lui septembrie. E un biet aranjament floral realizat dintr-o crenguță cu fructe roșii, niște mici floricele mov și superbele flori portocalii care au răsărit în această vară în curtea noastră.

Cât de departe îmi pare astăzi prima zi a lui septembrie!

Ce schimbare, în doar trei zile! Mai devreme am auzit țipete de femeie. M-am uitat pe geam și am înțeles. Coborâse din mașină și gonea spre casă, căci din senin se stârnise iar furtuna: ploaie torențială cu apa care lovea la orizontală și un vânt care spulbera totul în cale. Apoi am ieșit cu Bruno la plimbare. Nu m-a plouat, dar m-au izbit câteva rafale de vânt care m-am făcut să pășesc înapoi fără voia mea.

La început de septembrie visez că vor veni vremuri mai bune cândva și voi putea petrece iernile pe o plajă, la soare, lovită doar de briză și de razele calde.

Mai multe despre cum e vremea în Scoția am scris aici. În câteva luni Bruno se va întreba iar dacă Scoția e cumva la Polul Nord. Ne place să scriem și mie, și câinelui meu. El insistă să o trimitem pe Onix în tabără când ne apucă hărnicia în ale scrisului, căci micuța latră când îți e lumea mai dragă și ne alungă ideile. Avem nevoie de toată susținerea voastră. Le mulțumim din inimioare celor care deja au făcut-o.
Ploi, vânt tăios, umezeală și frig – a venit toamna. În multe dintre zile va fi mai rău decât în această filmare. Trist!

Ploi, vânt tăios, umezeală și frig - a venit toamna