Și-a început viața în primul an de facultate, atunci când a descoperit că cele mai frumoase și mai inteligente vorbe curg fără poticniri când sunt stropite cu un cognac sau chiar cu un vin bun și afumate cu țigări fine. A continuat să se distreze, să vorbească, să fumeze și să bea pâna pe la vreo 40 de ani, când a descoperit uimit că inima nu îl mai ajută ca altădată, prea obosită de multele nopți nedormite și de prea multele pahare de băutură turnate pe gât. Analize, doctori, internări, regim, medicamente, repaus; pe toate le-a încercat. Cu fiecare zi care trecea era mai obosit, mai slab și mai lipsit de poftă de viață. Se topea, pur și simplu.

Cam asta este, pe scurt, povestea unui prieten pe care l-am revăzut de curând. Surprinzător pentru toată lumea, după ce ani de zile s-a chinuit, deodată mi-a răsărit în față așa cum îl știusem cândva, viguros, vesel și optimist. Ce leac din alte vremuri găsise? Ce minune din altă lume îl ajutase să ducă viața mai departe, să țină boala pe loc? Nimic ieșit din comun, nimic prea greu de atins. Pe lângă medicația prescrisă de doctori, odihna absolut obligatorie și regimul strict, omul descoperise sanavita și se aproviziona periodic cu produse naturiste pentru afectiuni cardiovasculare, evitând în același timp să facă excese de vreun fel.

Începea să prețuiască viața, viața frumoasă și sănătoasă, în care omul nu are neapărată nevoie de stimuli toxici pentru a fi fericit. Medicul care îl trata și căruia acest prieten spune că îi va rămâne recunoscător întotdeauna, a avut ideea de a reduce puțin câte puțin o parte din medicamentele care îl vindecau de una și îl îmbolnăveau de alta. I-a recomandat folosirea suplimentelor alimentare naturiste care au același efect ca și medicamentele, fără să deranjeze însă ficatul sau alte organe sensibile, pentru a ține boala sub control fără ca organismul să sufere. Bine-nțeles, ideal ar fi fost să nu ajunga aici, însă nu întotdeauna ne iese așa cum ne dorim, mai ales dacă în tinerețe uităm că viața este lungă și că sănătatea este cel mai de preț bun al nostru. Important este că suplimentele alimentare au și rol de prevenție a unor afecțiuni, că oamenii pot apela la ele, în speranța unei vieți sănătoase.