Skip to main content

Pentru a nu ieși în evidență

Am fost iar la un pas de a ne certa cu vecinii de scară. Cel puțin așa mi s-a părut într-o primă fază când, la ultima ședință de bloc, s-a pus problema banilor pe care fiecare locatar ar trebui să îi plătească pentru că o mică porțiune de perete, aflată la intrarea în scară, a fost reparată, renovată, reabilitată, re… ceva. Supărarea mocnea din anii trecuți, de când vecinii noștri s-au decis să izoleze pereții blocului, care arătau de parcă tocmai se terminase un război în zonă.

Pe porțiunea apartamentului nostru, pereții erau deja izolați și văruiți, pentru că așa îi stă bine omului gospodar să procedeze când se mută în casă nouă. Din dorința de a nu ieși în evidență, pereții au fost văruiți în alb. Bine-nțeles că motivul invocat era haios. Tocmai acel alb curat, strălucitor, făcea ca apartamentul nostru să iasă în evidență. Era singurul acoperit cu hidroizolații și văruit.

Acum câțiva ani, vecinii au decis să schimbe și ei fața blocului. Decizia a fost luată într-o perioadă când noi nu eram în localitate. După cum vă puteți imagina, nu ne-a fost cerută părerea și nici nu au considerat necesar să dea două bidinele și la noi. Rezultatul?

Tot blocul este de un portocaliu-cărămiziu și singur apartamentul nostru continuă să fie alb la exterior. Situații asemănătoare pot fi văzute prin tot orașul și cred că prin toată țara. De ce ne mai mirăm când ni se spune că este țigănie? Fiecare bloc are culoarea lui, iar uneori chiar și fiecare apartament are culoarea lui. Nu sunt pentru uniformizare, nu vreau ca toate blocurile din oraș să fie la fel, dar când văd șapte culori pe un bloc am mereu impresia că și-a văruit fiecare cu ceea ce i-a rămas de la zugrăveala de interior.

Am simțit un mic ghimpe de invidie și păreri de rău atunci când ne-a fost izolat blocul, pentru că noi am cumpărat materiale de la idealmix hidroizolatii, iar vecinilor noștri le-au fost acoperiți pereții de către echipele primăriei. Acum sunt bucuroasă că nu am fost cu grămada. S-a văzut diferența după primul an. Încă se vede! Acum a fost nevoie ca o porțiune de perete să fie renovată, pentru că izolația era distrusă, mâine probabil va fi nevoie să renoveze pereții unui apartament sau acoperișul…

Sora mea îmi spune mereu că mă invidiază. De ce m-ar invidia? Stă la casă, își renovează pereții când este nevoie, își alege culoarea care îi place, materialele care i se par potrivite, fără să ceară părerea nimănui, fără să intre în discuții cu nimeni, fără să aibă bătăi de cap. Invidioasă ar trebui să fiu eu, știind toate astea. Noroc că de când am blog ies rar din casă, de obicei seara la plimbare sau dimineața devreme cu bicicleta și nu îmi amintesc să mă uit la pereții blocului.

Sunt întotdeauna grăbită să mă întorc în casă, să îmi iau comoara în brațe și să butonez tastatura. Din partea mea, își pot colora pereții în roz sau cu steluțe sclipitoare, că oricum nu mai am ochi decât pentru pereții de pe facebook… :))))

Comments
 • Diana September 12, 2013 at 9:13 pm

  🙂 Nu-i de râs! Dar permite-mi sa ma amuz putin! Sunt colosali romanii! De-a dreptu’ peste stangu’! Am vazut o multime de blocuri asa cum il descrii pe al vostru… Bine, cele mai multe erau asa… bi-decolorate pentru ca nu toti au vrut sa se imbrace in husa pentru mucegai garantat dar, cand au dat cu vopsea, ar fi putut zugravi si in zona celor care n-au vrut sa le fie casele asigurate cu mucegai… Ar fi fost putin mai elegant, diferenta de culoare fiind vizibil atenuata!
  In BV, cele mai multe blocuri sunt… portocalii… Bine ca am scapat de culoarea aceasta! Acum, de cand au fost inlocuiti edilii ne asteptam la galben ca lamaia, dar nu… Avem un bloc… roz! Inalt de 9 etaje si roz! 🙂 🙂

 • Adriana September 12, 2013 at 10:05 pm

  Diana, incep să ghicesc unde stai. Eu …sunt posesoarea unui bloc reabilitat şi tencuit in portocaliu. Incidentele astea le cunosc şi eu, dar noroc că nu văd peretii exteriori ci doar pe cei interiori ai cabinetului. Acasă, la casă, totul e alb, şi tamplarie rosie. Imaginatie zero. Acolo doar melcii imi sunt inamici. Lasă dârele alea negre si urate care mă trimit la cheltuiala in fiecare an. Haios ai scris şi bună informaţia ta despre hidroizolatii. Şi de ce te-ar invidia sora ta? Nu, …e figura de stil, nu-i aşa? Şi eu o invidiez pe a mea, are trei băi renovate. Eu nici pe asta singura ce o am şi nu am mai avut chef de deranj. Asta e…

 • elly weiss September 13, 2013 at 2:34 am

  Bloc roz…asta e o noutate. Chiar ca n-am vazut nicodata asa ceva. Imaginatie fara limite 😉
  Vienela, cred ca acel caramiziu-portocaliu e cam peste tot. In toate orasele.

