Plasticul în epoca pandemică: ne protejează sau ne poluează? Impactul Covid-19 asupra reciclării plasticului

Versatil, accesibil și omniprezent, plasticul a devenit esențial în perioada pandemică, atât pentru protejarea cadrelor medicale, cât și pentru protecția noastră. În context pandemic, mai este plasticul dușmanul reciclării? 

Fundamentul echipamentului de protecție, plasticul e regăsit astăzi în măștile de protecție, în mănuși, botoșei, viziere și combinezoane; este folosit chiar și de giganții unor industrii, precum Ferrari și Apple, care au anunțat că fac viziere din plastic pentru cadrele medicale din Statele Unite.

Cu cât înaintăm în pandemie și cererea pentru măști, mănuși, halate, combinezoane și viziere este în creștere, un lucru e clar: plasticul e indispensabil în pandemie. 

Cu toate acestea, folosirea în cantități incomensurabile a plasticului ne face să ne întrebăm dacă industria reciclării poate supraviețui Covid-19. Putem avea în continuare o economie circulară în ce privește reciclarea maselor plastice? Bogdan Andronache, CEO al platformei EcoTree reciclare deseuri ne explică ce putem face pentru a neutraliza efectele nefaste ale plasticului utilizat în această perioadă. 

Pandemia plasticului – dezastru pentru oceane

Producția internațională de plastic a crescut exponențial și este în continuare în creștere; cu toate acestea, plasticul necesar poluează la fel de tare. Primul lucru pe care trebuie să îl facem în această perioadă este să aruncăm măștile și mănușile doar la coșurile de gunoi cu capac, și nu pe străzi – măștile aruncate pe străzi au cel mai crescut factor de poluare și nu dispar decât în zeci de ani. Situația e aceeași în toată Lumea, pentru că ne aflăm în zorii unei contradicții: cum reciclăm plasticul care nu poate fi reciclat? Pentru că măștile și echipamentele de protecție nu pot fi reciclate, ele pot contamina celelalte deșeuri din container. 

John Hocevar, director la GreenPeace SUA, spune că „Zeci de măști și mănuși chirurgicale zac aruncate peste tot în zona în care locuiesc, în Washington DC. A plouat aici timp de două zile, iar apa le duce spre canalizare, de unde ajung Râul Anacostia, Chesapeake Bay și apoi în Oceanul Atlantic”. Peste 9 milioane de tone de plastice sfârșesc în ocean anual, iar pandemia contribuie la creșterea acestor cifre. 

World Wildlife Fund arată că, dacă doar 1% din miliardele de măști de unică folosință ajung aruncate pe jos, 10 milioane de măști vor ajunge, lunar, să polueze mediul. Luând în considerare că pe jos sunt aruncate mult mai multe măști decât atât, aerul pe care îl respirăm devine zilnic din ce în ce mai poluat. Atât timp cât nu acționăm conștient, nu suntem în siguranță.

Ce soluții avem la dispoziție

Pandemia cu Covid-19 vine ca o reală provocare pe toate planurile: personal, profesional, industrial, economic, iar ramura reciclării este și ea afectată. E necesar să ne protejăm în continuare, chiar dacă echipamentele din plastic nu pot fi reciclate – în acest context, sănătatea noastră și a celor din jur primează. Cu toate acestea, e important să aruncăm doar în locurile potrivite măștile de unică folosință și mănușile, și nu pe jos sau în coșurile de gunoi neacoperite, pentru ca ele să nu contamineze și polueze în exces. 

Dat fiind că deja consumăm mult plastic nereciclabil, trebuie să compensăm prin reciclarea tipurilor de deseuri care permit asta: hârtia, sticla, cauciucurile, ambalajele din plastic, textilele, uleiul și bateriile. Acum mai mult ca niciodată trebuie să reciclăm conștient, pentru că trecem printr-o perioadă în care consumul de plastic crește exponențial – ține doar de noi să echilibrăm balanța, iar asta se face doar prin respectarea celor 3R: reducerea consumului, reutilizare și reciclare

 

Plasticul în epoca pandemică: ne protejează sau ne poluează? Impactul Covid-19 asupra reciclării plasticului

Pe fond pandemic celor 3R li se poate alătura și cel de-al patrulea: reconectare. După cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, prețuim natura mai mult ca niciodată. Iar reconectarea cu natura înseamnă trăit sustenabil și reciclare cu sens, pentru a compensa cantitățile de plastic nereciclabil pe care e necesar să le folosim. 

Pandemia plasticului e reală – nu doar din cauza echipamentelor de protecție pe care le vom folosi în continuare, ci și din cauza consumului crescut: am stat acasă mai mult, deci am consumat mai multe. Am comandat mai multă mâncare take-away și mai multe haine ambalate în cantități uriașe de plastic. 

În acest context, o redresare e necesară – trebuie să revenim la a consuma mai mai puțin, mai conștient. Incertitudinea e mai mare ca niciodată, însă măcar în ce privește poluarea putem face o schimbare reală – pentru un Mâine sănătos, Astăzi trebuie să reciclăm conștient și să facem din reciclare o prioritate.