Am scris de curând pe blog un articol despre decorațiuni de nuntă, despre micile idei care fac dintr-o nuntă banală o petrecere de neuitat. La acel articol am primit un comentariu care m-a pus pe gânduri și m-a făcut să mă intreb, și să vă întreb: de ce oare noi, românii, părinți și profesori, nu ne ocupăm mai mult de educația copiilor, de pregătirea lor pentru evenimentele majore ale vieții? De ce mulți dintre tineri își iau zborul din cuibul părintesc fără să aibă habar ce înseamnă cu adevărat o căsnicie, un copil, un loc de muncă sau pregătirea nunții?

De ce atât de mulți copii își caută răspunsurile pe internet, punând cele mai amuzante sau serioase întrebări imaginate vreodată de o minte omenească? Cum de ne facem timp să îi învățăm cum se bate mingea, cum se face o mămăligă, cum se citește o carte, dar neglijăm aspecte la fel de importante, cum sunt cele de mai sus? Am avut norocul de a mă naște într-o familie de oameni destul de deschiși, dar și mai marele noroc de a avea o dirigintă foarte tânără, cu care puteam discuta orice fără teamă sau rușine.

Orele ei de dirigenție nu erau niciodată un calvar, nu ne plictiseau niciodată. Fiul meu nu a avut acest noroc. La dirigenție, în clasa lui se discutau mereu probleme administrative, care pe elevi îi interesau prea puțin. Cum ar fi decurs orele, dacă profesoara le-ar fi vorbit despre cum să își aleagă prietenii, despre iubire, despre parteneriate, despre ce înseamnă o căsnicie, un copil, un job sau o nuntă?

Câți tineri au idee despre ce implică un asemenea eveniment? Câți părinți își avertizează din timp copiii că alegerea localului, a ținutei, a invitaților, a fotografului de nuntă, a meniului, pot face diferența dintre o nuntă reușită și un eșec ce va fi purtat mereu în amintire, ca pe o povară? Ne pricepem la așa ceva, avem idee ce înseamnă exact o nuntă?

Să luăm cazul unei perechi din Sibiu. Doi tineri îndrăgostiți, deciși să își unească destinele în fața întregii lumi. Acești tineri nu au apucat să discute cu părinții la timp, nu au primit sfaturi de la nimeni. Cum vor putea ei să își aleagă locația pentru nuntă, cum vor afla unde pot găsi un fotograf nunta sibiu, cum vor învăța de câți bani au nevoie pentru a face ca cel mai important eveniment din viața lor să fie așa cum l-au visat, fără a intra în faliment?

Aș spune că felul în care se prezintă un fotograf de nuntă îl poate recomanda, în cazul în care nu există cunoștințe care să garanteze că el este cel mai bun. Intrând pe site-ul jadoris.com, suntem întâmpinați de un slogan interesant: ”Fotografie romantică pentru oameni cu stil”. Coborâm privirea și observăm că fotografiile făcute de acest fotograf, cu alte ocazii, sunt cu adevărat reușite, că ne duc cu gândul la ceva unic, select, elegant și romantic. De ce să căutăm în altă parte, să pierdem timp și să consumăm energie, când aici ni se oferă tot ce ne-am putea dori, pentru ca nunta să fie de vis?