 • Radu September 13, 2013 at 7:03 am

  Să înţeleg că te antrenezi cu bicicleta pentru triatlonul de la anu ? 🙂

 • aA September 13, 2013 at 7:46 am

  da, la fel si la noi, blocul la baza a fost o nuanta de verde, asa ca apar diferite nuante de la turcoaz pana la portocaliu…ca de ala i-a placut vecinului de la parter 🙂
  off topic: mie imi apare tare aiurea aspectul blogului, dar e posibil sa fiu eu de vina…

 • Cuvânta September 13, 2013 at 8:48 am

  Ce misto ar fi ca si wall-ul de facebook sa fie pestrit :))

 • Andreea D. September 13, 2013 at 8:52 am

  Nici eu nu sunt pentru uniformizare dar mă deranjează vizual trei blocuri verzi, lângă două roşii, unul cărămiziu, altul albastru şi altele portocalii.

 • CARMEN September 13, 2013 at 3:13 pm

  hmmmm… ai perfecta dreptate in tot ce spui… Îmi pare rau ca aveti neplaceri. Sper sa treaca repede. Mi-am amintit de vremurile când locuiam si eu la bloc.

  Bine faci ca bloc – bloggeresti, uite asa, sunt si eu vecina cu tine 🙂

 • Tina September 13, 2013 at 5:37 pm

  Ba mie imi place uniformizarea in ce priveste blocurile. Pare mai linistit si mai elegant. In Anglia, predomina stilul caselor din caramida, iar pentru a renova exteriorul este nevoie de aprobari peste aprobari. Nu mai zic ca daca ai un teren nu ai voie sa-ti ridici casa asa cum vrei si unde vrei, unele aprobari dureaza si zece ani. De aia si casele sunt extrem de scumpe. Nici chiar ca in Anglia, dar nici ca in Romania, unde pe un singur bloc am vazut vreo 9 culori tipatoare, de la rosu aprins la verde deschis reflectorizant. Mi s-a parut de-a dreptul ridicol.

 • Floarea September 13, 2013 at 7:11 pm

  Saptamana trecuta am traversat orasul de la vest ,la nord,lucrari la centura ,dar n-am fost prea atenta la culorile blocurilor.

 • Andra September 13, 2013 at 8:19 pm

  e greu cu vecinii de bloc. si eu am unii care s-au improprietarit practic de o zona verde din spatele blocului (nefolosita inainte, e adevarat, dar acum are garduri, deci si daca am decide sa o folosim la comun ne-ar fi imposibil) si au avut nesimtirea, pentru ca mai frumos nu ma pot exprima, sa spuna ca ar trebui sa ii platim lunar pentru intretinerea spatiului verde. era sa lesin cand am auzit.

 • alina September 14, 2013 at 7:47 am

  in Constanta, este o adevarata tiganie. toate blocurile sunt varuite in fel si chip. fiecare a facut dupa cum l-a taiat capul

 • nespusdemult September 14, 2013 at 3:34 pm

  Nu e nimeni sa privească detaşat … de la distanţă! Sau pentru că nu vedem pădurea din cauza copacilor!

 • zdwub September 16, 2013 at 11:29 am

  Din fericire la mine in bloc s’a cazut de comun acord cand s’a placat si blocul este uniform, o singura culoare. Dar avem peste drum, peste parcare, cum vrei sa o iei :)) blocuri care mai de care…tot blocul e alb-crem si la balcoane unii au roz, alti verde…:))

 • Nice September 16, 2013 at 12:35 pm

  Roz, caramiziu, alb, albastru orice e mai bine decat gri. La noi toate sunt gri si peisajul este dezolant…

 • iLUX September 17, 2013 at 7:40 am

  La mine a durat un an si jumatate pana au terminat termoizolarea..nu era nicio diferenta intre santierul din bloc si santierul din fata blocului, cel pentru metroul care va sa treaca pe acolo peste 15 ani :))

 • Abisurile September 17, 2013 at 6:13 pm

  Si eu care credeam ca in astfel de cazuri e vorba de refuzul respectivului de a participa la “operatia colectiva”. Ca sa vezi exceptie.

 • […] bucătăreală și vă recomand să-i vizitați pe: Adi Hădean, CafeauaTa, Gabriela Ilieș, Kadia, Vienela  și pe toți ceilalți care au trecut pe aici în căutare de retete […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.