Nu ştiu cum este pe la alţii, dar în cartierul meu lucrurile se schimbă de la an la an, iar eu abia mai reuşesc să ţin pasul cu noutăţile care apar, semn că am îmbătrânit prematur sau societatea se dezvoltă cu o viteză uluitoare.  Până mai ieri, alaltăieri, tinerii miri de pe meleagurile unde trăiesc plecau cu alaiul pe jos până la biserică, încingeau o horă în faţa blocului alături de nuntaşi, chiuind şi plimbând sticlele de vin de la unul la altul, apoi se retrăgeau în apartamentele înghesuite, cu pereţi subţiri, unde şi cea mai mică şoaptă răsună în tot blocul.

Anul trecut am observat că regulile s-au schimbat, că tinerii aleg alte mijloace de deplasare, chiar şi când nunta are loc la biserica din cartier, care este la doi paşi de noi. Prima dată am văzut în faţa blocului o caleaşcă trasă de doi cai minunaţi, împodobiţi de sărbătoare. În caleaşcă tinerii însurăţei, ţepeni de emoţie, aşteptându-l fără să clipească pe fotograful ce se pregătea să le facă poze. Mi-a plăcut ideea de a avea la nuntă o caleaşcă, de parcă poveştile copilăriei ar fi devenit realitate, iar în faţa ochilor îi aveam pe Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana. Balonul colorat s-a spart repede, când am văzut că mirii tot pe jos se deplaseasă, pentru că în caleaşcă nu se puteau urca decât pentru fotografii.

După ce a trecut nebunia cu trăsurile elegante, prin faţa blocului au început să apară tot mai des limuzine albe, gătite cu funde mari, lucioase sau chiar şi neîmpodobite. Am zâmbit de multe ori văzând mirii cum coboară din acele maşini luxoase şi mi-am lăsat imaginaţia să se joace, închipuindu-mi cum ar fi fost dacă aş fi putut sta rezemată pe pernele elegante ale limuzinei, în braţele iubitului, departe de zgomotul oraşului, aşa cum am văzut de atâtea ori prin filme. Măcar o dată în viaţă şi tot trebuie încercată o asemenea experienţă, mai ales dacă există şi sticla de şampanie.

Pe la voi prin oraş cu ce se plimbă mirii? Credeţi că o plimbare în ziua nunţii, într-o zi oarecare cu iubitul sau pentru o discuţie despre afaceri, într-o limuzină elegantă, a devenit ceva normal sau este doar o fiţă? Credeţi că inchirierea de limuzine este doar pentru oameni cu bani şi plini de fiţe sau poate deveni ceva obişnuit?