Pe ape și mai tulburi, carte de Tim Powers – o carte ce are puterea de a fascina indiferent care este vârsta cititorului. Atâta timp cât copilul din noi continuă să trăiască și să își dorească emoții bune, cărțile de aventură își păstrează acel farmec inconfundabil de care ne amintim cu toții când ne gândim la vremea poveștilor de demult. Zilele de vacanță vor părea mult mai interesante, fără doar si poate.
Întâmplările prin care trec eroii cărții vor trezi în inimile copiilor și tinerilor dorința de aventură, de cunoaștere, de distracție, iar adulților le vor aminti de vremurile când visau că vor deveni pirați și vor străbate fără frică mările lumii ori că vor descoperi pe insule misterioase comori îngropate cândva de către pirați.
“Pentru că, la urma urmelor, magia nu era minunată fiindcă putea obține orice, ci fiindcă îl încânta însuși modul de a obține, încălcarea voinței altcuiva, înșfăcarea cu o mână mai fermă, perceperea propriei voințe care forța lucrurile, în orice direcție; așa că era neliniștitor să-și dea seama că violarea altora nu era completă, că tabloul avea pete rezistente în fața voinței sale, așa cum opun rezistență cernelii zonele date cu ceară de pe piatra litografică.
CĂRȚI BUNE ȘI IEFTINE GĂSEȘTI PE LIBRIS.RO. Vezi prețuri
Nu putea ajunge la mințile lor. Le putea impune oamenilor să-i îndeplinească poruncile, dar nu-i putea sili să vrea s-o facă. Iar atâta timp cât în creierii celor de care se folosea continua să existe cea mai vagă zvâcnire de protest sau de indignare, dominația asupra lor nu era absolută, nu îi absorbea cu desăvârșire.”
Pe ape și mai tulburi, carte de Tim Powers – Recenzie
Pe ape și mai tulburi, carte scrisă cu talent de Tim Powers, reușește să țină pasul cu vremurile moderne și să aducă sub ochii cititorilor nu doar pirați de genul lui Barbă Neagră, ci și tot felul de personaje înspăimântătoare cu mare priză la cititorii zilelor noastre: vrăjitori, zombi, fantome…
Arhipelagul Caraibelor este, în anul 1718, un loc tainic, tulburător și incitant, unde aventurile eroilor se derulează cu o repeziciune care nu îi dă cititorului timp de gândire, ci îl face să stea permanent încordat, pregătit pentru o nouă întâmplare mai mult sau mai puțin magică.
“Pirații supraviețuitori se aflau la bordul Aventurii, sub pază armată, iar capul lui Barbă Neagră se legăna, atârnat de bompresul slupului Marinei. Sângele încetase să picure din trofeul sinistru cu ore în urmă și fusese îndepărtat, în cea mai mare parte, de curenții șerpuitori de apă sărată, pentru a hrăni pești minusculi, însă un cheag rămăsese solid și stătea acum lipit de coca slupului, chiar sub linia de plutire.
Și pulsa ușor.”
Sufletul vestitului pirat Barbă Neagră este stăpânit de forțe oculte, dar asta nu îl împiedică să domnească peste un adevărat regat al piraților. Alături de el călătorește Jack Shandy spre Fântâna Tinereții, învățând astfel că viața de pirat este mai bună decât moartea unui om cinstit. Răsturnările de situație au loc la tot pasul, iar poveștile de dragoste se împletesc în mod impresionant cu cele macabre.
Ritmul palpitant al scrierii face din cartea Pe ape și mai tulburi (apărută la Editura Voyager în anul 2011) o comoară ce poate fi găsită numai în Arhipelagul Caraibelor, numai de către cei care iubesc poveștile deopotrivă fantastice și realiste.
“Echipajul ăsta, se gândi el, e o mărturie a eficienței tacticilor lui Woodes Rogers – singurii care mai pleacă acum într-o expediție piraterească sunt cei prea proști, prea însetați de sânge sau prea leneși ca să se poată descurca respectând legea. Și, dacă nu-l vom găsi pe Carmichael, expediția s-ar putea să fie piraterească – bătăușii și idioții ăștia vor pretinde să mergem după pradă.
Și așa s-a zis cu amnistierea mea, cugetă. Dar e mai bine să fii un proscris care are un scop decât un cetățean care n-are nici unul.”
Pe scurt, cartea Pe ape și mai tulburi este cât se poate de potrivită în zilele de vacanță, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Mie mi-a trezit nostalgii, mi-a adus zâmbete pe buze și m-a făcut să mă emoționez pentru personajele care trec din aventură în aventură. Cartea este disponibilă pe site-ul libris.ro.
Dacă ai timp, poate vrei să citești și alte recenzii de carte:
Viața secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd
Foc palid carte scrisă de Vladimir Nabokov
Ochiul furtunii, de Patrick White
Fahrenheit 451, Ray Bradbury
Istoria romanțată a unui safari
Copilul divin, carte scrisă de Pascal Bruckner
Anticarul din Kabul, carte scrisa de Asne Seierstad
Totemul lupului, carte scrisă de Jiang Rong
Imi place cum suna, ma duce cu gandul la “Piratii din Caraibe”. :)