Pentru un copil nevinovat – o proteza

Am avut o colegă de clasă care avea din naştere o mână (dreapta) mai mică, nedezvoltată. Încerca să se descurce singură, să nu apeleze la noi. Scria ţinând mâna stângă deasupra scrisului şi se chinuia cu bucăţica de mână (dreapta) să păstreze caietul nemişcat. Dacă vroia să desfacă o napolitană din ambalaj, o băga la subraţul drept şi trăgea cu mâna pe care o avea întreagă. Nu a putut participa niciodată la orele de educaţie fizică şi nici la jocurile noastre din recreaţii. Nu vă pot spune cum proceda la baie, dar vă puteţi imagina sau puteţi proba.

Mi-a fost colegă opt ani, dar eu nu am reuşit să mă acomodez, de câte ori mă uitam la ea simţeam o strângere de stomac. Astăzi am văzut la Florin Ruşanu un caz identic cu al fostei mele colege şi am simţit din nou vechea strângere de stomac.

Dacă acum 30 de ani nu se putea face mai nimic, acum lucrurile sunt diferite. Ne-am putea uni, am putea dona sau am putea scrie pe bloguri despre micuţa şi nefericita Lucia, să încercăm să o ajutăm. Fetiţa are nevoie de nişte proteze care să îi uşureze drumul prin viaţă.

Ştiu că sunt mulţi copii cu probleme şi că nu-i putem ajuta pe toţi, dar din când în când putem dovedi că suntem oameni, că avem milă.

24 thoughts to “Pentru un copil nevinovat – o proteza”

 1. Partea bună, dacă poate fi considerată așa, e că acum e mică și nu suferă decât fizic (probabil).Mai dureros e când va mai crește și va conștientiza problema… Dar, cine știe, poate s-a născut sub o stea norocoasă.

  1. Probabil se va izola de ceilalti copii, care, nevinovati si ei, o vor marginaliza. De problemele de mai tarziu, din adolescenta, nici nu mai vorbesc, va fi trist…
   Sper sa reusim sa o ajutam. Nu vrei sa scrii si tu un articol despre ea?

 2. penru guvernanti, cei fara probleme sunt buni de scalvi.
  cei cu dizabilitati, sunt … GUNOI

  de aia nu se face nimic pentru ei.
  am vazut ieri ca nici citostatice nu se mai dau bolnavilor de cancer.

  si daca vine sfarsiul lumii… Majoritatea isi merita soarta!

  1. Rozy, pe mine m-a impresionat cazul acestei fetite tocmai pentru ca am vazut la colega mea cum a pornit in viata. Daca scriu si eu, si tu, si altii ca noi, poate cineva vede si o ajuta.

 3. Brrrrrrrr! Ma lasi consecutiv fara cuvinte!
  A fost un reportaj pe ProTv despre un doctor care rezolva asemenea situatii, din Bucuresti.
  O sa-l caut maine…
  Brrrrrrrr!

 4. Uneori mă gândesc la oamenii ăştia mari de afaceri, persoane publice, care ar putea dona bani şi ar face multă lume fericită. Oare-i chiar aşa de greu? :-<

Părerea ta e importantă pentru mine